Els veterans de Sidi Ifni volen cobrar d'Espanya

El 4 de gener de 1969, Espanya descolonitzava Ifni, ocupat des del 1860

Els soldats de lleva que van combatre a la guerra contra el Marroc entre 1957 i 1958 esperen la indemnització promesa per Zapatero, i el cas ha arribat a Estrasburg

, Barcelona | 03/01/2014 a les 23:59h
Arxivat a: Política, soldats de lleva, Guerra, Marroc, Sidi-Ifni
Aquesta notícia es va publicar originalment el 03/01/2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Soldats de lleva a Sidi-Ifni l'any 1957, fent maniobres

No pretenen ser herois de la pàtria espanyola. Nomes exigeixen a l'Estat espanyol els compensi econòmicament i moralment el fet d'haver estat obligats a combatre a la guerra. Els veterans de Sidi Ifni, soldats de lleva entre el 1957 i el 1958, van participar a la darrera guerra colonial espanyola, contra el Marroc. Tenien entre disset i dinou anys i van ser utilitzats per règim com a escuts en un conflicte que va provocar 198 morts, 574 ferits i 80 desapareguts al bàndol espanyol. Van ser gairebé 8.000 soldats, dels quals, gairebé un miler provinents de Catalunya
 
Els territoris d'Ifni havien estat concedits a Espanya pel sultà del Marroc Mohamed IV el 1860, però no havia estat fins l'abril de 1934 que el govern de la Segona República hi havia enviat una força expedicionària per fer efectiva la seva presència al territori. Hi va regnar la pau fins el 1956, quan el Marroc va aconseguir la independència i va llançar una campanya de recuperació de territoris. I si bé Ifni no formava part del protectorat del Marroc, va acabar essent un objectiu prioritari. El 23 de novembre de 1957, les tropes alauites  van iniciar un setge que va durar fins el juny de 1958. Espanya i el Marroc signaven la pau amb els acords  d’Angra de Cintra, en virtut dels quals Espanya entregava al Marroc Cabo Juby, i Sidi-Ifni i el Sàhara espanyol romanien sota el règim de Franco. Però no va ser fins el 4 de gener de 1969, avui fa quaranta-cinc anys, que Espanya va descolonitzar Sidi-Ifni pressionada per una resolució de la ONU. 
 
Espanya no compleix la seva llei
 
L'any 2007, l'executiu de José Luís Rodríguez Zapatero va modificar la Llei de la carrera militar, i entre d'altres, hi va incloure un apartat en què reconeixia aquests soldats amb la creació del 'Fondo de Reconocimiento de Servicios Prestados Ifni-Sáhara'. En els pressupostos del 2008 del ministeri de Defensa, aquesta partida estava dotada amb 1.000.000 euros. Però aquell any no se'n van repartir ni cinc. L'excusa que va donar el govern espanyol és que elaborar un cens dels soldats de lleva que havien pres part en la guerra oficial entre el novembre de 1957 i el juny de 1958 era una tasca feixuga que requeria temps. Els tres anys següents la partida tornava a aparèixer amb la mateixa quantitat; el 2012 es van pressupostar 799.000 euros i el 2013, 729.000 euros. Set anys després d'aprovar els primers pressupostos amb indemnitzacions per als veterans d'Ifni, ni un sol supervivent ha percebut cap compensació. 
 
Chacón menyspreava els veterans catalans
 
L’Associació Catalana de Veterans de Sidi Ifni compta amb 600 membres, soldats de lleva fa 55 anys però també soldats que van fer el servei militar a Ifni entre el 1958 i el 1969, “una dècada que, si bé no era de guerra oficial, va ser molt dura, perquè hi havia un conflicte latent i la inseguretat era total”, explica a Nació Digital Josep Maria Contijoch, un montblanquí que amb dinou anys va ser obligat a combatre a la guerra. Des d'aquesta associació no han deixat de reivindicar el seu dret a “rebre el reconeixement de l'Estat espanyol”, perquè “Espanya és l'únic país en què uns soldats obligats a fer la guerra no són reconeguts”. En Josep Maria assegura que no busquen només els diners, “en tot cas, la quantitat seria simbòlica, perquè l'assignació pressupostària dividida entre uns 4.000 veterans que som vius, no és massa”, sinó que Madrid deixi d'amagar aquella guerra. “Vam intentar reunir-nos amb Carme Chacón quan va ser ministra de Defensa -l'abril de 2008 prenia possessió-, però ni tan sols ens va voler rebre. Pensàvem que essent catalana tindria una certa sensibilitat”, recorda en Josep Maria. 
 
L'Associació Catalana, a més, també reivindica el dret dels soldats que van arribar a Ifni després de la pau oficial el juny de 1958 a ser reconeguts també: “La llei exclou els voluntaris, paracaigudistes i de la Legió, que van venir a Ifni, però molts ho van fer perquè no tenien per menjar, i així els pagaven un sou. Sabem que molts d'ells eren catalans, i també treballem perquè siguin reconeguts”. Però aquest veterà que encara viu a Montblanc, i que ha plasmat la seva experiència al llibre Sidi Ifni 57: Impresiones de un movilizado, remarca que en cap cas la lluita de l'entitat té res a veure amb “patriotisme espanyol”. “Érem gent forçada a anar a la guerra, nanos joves que vam viure la mort de prop, però no volem ser herois d'Espanya , ni parlar-ne”. 
 
Demanda a Estrasburg 
L'incompliment de la Llei de carrera militar del 2007 també ha arribat al Tribunal Europeu de Drets Humans. Un membre de l'associació catalana, però també altres veterans de l'Estat espanyol, han fet arribar a Estrasburg demandes perquè aquest tribunal investigui l'incompliment de Madrid. El Tribunal ja ha respost per carta els demandants comunicant-los que admet a tràmit la petició. Els veterans esperen tenir l'empara internacional per tal que Espanya “repari una injustícia històrica”. Els soldats de lleva supervivents són avui homes de més de setanta anys que encara tenen força per denunciar que tots els governs democràtics espanyols els han girat l'esquena. 
 
Vaixells d'aprovisionament arriben a la costa per abastir els soldats de Sidi-Ifni el 1957.

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te membre de SocNació per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Els fatxes del PP ... PPrefereixen més homenatjar el de la División Azul
Sigma, 04/01/2014 a les 00:19
+48
-5
Per l'ESCAÑA franquista era millor ajudar al Hitler i els seus NAZIS.


I encara, ens diuen nazis als catalans per voler ser INDEPENDENTS !
Asseguts
Anònim, 04/01/2014 a les 01:38
+28
-2
I la guàrdia mora de'n Franco, també esperen el paradís que els va prometre.
Los españoles siempre pagamos las deudas....
Irene7, 04/01/2014 a les 04:10
+16
-5
será els que treballan.... perque aquesta patoleia que hi ha....l'españa esclavista
fideli, 04/01/2014 a les 07:58
+33
-4
au soldats a l'escorxador per salvar els duros de pocs, això és españa, un imperi esclavista:Sidi Ifni (la guerra que mai va existir)va repetir el mateix de toto el periode africa imperial español, el mateix que va provocar la Setmana Tràgica el 1909. Per què no va passar una altra Setmana Tràgica, que és el que es mereix España? el terroristes del poder se'n va ocupar prou...España ha de ser dissolta!
por
Anònim, 04/01/2014 a les 09:19
+3
-21
su valor frente al enemigo lo merecen-
L'enquesta no funciona
Anònim, 04/01/2014 a les 10:39
+8
-3
Hem intentat votar dues persones sense haver-ho fet abans I ens dona un error ke diu ke ja ho hem fet I volem votar SI SI
la dissolució d'España
delfí, 04/01/2014 a les 11:29
+13
-4
el seu destí, el destí d'España, és la seva dissolució...com Eta!
sahara
germana de foix, 04/01/2014 a les 13:57
+8
-2
Parlant del nord d'africa. Com es que un territori, que segons l'onu i altres organismes internacionals, que a dia d'avui es encara considerat territori espanyol com es el sahara no parla ningu. Ho dic perque espanyols de pelo en pecho con el riverita, cañas, margallo, marhuenda i companyia. No reclamen l'intervenció militar ni el boicot ni res per un territori espanyol invait per un altre. Patriotisme de pata negra.
acet - IVª . Transmissions Hotel Lepanto (ara Ciutat Judicial)venda 23 millons de pts.beneficis democratics 125 milion d'Euros.
Anònim, 04/01/2014 a les 14:38
+5
-0
Quintes(1957) del 1958 al 1959. La disposicio final novena de la Llei de la Carrera MIlitar, ficada amb calçador pel alehores Diputat J. Maldonado, fixa els perjudicats dels anys 1957 1958 i 1959. la guerra mai declarada, y amagada i fins i tot oblidad, va aconseguir que el setembre de 1958, morisin un xofer conductor de Transmissions IVª region Militar Catalunya i 5 Zapadores, de distints llocs. Grácies a una focotopia del Arxiu de Capitania Gral. de Canarias, tenim la data i els morts. O sigui que el acuerdos de Cintra, pura filfa, i engany, al pais i en els familiars dels morts i ferits. Les Associacions de GUADALAJARA XX (Valencia i ACET - IVª Barcelona-Catalunya, van juntes amb els Union Nacional Soldados Ex-Combatientes Guerra Ifni - SAHARA, 1957 - 1959, presentada la Demnda al TDH d'Estrasburg i Aceptada. Manca que el Tribunal es reuneixi i decideixi, que procede.
Y debrría de ser así!
Iván, 04/01/2014 a les 15:30
+1
-10
Usted ha servido a España? Usted lucho en nombre de Dios y de España? Pues entonces usted, sea de la nacionalidad que sea, tiene derecho a una pensión del estado. Nosotros no somos racistas, ni excluyentes, como otros que hablan mucho de democracia por este diario... Si fuera por mi, hoy mismo recibían la paga. Ellos lucharon por nuestra patria, fueron soldados de nuestro ejército.
Se jugaron la piel por obligación
Seneca, 04/01/2014 a les 16:05
+6
-2
Se jugaron la Piel por Imposición, por lo tanto que cobren lo que se les prometió. No cobraron y algunos cobran los de la quinta del Biberon(seudo Republicanos) pues estos pobres mas¡
La Marxa verda o tapa tot.
CartanyaXSISI, 04/01/2014 a les 19:31
+4
-0
També podeu demanar-li a aquell que va dir que cap soldat fes un pas enrere, i que pocs dies després va dir que ara si, ara ja es podia fer no un, si no mols passos enrere, o sigui fins a Ceuta. Per que seria?.
MARCA ESPAÑA
segundo , 04/01/2014 a les 22:20
+3
-0
Esta de moda y puedo añadir este tema a la MARCA ESPAÑA. Vergonzoso todo el paripe montado con Sidi Ifni y el Sahara Español(principal productor mundial de fosfatos) y me pregunto ¿quien intervino en la venta? quisiera recordar nombres como Solis, Principe(ahora Rey)algo sabía de lo que se cocía, etc etc. Ministros de defensa como Narcis Serra(tocando el piano) y después Carmen Chacón no dignarse ni tan solo a recibirlos entre unos y otros MARCA ESPAÑA VERGONZOSO
PARA IVAN
Anònim, 05/01/2014 a les 13:50
+3
-1


Por Dios y por España?
Te podrias hacer "monaguillo-ayudante" de ROUCO,ya
que no te quieren en el ejercito epañó.
Eso si,comprate un babero.
DUMBO-IVAN
Anònim, 05/01/2014 a les 14:10
+3
-0


COM TOT EL QUE DIU,SEMPRE PARLA "DE OIDAS",
SOBRE.TOT DE TEMAS MILITARS I HISTORICS.
OI QUE SÍ,DUMBO-IVAN?
La España que queria el Dictador
Un veterano de Ifni, 05/01/2014 a les 16:09
+5
-0
¿Donde está el UNA, GRANDE y LIBRE? de que tanto alardeaba el Dictador.
En el año 1958 todos los altos militarotes franquista se escondieron y dejaron que unos soldados de quinta con alpargatas y cuatro mandos recien salidos de la Academia, defendienran Ifni. Como habian vendido a los soldaditos de quintas, once años despues, en 1969, regalaron la PROVINCIA ESPAÑOLA Nº 52 (si provincia, como podia ser Málaga, La Coruña o Soria, por poner un ejemplo) a Marruecos.
Esos altos militarores, incluido el Disctador, fueron los que inventaron el NO A LA GUERRA, y fue POR MIEDO.
Despues en 1975, el principito apoyado por los VENDEPATRIAS, y mientras agonizaba el Dictador en su cama, hicieron lo mismo con la PROVINCIA ESPOÑA Nº 51, El Sahara, asi que nadie se extrañe que los politicos actuales (admiradores del Dictador) estén negociando la venta de otras provincias españolas.
Moraleja: Una cuando quede Madrid solamente, siempre será UNA (gracias a dios no hay dos Españas) GRANDE (del Tajo al Manzanares) y LIBRE (de polvo y paja)
otra para Iván.
Anònim, 06/01/2014 a les 18:36
+0
-0
Por lo menos podrías guardarte lo de luchar en nombre de Dios. Deja de nombrar a Dios en vano y más lo de ir a matar en su nombre, que se usa para justificar vuestra crueldad ( que es de lo que se trata siempre en las mentes e los "patriotas españoles " de doctrina francofascistacavernaria, siempre sedientos de sangre).

Recuerdo
Francisco, 06/01/2014 a les 23:20
+0
-0
Para aquellos que despotricáis de los militares españoles, os recuerdo que Francesc Maciá fue teniente coronel del ejército español
Ya no i serem a temps...
Anònim, 15/02/2017 a les 13:26
+0
-0
Amics, de les quintes 1957-58 de Tiradores de Ifni....ya no em quedem gaires. 81-82 anys, cada cop me asebento de la "falta" de algun company.. o sigui que Defensa que ara ya te prou "infarmacio" compulsada,es podria moure ( amb la flamant ministre) pues amb el preu de un sol F-18 o un "leopard" seria suficient per dona una petita alegria (sic) als dos o tres mil ? que qedem al Febrer del 2017...
Ya no i serem a temps...
Anònim, 15/02/2017 a les 13:27
+0
-0
Amics, de les quintes 1957-58 de Tiradores de Ifni....ya no em quedem gaires. 81-82 anys, cada cop me asebento de la "falta" de algun company.. o sigui que Defensa que ara ya te prou "infarmacio" compulsada,es podria moure ( amb la flamant ministre) pues amb el preu de un sol F-18 o un "leopard" seria suficient per dona una petita alegria (sic) als dos o tres mil ? que qedem al Febrer del 2017...

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Els Mossos continuen buscant l'últim presumpte terrorista, Younes Abouyaaqoub (dreta).
01/01/1970
Tan sols queda viu un dels joves, Younes Abouyaaqoub, nascut al Marroc fa 22 anys i veí de Ripoll
01/01/1970
Els atemptats han deixat 14 morts i 130 ferits
 22:07 Últim balanç dels Mossos sobre les persones implicades en l'atemptat: 12 persones implicades, 4 de les quals han estat detingudes, 5 han mort i 3 han estat identificades però no detingudes. D'aquestes 3, dues han mort a Alcanar.
 21:28 Els forenses ja han identificat nou de les catorze víctimes mortals dels atemptats d'ahir a Barcelona i Cambrils
 21:25 Desenes de persones a la Rambla recorden les víctimes de l'atemptat

Homenatge a les víctimes de l'atemptat

 21:22 CRÒNICA de Toni Vall sobre el matí d'avui a la Rambla de Barcelona: «A la Rambla, la vida que venç la mort»
 20:39 Una de les víctimes mortals de l'atemptat de Barcelona és Pepita Codina, veïna de Sant Hipòlit de Voltregà (Osona).
 20:38 A l'Aeroport del Prat s'han habilitat dos espais per atendre els familiars dels afectats per l'atemptat.
 
 20:33 El Barça jugarà aquest diumenge contra el Betis amb una samarreta on posarà "Barcelona", en record de les víctimes de l'atemptat 
 20:29 Entre les víctimes mortals i els ferits dels atemptats de Barcelona i Cambrils hi ha afectats de 35 nacionalitats, segons afirma la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat.
 

La ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, i el conseller de Salut, Toni Comín. Foto: ACN

 20:29  
 19:55 L'associació del Regiment Pirinenc núm. 1 expressa la seva admiració pel servei dels Mossos d'Esquadra: "Si admiràvem els companys de Mossos del servei històric, ara molt més. Segur que estàveu treballant i salvant gent. Gràcies i una abraçada" 
 
 19:30 
 19:39 El Grup Barnils ha fet un comunicat demanant el compliment del codi ètic periodístic. Podeu llegir el comunicat aquí.
 19:10 Tensió entre membres de partits ultres i de col·lectius antifeixistes a la part alta de la Rambla
 19:02 Els membres d'extrema dreta criden: "España cristiana y nunca musulmana". També mostren pancartes amb els lemes: "Refugees are not welcome anymore" i "No more mezquitas, please". Els Mossos els escorten fora de la Rambla fins a deixar-los davant del bar Zurich.
 

Els membres d'extrema dreta escortats pels Mossos Foto: Jordi Bes

 18:59 Els Mossos tenen escortats els d'extrema dreta en un lateral de la Rambla, i entre ells hi ha furgonetes i cordó policial
 

Tensió entre membres ultres i d'extrema esquerra Foto: Jordi Bes

 18:57 Tensió entre membres de partits ultres i de col·lectius d'extrema esquerra a la part alta de la Rambla, zona Canaleta

Membres de partits ultres i d'extrema esquerra a la Rambla Foto: Jordi Bes

 18:52 El conseller d'Exteriors, Raül Romeva, rep els ministres d'Exteriors francès i alemany per compartir informació sobre l'atemptat. 

Romeva amb el ministre d'Afers Exteriors alemany Foto: Exteriors

 18:45 Continua l'escorcoll d'un domicili a Ripoll davant l'espectació dels veïns.De moment hi ha tres detinguts.

La policia continua escorcollant un domicili a Ripoll Foto: Xevi Pujol

 18:43 Els Mossos troben restes d'un segon cadàver a les runes de la casa enfonsada a Alcanar
 18:31 VÍDEO Guardiola: «La ciutat i el país s'aixecaran i tiraran endavant»
 18:27 La comunitat pakistanesa condemna «enèrgicament» l'atemptat terrorista de Barcelona
 18:16 Puigdemont a Cambrils: «La millor resposta és la conquesta de la normalitat»
 18:11 L'Ajuntament de Barcelona ha habilitat el Saló de Cent de l'edifici consistorial com a espai de condol perquè la ciutadania pugui mostrar el suport a les víctimes dels atemptats de Barcelona i Cambrils. L'espai obrirà aquest dissabte i diumenge de les 10.00 h a les 20.00 h.
 18:05 Suspesos tots els actes de la festa major de Roda de Berà
 18:01 
 17:59 Trànsit informa que hi ha retencions a l'AP-7 (11km) i a la N-II a la Jonquera en direcció França; a l'AP-7 a Martorell (13 km) en direcció Tarragona; i a la C-31 (7km) i C-32 (4km) a Sitges direcció Tarragona
 17:58 Els Mossos estan duent a terme explosions controlades a les runes del xalet d'Alcanar
 17:35 Segons ha pogut saber NacióDigital, visitaran els ferits als hospitals per conèixer la situació actual. Després, Romeva es reunirà amb Soraya Sáenz de Santamaría i els ministres francès i alemany a la delegació del govern espanyol
 17:34 El conseller d'Exteriors, Raül Romeva, es troba en aquest moment a l'aeroport del Prat per rebre els ministres d'Exteriors de França i Alemanya
 17:24 El Col·legi de Periodistes felicita als mitjans ètics i calla davant la resta
 17:24 
 17:08 Donats d'alta 61 del 126 ferits en els atemptats de Barcelona i Cambrils
 16:52 Segons han informat diversos mitjans, la policia busca quatre persones: Moussa Oukabir, Mohamed Hychami i Younes Abouyaaqoub, veïns de Ripoll, i Said Aallaa, veí de Ribes de Freser. Tenen entre 17 i 24 anys.
 16:50 Una de les víctimes de l'atemptat de Barcelona és un ciutadà nord-americà, segons ha confirmat el secretari d'Estat Rex Tillerson
 16:39 Carles Puigdemont es desplaçarà aquesta tarda a les 17h a Cambrils per reunir-se amb l'alcadessa i visitar la comissaria dels Mossos
 16:38 L'Ajuntament de Vic denunciarà Josep Anglada per l'agressió durant el minut de silenci
 16:27 La increïble història del Mosso que va abatre quatre dels terroristes de Cambrils
 16:24 La Festa Major del barri de Gràcia de Barcelona només manté les activitats de petit format i suspèn els actes institucionals i els de més afluència de públic. La de Sants havia d'arrencar aquest dissabte però no farà cap acte institucional fins al dilluns: entre les activitats anul·lades hi ha el pregó.
 15:47 Els Mossos informen que abans de ser abatuts, els terroristes de Cambrils van ferir a la cara amb un ganivet una persona que es trobava al lloc dels fets
 15:42 Els Mossos treballen amb la hipòtesi que l’atemptat de Barcelona es preparava des d’Alcanar
 15:46 Les fiscalies de França, Bèlgica i Alemanya obren investigacions pels seus ciutadans que han mort o han resultat ferits en l'atemptat de Barcelona.
 15:40 UN SENYOR DE BARCELONA Crònica especial de Toni Vall sobre aquest matí a la Rambla de Barcelona, l'endemà de l'atemptat 
 15:34 Recapitulem: Tot el que sabem i el que no sabem de l'atac a Barcelona.
 

Mapa dels fets de l'atemptat terrorista a Barcelona Foto: Guillem Bellafont

 15:15 Efectius dels Bombers retiren més d'un desena de bombones de butà de la casa ensorrada per l'explosió a Alcanar.
 15:13 La Generalitat porta a la Fiscalia de Menors les imatges difoses dels atemptats amb nens implicats. Treball i Afers Socials recorda que la legislació prohibeix difondre imatges d'infants que han patit experiències traumàtiques.
 14:59 Els Mossos confirmen que un dels ferits a Cambrils és per apunyalament a la cara.
 14:57 Setze del centenar de ferits es troben en estat molt greu, algun en estat crític.
 14:55 Trapero: "No tenim cap element que uneixi l’incident d’Esplugues amb els atemptats ni l’explosió d’Alcanar".
 14:53 Trapero: "El conductor de l'atemptat a Barcelona no està identificat. Això no vol dir que no sigui una de les persones abatudes a Cambrils"
 14:50 Els Mossos, sobre els quatre detinguts: són tres individus de nacionalitat marroquina i una de la nacionalitat espanyola, i no tenen antecedents per terrorisme.
Entrades anteriors »
Tensió entre membres ultres i antifeixistes | Jordi Bes
Jordi Bes
01/01/1970
Dues manifestacions han coincidit a la mateixa hora a la part alta de la Rambla per l'atemptat
Mapa dels fets de l'atemptat terrorista a Barcelona | Guillem Bellafont
01/01/1970
L'atac a la Rambla reivindicat per Estat Islàmic commociona la capital catalana | En total, hi ha 14 morts i centenars de ferits | Els Mossos abaten cinc terroristes en un intent d'atemptat a Cambrils durant la matinada
Marina Garcés, una de les veus més respectades del pensament actual | Jordi Jon Pardo
Esteve Plantada | 3 comentaris
01/01/1970
L'aclamada filòsofa forma part de "La gran regressió", un llibre que planteja un debat a través de pensadors com Zygmunt Bauman, Donatella della Porta, Nancy Fraser o Ivan Krastev, entre d'altres
Corals cantant a la plaça de la Vila | Fundació Festa Major de Gràcia
Bernat Surroca
01/01/1970
Entre els actes de commemoració s'ha volgut reivindicar elements del patrimoni arquitectònic i de la cultura popular| Davant d'una celebració cada cop més concorreguda, el repte dels graciencs és seguir-ne sent els protagonistes
Un jove beu aigua de la font de Canaletes sense baixar d'una plataforma elèctrica | Adrià Costa
Jordi Bes | 18 comentaris
01/01/1970
El govern d'Ada Colau prohibeix els patinets elèctrics, "segways" i "trixies" de lloguer a Ciutat Vella, excepte en alguns carrers amples, perquè està "molt saturat" | Entre les empreses hi ha qui veu una resposta de l'Ajuntament als atacs a interessos turístics: "Ha de donar algun tipus de raó per parar-ho"