Els veterans de Sidi Ifni volen cobrar d'Espanya

El 4 de gener de 1969, Espanya descolonitzava Ifni, ocupat des del 1860

Els soldats de lleva que van combatre a la guerra contra el Marroc entre 1957 i 1958 esperen la indemnització promesa per Zapatero, i el cas ha arribat a Estrasburg

, Barcelona | 03/01/2014 a les 23:59h
Arxivat a: Política, soldats de lleva, Guerra, Marroc, Sidi-Ifni
Aquesta notícia es va publicar originalment el 03/01/2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Soldats de lleva a Sidi-Ifni l'any 1957, fent maniobres

No pretenen ser herois de la pàtria espanyola. Nomes exigeixen a l'Estat espanyol els compensi econòmicament i moralment el fet d'haver estat obligats a combatre a la guerra. Els veterans de Sidi Ifni, soldats de lleva entre el 1957 i el 1958, van participar a la darrera guerra colonial espanyola, contra el Marroc. Tenien entre disset i dinou anys i van ser utilitzats per règim com a escuts en un conflicte que va provocar 198 morts, 574 ferits i 80 desapareguts al bàndol espanyol. Van ser gairebé 8.000 soldats, dels quals, gairebé un miler provinents de Catalunya
 
Els territoris d'Ifni havien estat concedits a Espanya pel sultà del Marroc Mohamed IV el 1860, però no havia estat fins l'abril de 1934 que el govern de la Segona República hi havia enviat una força expedicionària per fer efectiva la seva presència al territori. Hi va regnar la pau fins el 1956, quan el Marroc va aconseguir la independència i va llançar una campanya de recuperació de territoris. I si bé Ifni no formava part del protectorat del Marroc, va acabar essent un objectiu prioritari. El 23 de novembre de 1957, les tropes alauites  van iniciar un setge que va durar fins el juny de 1958. Espanya i el Marroc signaven la pau amb els acords  d’Angra de Cintra, en virtut dels quals Espanya entregava al Marroc Cabo Juby, i Sidi-Ifni i el Sàhara espanyol romanien sota el règim de Franco. Però no va ser fins el 4 de gener de 1969, avui fa quaranta-cinc anys, que Espanya va descolonitzar Sidi-Ifni pressionada per una resolució de la ONU. 
 
Espanya no compleix la seva llei
 
L'any 2007, l'executiu de José Luís Rodríguez Zapatero va modificar la Llei de la carrera militar, i entre d'altres, hi va incloure un apartat en què reconeixia aquests soldats amb la creació del 'Fondo de Reconocimiento de Servicios Prestados Ifni-Sáhara'. En els pressupostos del 2008 del ministeri de Defensa, aquesta partida estava dotada amb 1.000.000 euros. Però aquell any no se'n van repartir ni cinc. L'excusa que va donar el govern espanyol és que elaborar un cens dels soldats de lleva que havien pres part en la guerra oficial entre el novembre de 1957 i el juny de 1958 era una tasca feixuga que requeria temps. Els tres anys següents la partida tornava a aparèixer amb la mateixa quantitat; el 2012 es van pressupostar 799.000 euros i el 2013, 729.000 euros. Set anys després d'aprovar els primers pressupostos amb indemnitzacions per als veterans d'Ifni, ni un sol supervivent ha percebut cap compensació. 
 
Chacón menyspreava els veterans catalans
 
L’Associació Catalana de Veterans de Sidi Ifni compta amb 600 membres, soldats de lleva fa 55 anys però també soldats que van fer el servei militar a Ifni entre el 1958 i el 1969, “una dècada que, si bé no era de guerra oficial, va ser molt dura, perquè hi havia un conflicte latent i la inseguretat era total”, explica a Nació Digital Josep Maria Contijoch, un montblanquí que amb dinou anys va ser obligat a combatre a la guerra. Des d'aquesta associació no han deixat de reivindicar el seu dret a “rebre el reconeixement de l'Estat espanyol”, perquè “Espanya és l'únic país en què uns soldats obligats a fer la guerra no són reconeguts”. En Josep Maria assegura que no busquen només els diners, “en tot cas, la quantitat seria simbòlica, perquè l'assignació pressupostària dividida entre uns 4.000 veterans que som vius, no és massa”, sinó que Madrid deixi d'amagar aquella guerra. “Vam intentar reunir-nos amb Carme Chacón quan va ser ministra de Defensa -l'abril de 2008 prenia possessió-, però ni tan sols ens va voler rebre. Pensàvem que essent catalana tindria una certa sensibilitat”, recorda en Josep Maria. 
 
L'Associació Catalana, a més, també reivindica el dret dels soldats que van arribar a Ifni després de la pau oficial el juny de 1958 a ser reconeguts també: “La llei exclou els voluntaris, paracaigudistes i de la Legió, que van venir a Ifni, però molts ho van fer perquè no tenien per menjar, i així els pagaven un sou. Sabem que molts d'ells eren catalans, i també treballem perquè siguin reconeguts”. Però aquest veterà que encara viu a Montblanc, i que ha plasmat la seva experiència al llibre Sidi Ifni 57: Impresiones de un movilizado, remarca que en cap cas la lluita de l'entitat té res a veure amb “patriotisme espanyol”. “Érem gent forçada a anar a la guerra, nanos joves que vam viure la mort de prop, però no volem ser herois d'Espanya , ni parlar-ne”. 
 
Demanda a Estrasburg 
L'incompliment de la Llei de carrera militar del 2007 també ha arribat al Tribunal Europeu de Drets Humans. Un membre de l'associació catalana, però també altres veterans de l'Estat espanyol, han fet arribar a Estrasburg demandes perquè aquest tribunal investigui l'incompliment de Madrid. El Tribunal ja ha respost per carta els demandants comunicant-los que admet a tràmit la petició. Els veterans esperen tenir l'empara internacional per tal que Espanya “repari una injustícia històrica”. Els soldats de lleva supervivents són avui homes de més de setanta anys que encara tenen força per denunciar que tots els governs democràtics espanyols els han girat l'esquena. 
 
Vaixells d'aprovisionament arriben a la costa per abastir els soldats de Sidi-Ifni el 1957.

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te membre de SocNació per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Els fatxes del PP ... PPrefereixen més homenatjar el de la División Azul
Sigma, 04/01/2014 a les 00:19
+48
-5
Per l'ESCAÑA franquista era millor ajudar al Hitler i els seus NAZIS.


I encara, ens diuen nazis als catalans per voler ser INDEPENDENTS !
Asseguts
Anònim, 04/01/2014 a les 01:38
+28
-2
I la guàrdia mora de'n Franco, també esperen el paradís que els va prometre.
Los españoles siempre pagamos las deudas....
Irene7, 04/01/2014 a les 04:10
+16
-5
será els que treballan.... perque aquesta patoleia que hi ha....l'españa esclavista
fideli, 04/01/2014 a les 07:58
+33
-4
au soldats a l'escorxador per salvar els duros de pocs, això és españa, un imperi esclavista:Sidi Ifni (la guerra que mai va existir)va repetir el mateix de toto el periode africa imperial español, el mateix que va provocar la Setmana Tràgica el 1909. Per què no va passar una altra Setmana Tràgica, que és el que es mereix España? el terroristes del poder se'n va ocupar prou...España ha de ser dissolta!
por
Anònim, 04/01/2014 a les 09:19
+3
-21
su valor frente al enemigo lo merecen-
L'enquesta no funciona
Anònim, 04/01/2014 a les 10:39
+8
-3
Hem intentat votar dues persones sense haver-ho fet abans I ens dona un error ke diu ke ja ho hem fet I volem votar SI SI
la dissolució d'España
delfí, 04/01/2014 a les 11:29
+13
-4
el seu destí, el destí d'España, és la seva dissolució...com Eta!
sahara
germana de foix, 04/01/2014 a les 13:57
+8
-2
Parlant del nord d'africa. Com es que un territori, que segons l'onu i altres organismes internacionals, que a dia d'avui es encara considerat territori espanyol com es el sahara no parla ningu. Ho dic perque espanyols de pelo en pecho con el riverita, cañas, margallo, marhuenda i companyia. No reclamen l'intervenció militar ni el boicot ni res per un territori espanyol invait per un altre. Patriotisme de pata negra.
acet - IVª . Transmissions Hotel Lepanto (ara Ciutat Judicial)venda 23 millons de pts.beneficis democratics 125 milion d'Euros.
Anònim, 04/01/2014 a les 14:38
+5
-0
Quintes(1957) del 1958 al 1959. La disposicio final novena de la Llei de la Carrera MIlitar, ficada amb calçador pel alehores Diputat J. Maldonado, fixa els perjudicats dels anys 1957 1958 i 1959. la guerra mai declarada, y amagada i fins i tot oblidad, va aconseguir que el setembre de 1958, morisin un xofer conductor de Transmissions IVª region Militar Catalunya i 5 Zapadores, de distints llocs. Grácies a una focotopia del Arxiu de Capitania Gral. de Canarias, tenim la data i els morts. O sigui que el acuerdos de Cintra, pura filfa, i engany, al pais i en els familiars dels morts i ferits. Les Associacions de GUADALAJARA XX (Valencia i ACET - IVª Barcelona-Catalunya, van juntes amb els Union Nacional Soldados Ex-Combatientes Guerra Ifni - SAHARA, 1957 - 1959, presentada la Demnda al TDH d'Estrasburg i Aceptada. Manca que el Tribunal es reuneixi i decideixi, que procede.
Y debrría de ser así!
Iván, 04/01/2014 a les 15:30
+1
-10
Usted ha servido a España? Usted lucho en nombre de Dios y de España? Pues entonces usted, sea de la nacionalidad que sea, tiene derecho a una pensión del estado. Nosotros no somos racistas, ni excluyentes, como otros que hablan mucho de democracia por este diario... Si fuera por mi, hoy mismo recibían la paga. Ellos lucharon por nuestra patria, fueron soldados de nuestro ejército.
Se jugaron la piel por obligación
Seneca, 04/01/2014 a les 16:05
+6
-2
Se jugaron la Piel por Imposición, por lo tanto que cobren lo que se les prometió. No cobraron y algunos cobran los de la quinta del Biberon(seudo Republicanos) pues estos pobres mas¡
La Marxa verda o tapa tot.
CartanyaXSISI, 04/01/2014 a les 19:31
+4
-0
També podeu demanar-li a aquell que va dir que cap soldat fes un pas enrere, i que pocs dies després va dir que ara si, ara ja es podia fer no un, si no mols passos enrere, o sigui fins a Ceuta. Per que seria?.
MARCA ESPAÑA
segundo , 04/01/2014 a les 22:20
+3
-0
Esta de moda y puedo añadir este tema a la MARCA ESPAÑA. Vergonzoso todo el paripe montado con Sidi Ifni y el Sahara Español(principal productor mundial de fosfatos) y me pregunto ¿quien intervino en la venta? quisiera recordar nombres como Solis, Principe(ahora Rey)algo sabía de lo que se cocía, etc etc. Ministros de defensa como Narcis Serra(tocando el piano) y después Carmen Chacón no dignarse ni tan solo a recibirlos entre unos y otros MARCA ESPAÑA VERGONZOSO
PARA IVAN
Anònim, 05/01/2014 a les 13:50
+3
-1


Por Dios y por España?
Te podrias hacer "monaguillo-ayudante" de ROUCO,ya
que no te quieren en el ejercito epañó.
Eso si,comprate un babero.
DUMBO-IVAN
Anònim, 05/01/2014 a les 14:10
+3
-0


COM TOT EL QUE DIU,SEMPRE PARLA "DE OIDAS",
SOBRE.TOT DE TEMAS MILITARS I HISTORICS.
OI QUE SÍ,DUMBO-IVAN?
La España que queria el Dictador
Un veterano de Ifni, 05/01/2014 a les 16:09
+5
-0
¿Donde está el UNA, GRANDE y LIBRE? de que tanto alardeaba el Dictador.
En el año 1958 todos los altos militarotes franquista se escondieron y dejaron que unos soldados de quinta con alpargatas y cuatro mandos recien salidos de la Academia, defendienran Ifni. Como habian vendido a los soldaditos de quintas, once años despues, en 1969, regalaron la PROVINCIA ESPAÑOLA Nº 52 (si provincia, como podia ser Málaga, La Coruña o Soria, por poner un ejemplo) a Marruecos.
Esos altos militarores, incluido el Disctador, fueron los que inventaron el NO A LA GUERRA, y fue POR MIEDO.
Despues en 1975, el principito apoyado por los VENDEPATRIAS, y mientras agonizaba el Dictador en su cama, hicieron lo mismo con la PROVINCIA ESPOÑA Nº 51, El Sahara, asi que nadie se extrañe que los politicos actuales (admiradores del Dictador) estén negociando la venta de otras provincias españolas.
Moraleja: Una cuando quede Madrid solamente, siempre será UNA (gracias a dios no hay dos Españas) GRANDE (del Tajo al Manzanares) y LIBRE (de polvo y paja)
otra para Iván.
Anònim, 06/01/2014 a les 18:36
+0
-0
Por lo menos podrías guardarte lo de luchar en nombre de Dios. Deja de nombrar a Dios en vano y más lo de ir a matar en su nombre, que se usa para justificar vuestra crueldad ( que es de lo que se trata siempre en las mentes e los "patriotas españoles " de doctrina francofascistacavernaria, siempre sedientos de sangre).

Recuerdo
Francisco, 06/01/2014 a les 23:20
+0
-0
Para aquellos que despotricáis de los militares españoles, os recuerdo que Francesc Maciá fue teniente coronel del ejército español
Ya no i serem a temps...
Anònim, 15/02/2017 a les 13:26
+0
-0
Amics, de les quintes 1957-58 de Tiradores de Ifni....ya no em quedem gaires. 81-82 anys, cada cop me asebento de la "falta" de algun company.. o sigui que Defensa que ara ya te prou "infarmacio" compulsada,es podria moure ( amb la flamant ministre) pues amb el preu de un sol F-18 o un "leopard" seria suficient per dona una petita alegria (sic) als dos o tres mil ? que qedem al Febrer del 2017...
Ya no i serem a temps...
Anònim, 15/02/2017 a les 13:27
+0
-0
Amics, de les quintes 1957-58 de Tiradores de Ifni....ya no em quedem gaires. 81-82 anys, cada cop me asebento de la "falta" de algun company.. o sigui que Defensa que ara ya te prou "infarmacio" compulsada,es podria moure ( amb la flamant ministre) pues amb el preu de un sol F-18 o un "leopard" seria suficient per dona una petita alegria (sic) als dos o tres mil ? que qedem al Febrer del 2017...

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb les conseqüències del referèndum
 07:23 Així és la vida de Sànchez i Cuixart a Soto del Real: mòduls separats i trucades de cinc minuts. L'advocada del president d'Òmnium detalla a NacióDigital que l'Audiència Nacional pot tardar entre 15 dies i un mes en resoldre el recurs contra la presó preventiva.
 
 07:07 CRÒNICA Puigdemont i els partits afinen l'estratègia: declaració d'independència per respondre al 155; per Oriol March, Roger Tugas i Joan Serra Carné. El president garanteix al PDECAT que "posarà el play" i s'avança cap a un ple extraordinari en un termini de pocs dies. Membres del Govern consideren l'opció "menys dolenta" que hi hagi noves eleccions però ERC, Demòcrates i la CUP la rebutgen. Els partits preparen els quadres per la "fase resolutiva" si s'intervé l'autogovern.
 07:06 EL DESPERTADOR de Ferran Casas. 19 d'octubre: l'epíleg autonòmic (i la resta de claus del dia). "El 155 constatarà la fallida d'un sistema, l'autonòmic, dissenyat per satisfer nacions com la catalana però que ràpidament es va desnaturalitzar. Múrcia o la Rioja tindran ara més competències", assenyala el subdirector de NacióDigital. Avui també són protagonistes les estratègies dels partits, l'impacte econòmic del procés, l'abat de Poblet, la selecció catalana i Tamudo.
 00:24 Un manifest denuncia «l'ofensiva» de l'Estat contra educació, cultura i llibertats a Catalunya. El text, impulsat per la Revista Mirall, està signat per un centenar de personalitats del món del periodisme, la política i la cultura.
 00:02 OPINIÓ «La pressa i la rendició», l'article de Joan Foguet.
 00:01 OPINIÓ «La flama no s'apagarà», l'article d'Aura Ruano. 
 00:00 OPINIÓ «La deriva espanyola», l'article de Josep-Lluís Carod-Rovira. 
 23:59 LA VEU DE NACIÓ «No hi ha 155 suau», l'article d'Arnau Urgell.
 22:50 Clam del Camp Nou per la llibertat de Sànchez i Cuixart. Partit plàcid del conjunt blaugrana, que aplana el camí cap als vuitens de final de la Lliga de Campions amb un 3-1 contra l'Olympiacos.
 22:32 La Moncloa considera l'advertiment del PDECat un "xantatge inacceptable". El president de la Generalitat ha afirmat al consell nacional del partit que aixecarà la suspensió de la independència si s'aplica l'article 155.
 21:59 Santi Vila acusa l'Estat d'alimentar un clima de «por i angoixa» que pot afectar l'economia. El conseller d'Empresa considera "inadmissible" el boicot del govern espanyol a la seguretat jurídica de Catalunya.
 21:57 Així veu Pedro Sánchez el sobiranisme: "Reaccionari", "regressiu" i basat en "retallar drets". El líder del procés català afirma a Brussel·les que el procés català "és la materialització de l'antipolítica que s'està vivint en altres parts d'Europa, ja sigui a Hongria o a Polònia".
 21:31 VÍDEO Una periodista de RAC1, agredida en una manifestació unionista a Barcelona. Un manifestant l'ha increpat i l'ha colpejat amb el pal d'una bandera espanyola. Unes 600 persones s'han concentrat a la Diagonal de Barcelona per reclamar la unitat d'Espanya.
 21:28 Entrevista a Josep Soler: «El conflicte a Catalunya afectarà de ple l'economia espanyola». Pep Martí conversa amb el director general de l'Institut d'Estudis Financers, que afirma que el govern espanyol menteix quan diu que "una Catalunya independent seria inviable".
 20:44 Puigdemont garanteix al PDECat que aixecarà la suspensió de la independència si Rajoy no dialoga. La coordinadora general de la formació, Marta Pascal, li fa costat per aixecar la suspensió de la declaració d'independència "quan cregui oportú". 
 19:49 ANÀLISI Del paper d'Alemanya a l'impacte econòmic: la Unió Europea i el procés, en deu claus. Brussel·les manté una ambigüitat calculada davant del conflicte, entre un suport tebi a Rajoy i la preocupació per l'efecte de la crisi política en el creixement. Per Pep Martí. 
 19:38 L'exdirector general de la Unesco demana una reunió Catalunya-Espanya "sense condicions ni apriorismes". Federico Mayor Zaragoza demana "serenitat i altura de mires" per evitar conseqüències "greus".
 19:28 Comín no veu "contradiccions" entre que Barcelona sigui "la capital de la República" i la seu de l'Agència Europea del Medicament. El conseller de Salut assegura que la candidatura catalana "és la millor".
 19:06 VÍDEO Albiol aprofita els talls a la Diagonal per carregar contra Puigdemont. El líder del Partit Popular a Catalunya ha penjat un vídeo al seu Twitter gravat al peu de l'avinguda en què critica les conseqüències de la "gran" manifestació d'ahir. 
 19:04 Amnistia Internacional considera excessius els càrrecs de sedició contra Jordi Sànchez i Jordi Cuixart i demana suspendre la presó provisional. "Demanem a les autoritats que retirin els càrrecs de sedició presentats contra Jordi Sánchez i Jordi Cuixart i que posin fi immediatament a la seva presó provisional", ha dit Esteban Beltrán, director d'Amnistia Internacional Espanya.
 18:41 Rajoy i Rivera es reuneixen durant més d'una hora per tractar l'aplicació del 155. El líder de Cs es desplaça a la Moncloa i insisteix al president espanyol que convoqui eleccions.
 18:14 Citen a declarar un digital català per la publicitat institucional del referèndum. Joan Puig, de Directe.cat, ha de comparèixer divendres en qualitat de testimoni a la caserna de la Guàrdia Civil de la Travessera de Gràcia, de Barcelona.
 18:14 ÚLTIMA HORA Restablerta la circulació a l'Avinguda Diagonal de Barcelona en sentit Llobregat. També es pot circular per totes les vies transversals, excepte el Passeig de Gràcia, i falta per obrir la via en sentit Besos.
 18:04 La comissió de reforma constitucional del PSOE s'estavella per la repressió de l'Estat. Units Podem deixa en suspens la participació arran del 155 o la declaració d'independència, el PDECat no hi serà si se suspèn l'autonomia, ERC ja va avançar que no hi participaria i C's creu que serà un fracàs.
 17:43 Filtren la declaració de Trapero a l'Audiència Nacional: "La Guàrdia Civil no volia marxar sense els cotxes". El major dels Mossos va transmetre a la jutge que va advertir la benemèrita que desallotjar els manifestants del 20-S provocaria un problema d'ordre públic.
 17:43 La crida de Mònica Terribas a informar dels moviments de la Guàrdia Civil no vulnera la normativa. Agents del cos van denunciar el programa i un reduït grup d'ultres es va manifestar davant dels estudis de Catalunya Ràdio per protestar contra la petició de la presentadora del programa, que ha estat avalada pel CAC.
 17:23 Eurodiputats reclamen debatre sobre l'empresonament de Sànchez i Cuixart al Parlament Europeu. La decisió es prendrà en una reunió dijous i depèn del suport del grup socialdemòcrata.
 16:44 El xoc amb Catalunya pot fer que l'economia espanyola creixi 13.000 milions menys del previst. L’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal confirma, com va avançar Montoro, que la persistència sobre la "incertesa" pot tenir un impacte negatiu d'entre 0,4 i 1,2 punts percentuals en el PIB del 2018.
 16:58 L'empresonament de Sànchez i Cuixart erosiona el relat del PSC; ho explica Sara González. Dirigents socialistes manifesten la seva incomoditat amb un discurs del PSOE que consideren massa ancorat a l'estratègia de Rajoy. L'escalada repressiva del govern espanyol ha motivat que alcaldes del PSC s'hagin pronunciat al marge de les consignes de la direcció d'Iceta.
 16:43 VÍDEO Nicolás Maduro, a Évole: "Vigila Jordi, a Espanya empresonen els Jordis". El president de Veneçuela convida el periodista a anar "quan vulgui a Caracas" i critica l'empresonament dels dirigents de l'ANC i Òmnium.
 16:15 «Així no»: la duríssima resposta de l'Assemblea al tebi suport del Barça. El club desplegarà una pancarta amb el lema “Diàleg, respecte, esport” arran de les detencions de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.
 16:07 El PSC demana a Comín que expliqui com afecta el procés independentista a la candidatura de Barcelona com a seu de l'AEM. “No ens podem permetre, per culpa de la incertesa política, perdre una oportunitat com aquesta", ha alertat Assumpta Escarp.
 16:07 El Tribunal de Comptes resoldrà dijous la pròrroga demanada per Mas pel 9-N. L’expresident i els exconsellers ja ha abonat 2,2 milions i han demanat més temps per ingressar els tres milions restants.
 15:54 Òmnium Cultural deixarà buit el seient de la llotja ofert pel FC Barcelona per denunciar "la manca de llibertat" de Jordi Cuixart. Òmnium ha declinat l'oferiment, tot i que ha publicat un tuit on agraeix el gest del club blaugrana.
 15:49 Jordi Sànchez demana el canvi de cel·la després de ser increpat per diversos reclusos de la presó de Soto del Real.  Els presos van cridar “Viva España” mentre el dirigent sobiranista es dirigia al menjador.
 14:31 L'Ajuntament de Barcelona preveu reobrir l'avinguda Diagonal a la tarda un cop retirada la cera de les espelmes que es van encendre aquest dimarts en la concentració en suport a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Òmnium lamenta els problemes de mobilitat, el PP demana dimissions i C's es queixa del "descontrol municipal"
 14:22 La Guàrdia Civil demana suport econòmic per telèfon als catalans. L'Asociación Española de Guardias Civiles (AEGC) busca finançament entre la ciutadania catalana.
 14:21 ÚLTIMA HORA L'Audiència Nacional demana la identificació dels mossos que van actuar l'1-O. El tribunal sol·licita al cos que detalli l'actuació dels agents col·legi per col·legi.
 14:20 El Síndic denuncia que l'empresonament de Sànchez i Cuixart vulnera drets fonamentals. Rafael Ribó recorda que una sentència del Tribunal Constitucional avala les entitats o partits que defensen idearis independentistes, encara que pretenguin alterar l'ordre constitucional.
 14:14 L'abraçada de l'os de l'Estat a Tusk: premiat a Oviedo en paral·lel a l'amenaça del 155; per Joan Serra Carné. El president del Consell Europeu, al costat de Jean Claude Juncker i Antonio Tajani, recollirà divendres en nom de la Unió Europea el Premi Princesa d'Astúries de la Concòrdia. Rajoy coincidirà amb Tusk a la reunió del Consell Europeu abans de la distinció a les institucions comunitàries, i també té programats contactes amb Juncker i Tajani.
 14:07 ERC i Romeva descarten l'"oferta" de Rajoy de convocar eleccions, mentre que Joaquim Forn apunta que caldrà estudiar-la.
 13:34 Ajornat el Congrés de Drets Humans de l'Advocacia Catalana per «la situació política i social» de Catalunya. Els organitzadors justifiquen la decisió perquè, en l'actualitat, els drets fonamentals són motiu de "viva polèmica". S'havia de celebrar a Terrassa entre aquest dijous i divendres.
 13:22 Entitats contràries a la independència convoquen una concentració a les 20.00h a Barcelona sota el lema "Prou Puigdemont! Prou Junqueras!".
 12:48 Joan Josep Omella, que a principis d'octubre va mantenir contactes amb Mariano Rajoy i Oriol Junqueras per explorar una possible mediació entre els governs espanyol i català, s'ha limitat a afirmar: "Sentim la preocupació que sent tota la població i resem".
 12:48 El cost de reprimir l'independentisme: el desplegament de la policia espanyola supera els 34 milions. L'allotjament dels agents en vaixells i hotels suposa la major part de la despesa juntament amb les dietes pel desplaçament fins al 28 d'octubre.
 12:48 L'arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, evita referir-se a la tensió política sobre Catalunya durant la presentació de la memòria de Càritas del 2016. "Avui no toca", ha etzibat quan li han preguntat els periodistes.
 12:29 VÍDEO Gabilondo: "Fi de trajecte". “S'imaginen una comunitat autònoma intervinguda i una república independent alhora?”, es pregunta el periodista.
 12:03 L'oferta de rendició de Moncloa: que Puigdemont convoqui eleccions per frenar el 155. Aquesta via s'obre quan queden poques hores perquè el president català contesti l'ultimàtum de Rajoy.
 11:43 Hisenda preveu substituir Junqueras per un perfil tècnic si aplica el 155. El Ministeri creu que encara pot incrementar el control sobre els comptes catalans.
 11:42 Iceta nega que Sànchez i Cuixart siguin presos polítics. El primer secretari del PSC creu que la presó preventiva és "desproporcionada" i considera que no van cometre un delicte de sedició.
Entrades anteriors »
Carles Puigdemont i Jordi Turull, durant el consell nacional del PDECat | ACN
01/01/1970
El president garanteix al PDECAT que "posarà el play" i s'avança cap a un ple extraordinari en un termini de pocs dies | Membres del Govern consideren l'opció "menys dolenta" que hi hagi noves eleccions però ERC, Demòcrates i la CUP la rebutgen | Els partits preparen els quadres per la "fase resolutiva" si s'intervé l'autogovern
Arbres caiguts en un passeig de Valls | ACN
01/01/1970
Els Bombers reben 104 avisos per incidències de les pluges abundants de les darreres hores a Catalunya, una setantena a les comarques tarragonines
Kiko Tur, aquest dilluns a Barcelona | Adrià Costa
Esteve Plantada
01/01/1970
El grup de la Marina Alta s'acomiada dels escenaris i del públic català amb el concert del proper divendres a la sala Razzmatazz de Barcelona | "Els feixistes estan envalentits perquè ha vist les actuacions de la Guàrdia Civil", afirma Tur en aquesta entrevista a NacióDigital
Àngel Colom | Adrià Costa
Pep Martí | 16 comentaris
01/01/1970
L'històric dirigent independentista, exlíder d'ERC i avui al PDECat, assegura que "l'única manera d'assolir una mediació europea és ser estat" | "L'empresonament de Sànchez i Cuixart és la venjança dels poders espanyols a l'èxit de l'1-O", afirma
La plaça del Cinc d'Oros, plena en solidaritat amb Jordi Sànchez i Jordi Cuixart | Adrià Costa
01/01/1970
Unes 200.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, han omplert un tram de la Diagonal per exigir que els presidents de l'ANC i Òmnium Cultural surtin de la presó | Alcoberro assegura que estan "disposats a continuar la lluita des de la presó" i Marcel Mauri recorda que ni el franquisme es va atrevir a engarjolar el president d'Òmnium
Dan Brown, a Barcelona | Adrià Costa
Esteve Plantada | 5 comentaris
01/01/1970
L'autor d'"El codi Da Vinci" presenta a Barcelona la seva darrera novel·la, "Origen", una història ambientada en part a Barcelona i Montserrat