Antonio Baños: «Els unionistes maltracten els seus electors»

El periodista reflecteix al llibre 'La rebel·lió catalana' el canvi de discurs: "El 10J vam sortir al carrer contra una sentència que passava per sobre de la sobirania popular, l'endemà ells només cridaven 'Yo soy español, español, español'"

| 21/07/2013 a les 15:30h
Arxivat a: Política, independentisme, Antonio Baños
Aquesta notícia es va publicar originalment el 21/07/2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Antonio Baños, autor del llibre 'La rebel·lió catalana' Foto: Labutxaca

El periodista Antonio Baños Boncompain (Barcelona, 1967) radiografia les possibilitats de la societat catalana d'esdevenir una nació independent a 'La rebel·lió catalana' (LaButxaca, 2013), una obra que parteix d'uns primers articles sobre l'independentisme i que acaba configurant tot un recull de raons que per convertir Catalunya en un nou Estat d'Europa.
 
Federalista de tradició pimargalliana fins al canvi de segle, Baños assegura que se li van “treure totes les manies” seguint la campanya electoral que va donar majoria absoluta a Aznar. D'aleshores ençà, està convençut que l'independentisme és la millor sortida, no només pels catalans, sinó també pels espanyols, i carrega amb força i ironia contra els unionistes, als quals acusa d'enredar els seus votants “amb arguments idiotes”, de fer ús d'una 'hispafrènia' que els porta a dedicar tota la seva vida a una problema que, segons ells mateixos, “no interessa ningú” i, finalment, s'endinsa en l'ús del llenguatge de l'unionisme per reflectir el transvasament de discurs que hi ha hagut entre nacionalistes catalans i nacionalistes espanyols: “El 10 de juliol del 2010 vam sortir al carrer contra una sentència que passava per sobre de la sobirania popular, l'endemà ells van sortit a dir 'Yo soy español, español, español'”.
 
-Vostè comença el llibre dient que abans era federalista.
 
-Sí, però potser s'entén que el canvi l'he fet recentment, i el pas el vaig fer fa una dècada, cap el 2001. Jo era federalista tipus Pi i Margall, a favor d'una autonomia d'estats federals. Potser més aprop del confederalisme.
 
-Confederalisme com el de Duran i Lleida?
 
-Confederalisme en el sentit que els pobles d'Espanya eren sobirans en si mateixos i que lliurement es podien ajuntar en una república espanyola. Pensava que l'autonomisme era un pas per anar cap a millor. Però quan vaig cobrir la campanya electoral del PP que va donar la segona legislatura d'Aznar, anant per les espanyes amb ell se'm van treure totes les manies. Allò sí que va ser una immersió lingüística i conceptual. Veus que el projecte del PP és recentralitzador i que això és vist amb descans per amplis sectors espanyols i que la possibilitat federal és somiar truites. I la conclusió és que si no hi ha la sortida que un estat sobirà català es federi amb altres estats espanyols perquè no hi ha el més mínim interès, doncs que l'estat sobirà català vagi sol.
 
-Però no tanca la porta a un pacte 'a posteriori'.
 
-Sí, sóc optimista i crec que tibar la corda obre possibilitats de negociació. Estic convençut que si proclamem la república catalana el rei espanyol té un problema, o fuig o no se quin regne li queda. Crec que qualsevol espanyol republicà i de bona fe hauria d'estar amb nosaltres, perquè si nosaltres ho aconseguim la possibilitat de proclamar ells una república espanyola és molt àmplia.
 
-I l'escenari de mantenir el rei, model 'commonwealth'?
 
-Fixat en Irlanda, poques independències han estat tant violentes, amb milers de morts i guerres civils i al final els irlandesos van mantenir el rei d'Anglaterra durant uns anys.
 
-En tot cas, ho van fer una mica forçats.
 
-Sí, però van viure durant uns anys aixi. I hi ha monàrquics confederalistes. Jo hi creia quan tenia 15 anys. Però no vull tenir un estat amb un regne al costat, i per això m'estranya que les esquerres espanyoles no siguin mes proactives per la independència de Catalunya, perquè en el fons estem fent feina per a ells també.
 
-Els d'Izquierda Unida ja s'han mogut.
 
-Sí, i em va fer il·lusió, però una cosa és signar una declaració i una altra declarar públicament i davant els seus votants que l'autodeterminació és un dret inalienable.
 
-I el PSOE no sembla que estigui pel tema.
 
-Gens, però IU i Cayo Lara venen d'aquell comunisme que no entén la plurinacionalitat d'Espanya.
 
-Què en pensa d'aquest concepte d'igualtat que per igualar sempre s'ha de fer per baix?
 
-Penso que quan diuen igualtat volen dir uniformitat, i ho valoren molt. Fins i tot Fernando Savater, què és filòsof, considera moralment millor la igualtat que la diferència. Jo no ho se veure que ser diferent sigui pitjor que ser igual. Dret iguals els tenen tot. Un suec i un portuguès tenen els mateixos drets però amb lleis diferents i estats diferents. Un espanyol i un català, amb estats i lleis diferents tindran els mateixos drets, perquè els drets son una quinzena a tot estirar, seguretat, 'habeas corpus', etcètera. Ara, que a Múrcia i Barcelona es tanquin les botigues a la mateixa hora per garantir la igualtat dels espanyols... És absurd forçar una paraula neutre com igualtat per parlar en realitat d'uniformitat, però forma part de l'ADN de la cultura política espanyola. És la filosofia del 'O todos moros o todos cristianos'.
 
-S'interessa molt pel llenguatge de l'unionisme.
 
-Sí, és curiós que sempre utilitzen termes que no existeixen en català, com 'órdago'. Crec que mai ens agrairan com gràcies als catalans han recuperat el llenguatge del segle XVII, 'paniaguado', 'mamandurrias', tot aquest verb florit és gràcies a nosaltres. És com el 'cortijo' de Mas, si aquí no en tenim de 'cortijos', o el 'órdago', si aquí no es juga al mus. Fixat que interpreten la realitat catalana amb categories que no son catalanes. Es una retòrica que em decep per la falta de nivell. Ells estan esgotats, ja no saben que fer, ara fins i tot estant ressuscitant el concepte 'xarnego', que és una figura com el 'quinqui' dels setanta i amb pantalons de campana. Ja no troben arguments i van rescatant aquestes figures.
 
-És com allò de la 'bonita Barcelona de los setenta' de Vargas Llosa.
 
-Sí, però i la Nova York dels setanta: Warhol, Velvet Underground, Ramones... I la d'ara, Lady Gaga. O el París dels setanta i el París d'ara, que nomes hi ha Disneywiolrd. Tot comparat amb els setanta queda molt mediocre. I fan trucs de màgia sobre que maco era allò.
 
-Enreden els seus votants?
 
-Crec que els unionistes insulten a la seva gent, perquè crec que tots aquests arguments nomes es poden sostenir si creus que el teu electorat es idiota. I ells creuen que tots els 'xarnegos' se'ls ha de tractar com a idiotes. Clar, com ells no han baixat mai de la Diagonal. En Rivera és Esade, La Caixa, Parlament, no ha vist gaire món. I com pensen que el seu votant és idiota fan arguments idiotes: “Ens trauran de l'euro, faran una frontera de ciment”. Si la idea és que algú per ser de Cornellà és idiota, doncs mira... els Estopa ja ho van dir que ells votarien no, però que volien votar, i si surt el sí es quedaran igual, ni exili ni ósties.
 
-Com evolucionarà tot plegat?
 
-Crec que hem guanyat molts metres i cap de nosaltres tornarà a l'autonomisme.
 
-Mai havíem arribat tant lluny?
 
-Per començar hem trencat Convergència, que ja mai podrà tornar a fer aquell discurs paternalista d'abans. Estem trencant tantes coses internament a Catalunya, que parem on parem, o ens parin on ens parin, tot això que haurem guanyat. Sinó assolim la independència aquest cop, estarem mes aprop de fer l'assaig, com al rugbi. Però no patiria per això si hi ha un 70 per cent que vol la consulta.
 
-Ciutadans i Partit Popular boicotejaran l'eventual consulta.
 
-Sí, segueixen la línia aznarista, 'antes de romper España se romperá Cataluña'.
 
-És molt perillós això, no troba?
 
-Ho és si tenen massa crítica. El discurs de Ciutadans, dels lerrouxistes, és que masses de xarnegos s'aixecaran contra la burgesia catalana. És el que al llibre en dic la IMC, la 'Inmensa Mayoría de Catalanes', aquesta figura mítica, com la de la 'Cataluña real', que acaben creient que existeix.
 
-La paradoxa és que si són la immensa majoria, com és que mai guanyen les eleccions?
 
-Clar. Creuen que existeix la IMC i vindrà a rescatar-los, però com el referèndum tingui un 60% de participació, tururut violes.
 
-N'hi ha que defensen que el Parlament és il·legítim.
 
-Sí, no entenen què passa, i de fet hi ha un transvasament sentimental en el sentit que coses que fèiem els catalans, ara les fan ells, com refugiar-se en l'esport com a única identitat positiva. Abans parlaven de coses tangibles, i ara només parlen de Nadal, de la Marca España i els 3000 anys d'història. I ja parlen de venir a fer pedagogia, que és exactament aquell mite que nosaltres havíem d'anar a Madrid a fer-ne fins que hem dit que els bombin.
 
-Des de Madrid consideren que el problema és que els mitjans madrilenys no tenen prou penetració a Catalunya.
 
-Sí, i que TV3 manipula, com si no tinguessin comandament a distància o com si no sabessin que els seus votants miren Tele 5, o com si Rivera no anés a Intereconomía perquè sap que l'accés natural al seu votant es aquest. No, la gent veu TV3 perquè vol.
 
-Al llibre encunya un nou concepte polític, 'hispafrènia'.
 
-Sí, aquella noia dels lerrouxistes, Inés Arrimadas, va sortir en un programa dient que el debat sobiranista no interessa ningú. Doncs ella s'hi dedica en cos i ànima. Això és l'hispafrènia, que dediquen tota la seva vida a una cosa que diuen que no interessa ningú. I l'alcaldessa de l'Hospitalet igual, com això no interessa ningú, prohibiré als meus conciutadans que votin perquè és una cosa irrellevant. Clar, si fos irrellevant podrien votar. Hi ha més absurds, com això que a la independència no s'hi pot dedicar temps perquè hi ha altres coses, com si nomes hi hagués una persona que només pogués fer una cosa. 
 
-L'unionisme doncs, no té arguments i ho fia tot a una mena de revolta popular?
 
Sí. I insisteixo en el transvasament de discurs. Això es va veure els dies 10 i 11 de juliol del 2010. Nosaltres vam sortir al carrer contra una sentència que passava per sobre de la sobirania popular, l'endemà ells van sortit a dir 'Yo soy español, español, español'”. Ells s'han quedat amb la part inconsistent, la nostàlgia, a donar solucions biogràfiques a problemes sistèmics, a dir “Jo no voto independència perquè el meu avi és de Zamora, o perquè m'agrada el pernil de Huelva, o perquè tinc amics a Madrid”.
 
-En el fons és inconsistent.
 
-I després hi ha el tema de l'expulsió automàtica dels catalans, automàtica, com si fos un concurs de la tele. De cop, els més de 100.000 catalans que hi ha pel món seran deportats. Vindran uns senyors amb gavardina i els deportaran, i el ministre de l'Interior espanyol també, perquè és català. I la idea del boicot, perquè no hem de vendre productes a Espanya si som independents, perquè vinculen la independència a un concepte nacionalista del segle XIX, quan els estats eren blocs estancs, però això ja no existeix.
 
-Espanya s'ha tornat nacionalista?
 
-Sí, molt nacionalista, nacionalista del nonacionalisme. Fixa't en Muñoz Molina, que ha viscut de l'Instituto Cervantes i diu que sentir-se orgullós del país és com sentir-se orgullós de tenir orelles. Estic segur que quan inaugurava exposicions de Zurbarán a Nova York deuria dir: “Sí, Zurbarán és espanyol però com si fos congoleny, perquè em sua la cultura espanyola, estic a l'Instituto Cervantes, però com si estigués a l'Institut Max Planck”. És aquesta cosa dels ciutadans del món.
 
-Com és que ha escrit aquest llibre. Partia d'articles ja publicats?
 
-N'havia fet quatre o cinc per a la versió catalana de eldiario.es i Edicions 62 em va oferir fer aquest 'instant book'. Com a periodista no pots dir que no tinguis cap opinió i tenia ganes d'escriure el que penso. Però no volia fer un argumentari més, perquè n'hi ha molts, per això hi ha temes que tracto poc, com l'espoli o la immersió, la idea és parlar del que no parlen altres llibres, tapar forats.
 
-Algú dirà que l'opressió nacionalista l'ha obligat a escriure el llibre perquè no el tenien a la nòmina de periodistes independentistes.
 
-Potser que ho diguin, però no sóc un 'paniaguado' ni vinc d'un ambient familiar ni d'amistats independentistes ni treballo en cap mitja independentista, però porto vint anys de periodista i és el primer cop que escric sobre el tema. I és cert que hi ha professionals de la independència i no em sembla malament, però no crec que tinguem el nivell intel·lectual de la tertúlia de l'Ateneu Barcelonès: Xammar, Gaziel, Pla, Ors. Tenim el nivell que tenim, però almenys hem guanyat Dyango.
 
-S'ha trobat amb crítiques per escriure aquest llibre?
 
-Ha esta una mica com sortir de l'armari, i la reacció ha estat, 'ai, pobre, saps que el Baños és independentista, no ho sembla'. Però ja jo era independentista, una altra cosa és que potser no exercia. Però l'Onze de Setembre, gairebé com tothom, vaig veure que allò era molt possible.
 
 
-Acabem. Ja som independents. Sortirem de l'euro?
 
-Això és totalment absurd. Les monedes estan al mercat i es compren. Hi ha molts països que no tenen moneda pròpia. L'Equador té el dòlar, Panamà també, i no són nord-americans. Les monedes existeixen quan es compleixen dues condicions, quan les persones les accepten per deutes i l'Estat les accepta per pagar impostos. Si l'Estat català accepta l'euro, com si acceptés el dòlar, per pagar impostos, llavors és absurd, ridícul, antieconòmic, anticapitalista i sobretot antiliberal considerar que no el tindrem.

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te membre de SocNació per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Un único estado no puede ser "unionista".
Anònim, 21/07/2013 a les 15:56
+3
-84
Hablar de unionista en EEUU o ReinoUnido puede ser, no así en un único estado como España. ¿Para qué leer a un tipo con semejante error de base?
15.56
Anònim, 21/07/2013 a les 16:37
+43
-1
Sí, noi, molt millor que no el llegeixis. Així podràs continuar pensant el que penses, que és poquet però al menys és teu.
No et fot!
Anònim, 21/07/2013 a les 16:48
+35
-0
No es per a res, però en aquells païssos se'n senten orgullosos de ser-hi i així ho volen. Com els gibraltarenys, per exemple.
Gran!
Fill d'espanyols, 21/07/2013 a les 16:48
+36
-1
Com ens calen tipus com 'Antonio: no perquè desfaci tòpics sobre l'independentisme a Espanya sinó perquè els desfà a Catalunya.

Ànims i felicitats.
Molt interessant
Gongylus, 21/07/2013 a les 16:48
+40
-1
Realment, és molt interessant aquesta entrevista. En l'única cosa que discrepo és quan afirma que Espanya s'ha tornat molt nacionalista. Crec que Espanya no ha deixat mai de ser nacionalista. És possiblement un dels Estats més nacionalistes del món. El no-nacionalisme és una forma de disfressar el seu nacionalisme recalcitrant.
¿QUIEN ES ESTE SR?
ILERGETE, 21/07/2013 a les 16:57
+3
-57
NO MERECE NI COMENTARIO
quin nivell!!
desunionista, 21/07/2013 a les 17:04
+14
-1
Tremendo comentari el col.lega dels unionistes i els estats... Realment no hi ha per on agafar-lo; només una reflexió:
Si els independentistes som 'separatistes' quin problema hi ha a anomenar els que no ho son 'unionistes'? El contrari de separar és unir, no? ja ho diu en rivera... 'Mejor hundidos'
Es veritat que vostè es ilergete.
FELIU DE CASTELLA, 21/07/2013 a les 17:38
+12
-0
En su idioma, aunque escriba con letras mayúsculas, las que requieran acento ortográfico, deben incluirlo. A partir de ahora traduciré sus comentarios si algún traductor es capaz de hacerlo de tan mal que escribe.
Hola, Ilergete
Anònim, 21/07/2013 a les 17:54
+19
-0
Tu discurso, siempre en mayúsculas, va empeorando cada día. ¿Cuántas veces vuestra aportación a este espacio se basa en reíros de cualquier argumento independentista, sea quien sea el que lo haya hecho, sin dar argumentos a cambio?

Además, no importa quién sea este señor, sino lo que dice. ¿Te escuecen sus palabras? Deberían, porque te ha descrito a ti y a unos cuantos más.
Coses
Anònim, 21/07/2013 a les 18:05
+9
-0
Em sembla que un dels factors determinants del resultat de tot el procés és el que té a veure amb la distància emocional. Aquest factor lligat als àmbits de pertinença i la manera com els diferents sectors es posicionen en relació a aquests àmbits, podria influir significativament en la formació de majories. Per exemple, és clar que determinats mitjans de comunicació es dediquen a fomentar opinions que van adreçades al distanciament emocional i a marcar posicions antagòniques, perquè creuen que aquesta és la manera de tractar la desafecció identitaria i de manipular-la perquè la gent agafi aquest paràmetre per valorar on (a quin bàndol, per dir-ho d'una altra manera) es situa. Conseqüència: allò que el Machado deia del "desprecian cuanto ignoran", aplicat als "dos camps" de joc, generant un clima d'enfrontament que volen que tingui com a base la identitat. Allò que, també, es veu en determinats mitjans digitals quan les aportacions de la gent que entra als comentaris de les notícies només es redueix a un "i tu més" absolutament prescindible per penós. La qüestió del distanciament emocional està a la base de l'estratègia que estan fent servir per dividir la població catalana en funció del seus sentiments de pertinença i em sembla que caldria buscar la manera de capgirar aquesta estratègia i desarmar-los remarcant punts d'encontre de la població catalana que justament es troben en la consecució del nostre estat, i no caure en els mateixos tòpics que els nostres antagonistes fan servir, perquè la nostra emancipació nacional no es fa contra ningú.
L'espanyolisme no té discurs
Anònim, 21/07/2013 a les 18:13
+23
-0
Els meus avis i pares són de Saragossa, i jo sóc independentista. Potser perquè he viatjat, he après idiomes, he passat per la universitat? No ho sé, però vull una Catalunya lliure i els PPSOEC's em fan morir de riure. I vull deixar clar que viatjo molt a Espanya i, en espacial, a Saragossa, on hi tinc grans amics i família. I ho seguiré fent quan siguem un país normal, llevat que els espanyols, que "no són nacionalistes", m'ho prohibeixin. En aquest cas, sempre em quedarà la resta del món.
Inteligencia?
Anònim, 21/07/2013 a les 18:31
+3
-34
Digan lo que digan vividores como este, no hay inteligencia en el independentismo, solo masa. Los que aprovecha el fenómeno para vivir de el y los utilizados que se creer que serán conducidos a la tierra prometida.
Cataluña jamas será lo que fue.
interrogants
FELIU DE CASTELLA, 21/07/2013 a les 20:21
+18
-0
Los interrogantes, en castellano, se ponen al principio y al final de la frase.
L'arrogancia fa creure intel·ligent a l'ignorant.
lluis canadell, 22/07/2013 a les 00:08
+3
-1
Inteligencia?: "el señor este" com tu li dius a en Baños, en una mini entrevista ha dit moltes mes coses i amb molta mes profunditat de raonament que tots els discursos que ha fet l'unionisme igualitari español en els darrers 300 anys. M'agradaria que algún espanyolista expreses els avantatges d'una Catalunya dintre de Espanya amb xifres provinents de estaments i institucions oficials (no inventades com fa la caverna i els que hi sou seguidors). El problema es que em moriré esterant, ja que semba ser que no hi ha ni un argument raonable a favor de seguir a Espanya. Per cert, l'insult, la mentida, la por, la manipulació i el menyspreu MAI HAN ESTAT ARGUMENTS, sino la feblesa i manca d'aquests. M'ha agradat molt l'entrevista i les observacions-aportacions del Sr. Baños.
18:31 "Cataluña jamas será lo que fue"
Observant, 22/07/2013 a les 04:59
+6
-0
Ni la més minima intenció de que així sigui. Catalunya no tornarà a ser el que Espanya ha volgut que fós.
unionisme els culpables de les retallades
Anònim, 22/07/2013 a les 11:22
+3
-0
SI algu es el culpable de les retallades no es qui les fa efectives, sino el culpable es el que fa que no tinguem els recursos. Els catanyols amb el seus fanatisme e irracionalitat possen davant dels nostres recursos financers la seva bandera¡¡¡¡

Viuen aqui, pensant en el PUEBLO DE PAPA¡¡¡

Son els nostres enemics¡¡¡ Que volen viure dels restes que deixa Espanya
Mala denominació
Anònim, 22/07/2013 a les 12:19
+1
-0
Fa ja setmanes que dic que els unionistes, com a tal, no existeixen. El que hi ha són immobilistes.

Si fossin unionistes, serien actius i argumentarien els beneficis de la unió, com fan els unionistes al Quebec, Escòcia o Flandes. Però a Escanya no hi han unionistes sinó immobilistes i aquests, precisament, se n'haurien de dir així perquè el seu "programa" és no bellugar res, no canviar res i no discutir res. Per què? Coi, doncs perquè segons ells ja estem bé com estem.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Concentració a Vic en suport als detinguts | Adrià Costa
Roger Tugas | 4 comentaris
01/01/1970
El Govern, diverses institucions i llocs de treball aturen l'activitat per censurar la reclusió dels líders de l'ANC i Òmnium | Els sindicats majoritaris no descarten res però criden al "seny" | Aquest vespre s'ha programat una manifestació amb espelmes al centre de Barcelona
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el referèndum de l'1 d'octubre
 13:16 VÍDEO El Mercat de Vic es paralitza per demanar la llibertat de Sànchez i Cuixart. Informa Carles Fiter.
 13:15 Mig miler de persones es concentren a la Porxada de Granollers per rebutjar els empresonaments dels presidents d'Òmnium i l'ANC, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez.
 13:11 El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, diu que "l'objectiu de l'aplicació del 155 no és suspendre l'autonomia sinó garantir l'autogovern de Catalunya".
 
 13:14 VÍDEOS Centenars d’estudiants de la UAB es concentren al campus per rebutjar les detencions de Cuixart i Sànchez. Titllen “d’excessiu” els dos mesos de diàleg suggerits per Puigdemont i amenacen amb la vaga si s’aplica l’article 155.
 13:09 Diputats i treballadors del Parlament es concentren davant de la cambra catalana per protestar per l'empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.
 
 13:00 Barcelona suspèn l'activitat institucional per rebutjar la detenció de Sànchez i Cuixart. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, llegeix un comunicat de la majoria de grups municipals que censura "l'existència de presos polítics".
 12:59 
 12:52 
 12:49 
 12:48 Els representants dels sindicats d'estudiants anuncien a la UAB que si l'estat espanyol aplica el 155 o ho fa de manera encoberta convocaran una vaga estudiantil. Centenars d'estudiants s'han concentrat a la plaça Cívica i davant d'algunes facultats.
 

La plaça Cívica de la UAB Foto: Albert Prieto

 12:45 
 12:42 
 12:38 
 12:36 
 12:34 FILIPRIM Quantes bestieses més? Tinc dubtes: l'anàlisi de Toni Vall sobre els darrers esdeveniments del procés, l'empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart i el que tolerarà la societat.
 12:34 
 12:34 Estudiants de la UPF fan un minut de silenci al pati de l'edifici Jaume I, al campus de la Ciutadella, en suport de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, informa Bernat Surroca.
 12:30 
 12:31 FOTOS Concentracions de protesta arreu de Catalunya per l'empresonament de Sànchez i Cuixart. El Govern, diverses institucions i llocs de treball aturen l'activitat per censurar la reclusió dels líders de l'ANC i Òmnium. Aquest vespre s'ha programat una manifestació amb espelmes al centre de Barcelona.
 12:29 Centenars de persones s'aturen davant l'Ajuntament de Terrassa per reclamar la llibertat de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, informa Sergi Ambudio. "Presos polítics, llibertat" i "Els volem a casa" són les proclames més repetides. Tots els regidors, exceptuant els del PP i Cs, han aturat la seva activitat per fer acte de presència a la manifestació. ANC i Òmnium animen a la mobilització aquesta tarda a Terrassa, a les 20h, amb cassoles i espelmes perquè "si ens toquen a un, ens toquen a tots".
 

Concentració davant de l'Ajuntament de Terrassa. Foto: Sergi Ambudio

 12:28 Pastas Gallo trasllada la seu social de Granollers a Còrdova. La companyia al·lega que necessita "operar en un ambient d'estabilitat" i veu "decisiu" mantenir-se dins de la Unió Europea.
 12:23 
 12:21 
 12:18 
 11:43 L'Ajuntament de Barcelona suspèn l'activitat institucional aquest dimarts i dimecres, segons s'ha decidit en Junta de Portaveus en protesta per l'empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. La decisió suposa cancel·lar les sessions de les quatre comissions municipals previstes entre aquests dos dies.
 11:42 
 11:42 El PP insisteix en la seva aposta per il·legalitzar partits independentistes. "Es podria plantejar", segons el vicesecretari de Comunicació del PP, Pablo Casado.
 11:27 Manresa comença a retirar les plaques franquistes del Ministerio de la Vivienda. Després d'haver-ho notificat a tots els propietaris dels habitatges on encara hi queden plaques, operaris de la brigada municipal ha iniciat els treballs per treure definitivament aquests elements del paisatge urbà.
 11:37 Albano Dante Fachin: "El partit socialista és la crossa imprescindible de la repressió del PP. Cal dir-ho clar. El PSC ha de donar explicacions: senyor Iceta, comparteix aquest total replegament amb el govern de Rajoy?"
 

Albano Dante Fachin, ensenyant una foto de Sánchez i Rajoy. Foto: Sara González.

 11:25 La mesa del Parlament no ha pres cap decisió sobre el proper ple, informa Sara González. Es manté que la junta de portaveus es reunirà, previsiblement, dilluns de la setmana que ve.
 11:10 Albiol demana a Trapero que deixi de ser major dels Mossos. El líder del PP de Catalunya considera que l'empresonament de Sánchez i Cuixart "és una mesura d'exemple per al conjunt de la societat".
 11:07 ÚLTIMA HORA La Guàrdia Civil irromp al 112 buscant gravacions de l'1-O. Una desena d'agents de paisà s'han personat a l'edifici central que gestiona les trucades d'emergències des de Reus.
 11:03 La Diputació de Girona suspèn el Ple d'avui en protesta pels empresonaments de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.
 10:56 VÍDEO El major Trapero, ovacionat avui en arribar al complex Egara dels Mossos.
 10:52 El líder del PP de Catalunya, Xavier García Albiol, demana a Trapero que deixi el càrrec de major dels Mossos.
 10:36 El diputat d'ERC al Congrés Gabriel Rufián crida a la vaga general per l'empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Afirma que l'entrada dels líders sobiranistes a la presó suposa "definitivament la fi de l'estat de dret a l'estat espanyol".
 10:28 La presidenta de l'Associació de la Premsa de Madrid, Victoria Prego, reclama mà dura contra l'independentisme: «El 155 és poca cosa».
 10:27 El Comitè de Defensa del Referèndum (CDR) manté la concentració davant de la subdelegació del govern espanyol a Tarragona aquest dimarts, a les 19 h. L'objectiu és oferir una alternativa a la gent que no pot anar a Barcelona.
 10:26 VÍDEO INÈDIT Així va votar Jordi Cuixart l'1-O a Sabadell. El president d'Òmnium va dipositar el seu vot a l'Escola Industrial, juntament amb l'alcalde, Maties Serracant, i l'exalcalde, Juli Fernàndez.
 10:13 Pablo Iglesias acusa el PP i el govern espanyol de destruir la democràcia: "Corruptes del PP lliures; independentistes catalans presos".
 10:12 L'Íbex 35 torna a obrir en negatiu per la crisi política entre Catalunya i l'Estat. La prima de risc es manté en els 120 punts i amb una rendibilitat de l'1,5% en el bo a deu anys.
 10:07 La líder del Plaid gal·lès veu "vergonyós" i "horrible" l'empresonament de Cuixart i Sànchez. Leanne Wood lamenta que hi hagi "presoners polítics a Europa".
 10:03 Josep Mayoral demana la dimissió de Mariano Rajoy per les detencions de Sànchez i Cuixart.  L'alcalde de Granollers (PSC) diu que "acusar de sedició als líders de les mobilitzacions més massives i pacífiques que s’han vist mai a Catalunya és un absolut despropòsit".
 09:46 El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, va ordenar lliurar la medalla al mèrit policial a la jutgessa de l'Audiència Nacional, Carmen Lamela, uns dies abans que es fes càrrec de la investigació per sedició del  president de l'ANC, Jordi Sànchez, i el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart.
 09:41 L'Ajuntament de Barcelona suspèn la Comissió de Drets Socials que havia de començar a les 09.30 h en resposta a l'empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. El consistori celebrarà una Junta de Portaveus per decidir sobre les altres tres comissions previstes entre aquest dimarts i dimecres.
 09:36 Enric Millo adverteix a Carles Puigdemont que, si desaprofita la darrera oportunitat per comunicar que no ha declarat la independència, "efectivament el govern d'Espanya no tindrà cap altre remei" que activar l'article 155 de la Constitució. Millo assegura que les mesures que s'adoptin a partir de llavors "tindran com a objectiu garantir la vigència de l'autogovern de Catalunya".
 09:29 Enric Millo considera que Carles Puigdemont no va contestar el requeriment de Mariano Rajoy. Segons Millo, "si el contesta, canvia tot", i és que si diu que no ha declarat la independència "queda oberta la porta al diàleg".
 09:25 Enric Millo afirma que "no sap ningú" si Catalunya és independent. "No creu que tenim dret a saber si som una comunitat autonòma o una república independent?", es pregunta.
 09:25 Enric Millo afirma que està treballant "per tots els canals" perquè Carles Puigdemont comuniqui a Mariano Rajoy que el 10 d'octubre no es va proclamar la independència de Catalunya.
 09:20 Enric Millo responsabilitza Carles Puigdemont dels incidents del diumenge del referèndum per mobilitzar persones malgrat que la votació "no es podia portar a terme".
Entrades anteriors »
01/01/1970
El vicepresident primer de la mesa, Lluís Guinó, recorda que la llei de transitorietat està "suspesa pel TC" i que, per tant, l'asseguradora ha de mantenir el contracte
Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, a la manifestació en protesta per l'entrada de la Guàrdia Civil al Departament d'Economia | Adrià Costa
Toni Vall | 1 comentari
01/01/1970
«Tots gasten la paraula “democràcia” fins que serà un paper rebregat i inservible. Ja hi ha presos polítics, persones empresonades per les seves idees. Inacceptable»
El major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero | ACN
Isaac Meler | 1 comentari
01/01/1970
El major dels Mossos s'enfronta a una investigació per sedició a l'Audiència Nacional espanyola | Es va convertir en el màxim dirigent de la policia catalana l'abril passat i es va consagrar amb la gestió dels atemptats
Jordi Cuixart i Jordi Sànchez | Adrià Costa
Roger Tugas | 3 comentaris
01/01/1970
Els líders de l'ANC i Òmnium han sabut mantenir la capacitat mobilitzadora d'aquestes entitats mentre s'acomodaven també a una tasca d'acompanyament i fiscalització del Govern
Joan Vintró | Adrià Costa
Pep Martí | 8 comentaris
01/01/1970
El catedràtic de Dret Constitucional i membre del Col·lectiu Praga creu que "la dissolució del Parlament pel govern espanyol seria inconstitucional" | Es mostra convençut que "si es pretén desactivar el sentiment independentista amb una boirosa reforma constitucional, l'Estat s'equivocarà"