El pa de pessic «waka waka»

| Actualitzat el 26/04/2012 a les 00:01h
Arxivat a: Un salsassec amb bolets..., salsassec, gastronomia
“És boníssim!” diu en Gerard Piqué. En el seu llibre, Viatge d'anada i tornada, el futbolista explica que quan visita la seva àvia a Sant Guim de Freixenet, a la Segarra, ella sempre li compra pa de pessic de Cal Mensa. “Quan era petit venia ell a comprar-ne”, recorda la Rosa Maria Huguet, la tercera generació que es fa càrrec d'aquesta pastisseria-botiga de queviures on encara hi ha també la seva mare, l'Antonia Closa. En un racó de la botiga el blaugrana hi ha deixat una samarreta dedicada. “Ara, el dia que l'àvia del Gerard en ve a buscar ja intueixes cap on anirà a parar aquell pa de pessic”, afegeix. A Cal Mensa, un establiment que acaba de fer els 100 anys, li estan molt agraïts al futbolista per la menció –no és l'única- que els fan venir molta gent d'arreu a la recerca del pa de pessic, realment irrepetible. I ves que ara un dia no els aparegui algú de Hollywood! “Suposo que ella també n'ha menjat”, diu la Rosa Maria referint-se a Shakira, la parella de Piqué.

La recepta del pa de pessic de Cal Mensa és el secret més ben guardat després de la fórmula de la Coca-Cola. El va començar a fer l'avi Gabriel, que era forner. “Cal Mensa era una botiga de queviures que venia de tot, des de cartutxos d'escopeta a farina, passant per llegums a granel o coses de neteja”, explica la néta, “però quan li van posar una altra botiga una mica més avall, va construir un forn on ara nosaltres hi tenim el menjador”. I segueix: “La iaia m'explica que va fer 50.000 proves abans de trobar la fórmula”. Més aigua, menys aigua, més farina, menys... La guerra va ser amb les proporcions perquè el llistat d'ingredients s'acaba aviat: farina, ous, sucre i aigua. “Hi ha gent que hi posa llevat o essències però nosaltres no”, confessa la pastissera. “És cert que de pa de pessic en pot fer tothom però que el nostre té un nosequè, suposo que també hi influeix molt que el coguem amb forn de llenya”, assegura. I aquí s'acaben les pistes: “La recepta és secreta, no l'hem publicada enlloc, i és cert que no n'he llegit mai cap altra d'igual”, diu la Rosa Maria. A banda del pa de pessic i els croissants, Cal Mensa és una pastisseria de les de tota la vida, de crema, nata i trufa, on el diumenge s'hi despatxen braços de gitano, lioneses o pals. “No hi trobaràs una mousse de llimona ni aquestes coses”, adverteix la Rosa Maria.

Cal Mensa ha fet 100 anys i a diferència d'Allan Karlsson, l'avi que ha arrasat aquest Sant Jordi, no pensa fugir de celebracions. Estan molt satisfets de ser centenaris i de conservar tota l'essència dels anys passats. “El terra de la botiga és el que hi havia quan es va obrir i els mobles també”, explica la Maria Rosa. L'ajuntament està preparant una petita celebració pel centenari, que faran coincidir amb la tradicional Fira de l'Ou del mes de juny. I hi ha altres gestos, a banda dels institucionals, com l'auca que els va fer el Jaume Roca, un veí que fa 70 anys que els compra la mona. A Cal Mensa hi és penjada i n'han fet còpies per als santguimencs: “Vols comprar saborós pa de pessic? No fa falta que ho dubtis, cap a Cal Mensa s'ha dit”. I és així. A Cal Mensa tenen tancat els dilluns i a partir de dimarts comencen a coure. Fan entre 30 i 90 pans de pessic cada setmana, depenent de la demanda, i el moment més fort és el cap de setmana, quan els arriba gent de fora expressament a buscar-ne. Un d'ells, el cuiner Fermí Puig.

“Recordar l'obrador dels meus parents de cal Mensa de Sant Guim no és només una foto fixa d'unes cares amb noms i cognoms, sinó que també és la flaire dels pans de pessic sortint d'un forn de llenya”. En el seu llibre Cuinetes, fruit de les seva col·laboració radiofònica amb El Món a RAC1, el xef Fermí Puig reviu l'olor i el tast d'aquest pa de pessic com un moment feliç, una magdalena de Proust. I no és l'únic. A l'escriptor Màrius Serra el pa de pessic de cal Mensa li recorda la seva infantesa. “Mon pare va néixer a Sant Guim i la meva padrina, que era d'allà, em portava pa de pessic per la mona”, ha explicat  al Salsassec. Li faig la broma fàcil: un anagrama? No són gaire positius: “Acideses PP (brrr) o capses de pi (glups)”.

Si menges bé, cuines bé. Nathan Outlaw és un dels xefs que aquesta setmana, a través de les pàgines de The Guardian, defensen la importància dels dinars de família. A l'estil del llibre de Ferran Adrià –molts l'han comprat o regalat aquest Sant Jordi- els britànics sostenen que tant important és l'alimentació dels clients com la dels companys de feina.

... la muntanya va a Mahoma. La dita serviria per l'última moda que s'està instaurant a Londres: els pop-up restaurants o restaurants temporals. Són grans xefs que obren un establiment a la ciutat per només per unes dies. Una mena d'estada amb més glamour. René Redzepi, un dels 100 homes més influents del món segons Time i el xef del millor restaurant del planeta a l'hora que escric aquest Salsassec, serà el tercer xef que s'apunta a aquesta aventura. Serà entre el 28 de juliol i el 6 d'agost, uns dies que al restaurant Noma tancaran i aprofitaran per fer reformes.

Si teniu algun comentari o un bloc de cuina o un esdeveniment que vulgueu fer arribar a aquesta secció, ho podeu fer a l'adreça salsassec@me.com o, via Twitter, a @annamurgadas.

P.D. Si us he recomanat el pa de pessic de cal Mensa ho he fet amb coneixement de causa. Gràcies a la Maria Josep Guitart per descobrir-me'l i per facilitar-me la feina per escriure aquest article.

També us pot interessar

La candidatura celebra aquest divendres el seu primer gran acte de precampanya reunint Artur Mas, Oriol Junqueras i Raül Romeva, que no coincideixen des de la presentació de la llista
Un avió de Japan Airlines, companyia que voldria volar al Prat | One World
El portaveu de CDC a Madrid denuncia pràctiques "d'economia dirigida, no de mercat" del ministeri de Foment | "A causa del sobrecost, pot ser que no acabin obrint la línia, perquè volen guanyar diners, no fer política", avisa
Els guàrdies civils amb les caixes per l'escorcoll | Pep Martí
El fins ara diputat de la CUP assegura que "hi ha intenció de violentar el cicle electoral"

COMENTARIS

Per molt anys
Xina, 27/04/2012 a les 10:52
+1
-0
He tingut la sort gràcies a una companya de treball veïna de Sant Guim de provar el pa de pessic de Cal Mensa. I és una meravella. Té el toc just. Ni massa espès, ni massa ensucrat, té alguna cosa d'eteri. Us puc donar fe que ja li he fet alguna comanda perquè els de casa el poguessin tastar.
Felicitats!
Gastronomía tradicional de Catalunya
Observant, 28/04/2012 a les 02:28
+1
-0
Certament un dels millors pans de pessic que he provat, i si us el dónen sortint del forn ja és "el no va más". Quí tingui la sort de viatjar prop de Sant Guim, poble de la Terribas, que ho aprofiti.

Ara que jo l'establiment no l'anomenaría pastissería com si ho és Casa Tuyarro de Santa Coloma de Farners de la família Trias (la branca que no fa les galetes comercials ambdols locals recomanables), té més aviat productes típics d'una tenda de barri, desde salsa de tomàquet a vi d'ampolla.
no tinc por
Anònim, 30/04/2012 a les 14:30
+0
-1
Carta blanca poteu 30 anus donant-li al gover espanyol, no penso pagar cap peatge mentres al costat no hi hagi una autovia paral.lela gratuïta
Felicitats pels 100 anys
Conxita Santolaria i Arderiu, 02/05/2012 a les 21:45
+4
-0
Un establiment no dura 100 anys perquè sí, segur que us ho heu guanyat a pols. Cal molta professionalitat, constància i dedicació per aconseguir-ho.

EL VOSTRE PA DE PESSIC ÉS DELICIÓS

però el vostre bon caràcter no queda pas enrera. A la vostre bonica botiga, sempre s'és ben rebut, fa que un s'hi trobi molt agust. Felicitats!
Fórmula d'aquest pa de pessic
Anònim, 03/05/2012 a les 00:57
+1
-0
És:
- un pessic de creativitat,
- un pessic (gran) de voluntat,
- un pessic de dolçor i saviesa,
- un pessic de sabor
i un grapat de records sortits del forn.

Per molts Ants!

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Foto de família de les principals cares visibles de Junts pel Sí. | Marina Bou/Nació Digital.
Mas, Romeva i Forcadell branden l'espantall del PP per mobilitzar l'independentisme de cara al 27-S | "Ens van dir 'antes se rompera Cataluña que España', doncs la nostra resposta és Junts pel Sí", proclama Mas en un míting multitudinari d'inici de la precampanya, amb 40.000 assistents | Cap menció a la Fundació CatDem
La Guardia Civil s'emporta caixes de la seu de CDC al final del registre | ACN
L'operació s'ha iniciat a les deu del matí i no ha acabat fins passades les deu de la nit, quan la Guàrdia Civil ha abandonat el despatx de l'administrador de la fundació CatDem, Andreu Viloca, a la seu de CDC | En l'operació, relacionada amb el presumpte cobrament de comissions il·legals per obra pública adjudicada a la constructora Teyco, també s'han reclamat expedients als consistoris de Sant Cugat, Lloret de Mar, Figueres i Sant Celoni
Mas reclama "un mandat democràtic clar" per "exercir el dret a decidir a fons"

Carregant les notícies...
Mas i Romeva en l'acte de Junts pel Sí. | Begoña Fuentes
El cap de llista de Junts pel Sí dóna arguments als independentistes per respondre les principals preguntes que els poden formular aquests dies
Mas reclama "un mandat democràtic clar" per "exercir el dret a decidir a fons"
Foto de família de les principals cares visibles de Junts pel Sí. | Marina Bou/Nació Digital.
Mas, Romeva i Forcadell branden l'espantall del PP per mobilitzar l'independentisme de cara al 27-S | "Ens van dir 'antes se rompera Cataluña que España', doncs la nostra resposta és Junts pel Sí", proclama Mas en un míting multitudinari d'inici de la precampanya, amb 40.000 assistents | Cap menció a la Fundació CatDem
Presentació de Junts pel Sí a Puigcerdà | Junts pel Sí
Unes 600 persones assisteixen a la presentació de la candidatura de Junts Pel Sí a Puigcerdà | Lluís Llach remarca l'"excepcionalitat" del 27-S
Lluís Rabell, a la plaça Major de Vic | Albert Alemany
El candidat de Catalunya Sí que es Pot, des de la plaça Major de Vic, assegura que el programa de govern "no oposarà l'àmbit metropolità de la Catalunya interior" | Recorda els vincles entre CDC i el PP per rebatre que una derrota del sobiranisme podria fer tornar "l'Espanya d'Aznar"
Josep Maria Forné assegura que la seva nova responsabilitat fa "recomanable" deixar el càrrec
Els protagonistes són Lloll Bertran, Mercè Martínez, Màrius Serra i Peyu
El cartell es repartirà per tot el territori i inclou una crida a inscriure's. | ANC
L'eslògan apareix amb l'avinguda tenyida de colors i amb un punter al principi
El cap de llista d'Unió creu que representaria "fugir del paper institucional"
Neus Munté, vicepresidenta del Govern, evita dir si Artur Mas participarà a la Via Lliure, però assegura que el Govern estarà "ben representat"
Un dels blocs construits als anys seixanta i representatiu de l'urbanisme franquista, al carrer Torrent de Parera | Marina Bou
Durant dècades, el centre penitenciari de Trinitat Vella ha estat el principal referent d'aquest barri de la Barcelona oblidada | Cinquè reportatge sobre la Meridiana, un històric lloc de pas que acollirà la Via Lliure
La construcció d'un avió casolà vol animar les inscripcions a la Meridiana