ERC, ICV, PSC i CiU aposten per la insubmissió fiscal a Manlleu

| 21/02/2012 a les 20:24h
Arxivat a: Política, ICV, PSC, CiU, insubmissió fiscal, ERC
Aquesta notícia es va publicar originalment el 21/02/2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L’Ajuntament de Manlleu (Osona) aprovarà aquesta dimarts, en el marc del ple, una moció de suport a la insubmissió fiscal que proposa el moviment “Diem prou”. La moció tirarà endavant amb tota seguretat ja que està presentada conjuntament per l’equip de govern, format per ERC i ICV, i PSC i CiU, a l’oposició.

El moviment “Diem prou” informa i convida els catalans a pagar tots els impostos a la Generalitat en comptes de l’Estat espanyol , tal com s’està realitzant en aquests moments.  La campanya d’insubmissió la va encetar una parella propietària d’un restaurant de Siurana (Priorat) i ha estat seguida per altres persones a títol personal, entitats i empreses, com Cerveses Ausesken, d’Olost.

Si no hi ha cap sorpresa d’última hora,  Manlleu es convertirà així en el primer municipi d’Osona i el quart de Catalunya en donar suport a la campanya “Diem prou” . Els ajuntaments de Berga, Arenys de Munt i Manresa han estat els primers consistoris que han aprovat mocions per estudiar com deixar de pagar els impostos a l’Estat espanyol.

La moció de Manlleu té un caràcter reivindicatiu, més que pràctic, ja que a la realitat, i més per als ajuntaments, és força complicat deixar de pagar impostos a l’Estat espanyol, tal com reconeix el mateix Josep M. Anglada, regidor de Promoció Econòmica i de Ciutat. A més, tot es vol portar en el marc de l'estricta legalitat i, per tant, es demana primer a la Generalitat si es poden pagar els impostos a l’Agència Tributària Catalana enlloc d’efectuar els pagaments a l’Agència Tributària Espanyola. "Quan tinguem la resposta de la Generalitat, actuarem en conseqüència", diu l'alcalde Pere Prat.

La iniciativa impulsada des de Manlleu té, segons Anglada, dos objectius clars. "Per un costat, pretén denunciar l’espoli fiscal que estem patint per part de l’Estat espanyol. Per un altre, pressionar perquè els diners que paguem es reinverteixin a Catalunya”, apunta el regidor d'Economia.

----------------------------

MOCIÓ DEL GRUP MUNICIPAL ERC EN SUPORT AL MOVIMENT “DIEM PROU” I PER L’APOSTA DE PAGAR ELS IMPOSTOS A L’AGÈNCIA CATALANA EN COMPTES D’HISENDA

És un fet que l’espoli fiscal que patim els catalans, sumat al context de crisi econòmica, provoca que les nostres institucions públiques apliquin retallades en la despesa en diferents serveis essencials per a la ciutadania, situació que pateixen especialment les famílies amb menys recursos que ara, més que mai, requereixen de polítiques socials i ocupació de qualitat.

També és un fet que per sortir de la crisi un país ha de ser capaç de crear ocupació disposant de recursos suficients per portar a terme polítiques d’ocupació i de creació de noves activitats econòmiques, que en un marc de finançament just per a Catalunya es podrien desenvolupar.

Recentment s’ha publicat l’enquesta de població activa –EPA- del quart trimestre del 2011 i com era d’esperar, Catalunya no ha sortit ben parada, hem assolit uns nivells rècord de desocupació assolint la xifra de 775.400 aturats i superant una taxa d’atur del 20%, el nivell més elevat des de l’any 1985.

Catalunya ha de fer un pas endavant si se’n vol sortir, i per aquesta raó, més enllà de denunciar l’espoli fiscal que pateix el nostre país, cal portar a terme mesures de pressió per acabar amb una situació que ens ofega fiscalment. La reivindicació del concert econòmic ha d’anar més enllà del discurs polític. És un deure moral de les institucions públiques del nostre país, dels partits polítics catalanistes, donar suport a les iniciatives que neixen de la societat civil que treballin per aconseguir un Concert Econòmic que ens acosti a la sobirania fiscal.

Atès que l’estratègia d’ingressar els nostres impostos a l’Agència Tributària Catalana és una estratègia tècnicament viable com a mesura de pressió per a què Govern de la Generalitat treballi decididament per un Concert Econòmic que ens acosti a la independència fiscal.

Atès que hi ha una escletxa legal, d’acord amb el principi de coordinació entre administracions, que permet que la Generalitat recapti diferents impostos -IVA, IRPF- que el contribuent ha de pagar a Hisenda a través de l’Agència Tributària Catalana, ho pot fer, sempre i quan pagui  a temps i n’informi a Hisenda mitjançant el següent procediment:

1. Emplenar el formulari Model S26, que permet transferir diners a un compte corrent de la Generalitat en concepte del pagament de l’IVA o l’IRPF. Aquest formulari es pot trobar al web de la Generalitat de Catalunya www.gencat.cat.

2. Una vegada omplert el formulari de l’Agència Tributària de Catalunya, el contribuent ha d’ingressar al compte de la Generalitat l’import de l’impost indicant el número de referència i el NIF. Cal conservar el justificant de l’ingrés.

3. Posteriorment el contribuent ha de lliurar a una oficina de l’agència catalana el justificant de l’ingrés en un termini de set dies.

4. A l’hora de fer la declaració de l’impost a Hisenda, cal indicar que es carregui l’import al compte bancari de la Generalitat on prèviament ha ingressat els diners.

5. La decisió d’acceptar el pagament recaurà en el Govern de la Generalitat.

Atès que dues iniciatives del nostre país portaran a terme la insubmissió fiscal; una empresa de cerveses d’Olost i una parella d’empresaris de Siurana han manifestat que ingressaran el primer trimestre de l’IVA de l’exercici de 2012 a l’Agència Tributària Catalana.

Vist que aquesta iniciativa ha cristal·litzat en el moviment civil per la insubmissió fiscal Diem Prou, que ha recollit el suport de diferents entitats arreu del país, com Ara o Mai, CADCi, Welcome Mr.President, SiP, Cercle Català de Negocis, Club FNEC, SiJ, Intersindical CSC o Catalunya Sí, i en la seva plana web més de 4.000 suports.

Vist que diferents formacions polítiques i plataformes civils hem denunciat i denunciem l’espoli fiscal que està sotmesa la nostra nació i estem d’acord que hauríem d’imposar els nostres impostos, regular-los, recaptar-los, gestionar-los i distribuir-los amb plena sobirania,

En relació als antecedents exposats proposem al ple de l’Ajuntament l’adopció dels acords següents:

Donar recolzament a la campanya iniciada pel moviment ‘Diem Prou’ d’insubmissió fiscal i també a la tasca que Omnium Cultural fa sobre el procediment a seguir i les conseqüències jurídiques del mateix.

Donar recolzament a totes les iniciatives iniciades pel Govern de l’Ajuntament de Manlleu per explorar la possibilitat de liquidar els seus impostos, de forma legal, a l’Agència Tributaria Catalana.

Instar a la Generalitat de Catalunya i a l’Agència Tributària de Catalunya que estableixin un protocol d’actuació que permeti realitzar els pagaments d’aquests impostos a la mencionada Agència, efectuant a tal efecte, si s’escau, els canvis normatius que puguin ser necessaris.

Ingressar, així que legalment sigui possible, els pagaments efectuats per l’Ajuntament de Manlleu corresponents a l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF), i també en cas d’haver-n’hi, els corresponents a l’Impost sobre el Valor Afegit (IVA), a l’Àgència Tributària de Catalunya, enlloc d’efectuar-los a l’Agència Tributària Espanyola com s’han realitzat fins el moment.

Traslladar al Consell d’Administració de l’empresa municipal Manlleu Mitjans de Comunicació Societat Limitada, la voluntat que estudiïn l’oportunitat d’explorar la possibilitat de liquidar els seus impostos a l’Agència Tributaria Catalana.

Proposar a les formacions polítiques nacionalistes, sobiranistes o independentistes amb representació al Parlament de Catalunya que promoguin la modificació de la legislació tributària catalana per tal que pugui, també, recaptar els impostos de caràcter estatal.

Promoure entre la ciutadania la seva adhesió a la campanya del moviment ‘Diem Prou’ d’insubmissió fiscal.

Comunicar l’adopció d’aquests acords als portantveus parlamentaris del Parlament del Principat de Catalunya, al Departament d’Economia i Coneixement del Govern de la Generalitat de Catalunya, a l’Agència Tributària  de Catalunya, a les entitats municipalistes de Catalunya (FMC i ACM), a l'Associació de Municipis per la Independència,  a la Plataforma Diem Prou, a l’Assemblea Local Nacional Catalana i a l’empresa municipal Manlleu Mitjans de Comunicació SL.

No obstant això, el Ple acordarà el que estimi més convenient.


------------------------------
SESSIÓ ORDINÀRIA DEL PLE DE L'AJUNTAMENT DE MANLLEU
Lloc: sala de sessions (2n. pis) de la Casa de la Vila de Manlleu
Data: 21 de febrer de 2012
Hora: 8 del vespre

ORDRE DEL DIA:

A) ACTA SESSIÓ ANTERIOR:
1. Aprovació de l'acta de la sessió anterior

B) RESOLUCIONS DE GOVERN:
2. Proposta de dissolució del Consorci d'Osona per a la Gestió de la televisió digital local pública canal múltiple de Vic
3. Modificació del Reglament del Mercat Municipal de Manlleu
4. Aprovació de la modificació del contracte per a la gestió del servei municipal d'abastament d'aigua potable
5. Aprovació d'un conveni amb el Departament d'Interior de la Generalitat de Catalunya, per a la cessió de l'ús del programari de gestió i suport als processos de les policies locals SIPCAT
6. Designa de membres corporatius a institucions de les que forma part l'Ajuntament
7. Aprovació de la procedència de l'alteració dels termes municipals de Les Masies de
Roda i de Manlleu
8. Derogació expressa de l'ordenança reguladora de la intervenció integral de l'administració municipal en les activitats i les instal•lacions
9. Aprovació inicial de l'ordenança reguladora del règim de comunicació prèvia de les
activitats sense incidència ambiental (innòcues) al terme municipal de Manlleu.
10. Donar compte del decret de l'Alcaldia de redistribució de regidories

C) PROPOSTES I MOCIONS:
11. Moció del grup PxC per a suprimir el registre municipal d'unions civils i el Reglament d'organització i funcionament del registre municipal d'unions civils.
12. Moció en suport al moviment "Diem prou" i per l'aposta de pagar els impostos a
l'Agència Catalana en comptes d'Hisenda.

D) CONTROL DE L'ACCIÓ DE GOVERN:
13. Coneixement dels acords de la Junta de Govern Local, des de la darrera sessió
plenària ordinària
14. Coneixement de les resolucions de l'Alcaldia i de les regidories que tenen competències delegades, des de la darrera sessió plenària ordinària.
15. Donar compte de les notes de reparament de la intervenció municipal i informes preceptius Llei 15/2010.
16. Informació de les regidories
17. Precs i preguntes

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te membre de SocNació per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

EXEMPLAR
Anònim, 21/02/2012 a les 21:59
+12
-2
Que serveixi d'exemple a TOTS els municipis catalans. Inclosa la capital.
VISCA L'ESTAT CATALÀ
Anònim, 21/02/2012 a les 23:54
+3
-2
//*//
Tensar
Anònim, 21/02/2012 a les 23:55
+4
-2
Aquest és el camí.
Comèdia
Anònim, 22/02/2012 a les 12:31
+2
-3
A tots aquests els caurà el pél, per defraudadors. És el que es busca: fer "màrtirs".
NO CALLAREM
Anònim, 22/02/2012 a les 17:42
+1
-1
CUAN ES LLUITA PER UNA CAUSA, A VEGADES TENS QUE SALTAR LA LEGALITAT VIGENT, L'IMPORTANT ES SENSIBILITZAR AL POBLE DE LA SITUACIÓ REAL QUE VIU EL PAIS
PROTESTAR, RECRIMINAR, NO CALLAR, AL FINAL EN TREUS PROFIT
També Igualada...
Josep T., 23/02/2012 a les 11:15
+0
-0

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Ximo Puig i Susana Díaz, en un acte del PSC amb les alcaldesses de Santa Coloma de Gramenet i l'Hospitalet | ACN
Pep Martí
01/01/1970
Ximo Puig afronta una complicada batalla interna, amb unes primàries el 16 de juliol, després que hagués apostat per Susana Díaz enfront de Pedro Sánchez
01/01/1970
El rotatiu francès confronta les opinions del diputat de Junts pel Sí i del dramaturg Albert Boadella, a favor i en contra de la independència de Catalunya, respectivament
01/01/1970
L'afluència puja un 13% en relació a l'any anterior | Els serveis de neteja han recollit 19 tones de residus i els Bombers han actuat en 117 incendis
Exhumació de la fossa comuna de Figuerola d'Orcau | Jordi Ubach
01/01/1970
La setmana a NacióDigital, resumida en deu imatges
Puigdemont i Junqueras amb Domènech i Alamany | ACN
Roger Pi de Cabanyes | 32 comentaris
01/01/1970
Rajoy creu que la situació política a Catalunya derivarà cap a unes eleccions que forçarà els republicans a pactar amb el partit que lidera Domènech | Dona per fet que el sobiranisme no tindrà prou capacitat de mobilització per fer possible el referèndum
Theresa May, aquest dijous a Brussel·les | Europa Press
Pep Martí
01/01/1970
Els britànics van obrir una profunda crisi al continent el 23 de juny del 2016: el seu "sí" a sortir de la Unió Europea va esquinçar el projecte comunitari | Les eleccions a França i al Regne Unit han modificat les coordenades tot just en el primer aniversari del referèndum
El vídeo d'un conductor negre sent tirotejat per un policia, a Cuatro | Cuatro
Toni Vall | 6 comentaris
01/01/1970
«Portem anys amb uns programes informatius -Telecinco, Antena 3, Cuatro- que són purs mostraris de successos escabrosos, d'imatges morboses»