«El Parlament serà sempre nostre»

Els concentrats per l'ANC han convertit el passeig Companys en una graderia groga, sent Carles Puigdemont el més aplaudit i Inés Arrimadas la més xiulada

Moltes persones s'han concentrat aquest dimecres al passeig de Lluís Companys convocats per l'ANC.
Moltes persones s'han concentrat aquest dimecres al passeig de Lluís Companys convocats per l'ANC. | Adrià Costa
17 de gener del 2018
Actualitzat a les 21:13h
L'ANC ha convocat avui a una concentració al passeig de Lluís Companys per seguir per pantalla la constitució del Parlament sorgit de les urnes el 21-D. L'aplec ha estat un termòmetre dels sentiments que bateguen en les bases sobiranistes en aquests moments. Quan es preguntava a un dels assistents perquè havia vingut, la resposta era quasi sempre la mateixa. "He vingut a donar suport a les nostres institucions", explicava en Xavier, de Sant Just Desvern, qui resumia el sentiment d'indignació que reunia els assistents: "És lamentable que qui assegura tenir la llei la vulneri de manera tan flagrant".

Per Eduard Barceló, un jubilat soci d'Òmnium i de l'ANC, "avui és un dia molt important. Tornem a fer nostres les institucions". La idea que les institucions "tornen a ser nostres" era una de les conviccions compartides pel públic, que s'ha mostrat molt interactiu al llarg de tota la sessió.  

"President, president!"

Els aplaudiments i els xiulets anaven i venien a mida que es desenvolupava la primera sessió de la legislatura posterior a l'article 155. Cada vegada que els congregats veien en pantalla un dirigent unionista avençant cap a la tribuna per votar, la cridòria es feia evident. Com ho eren els aplaudiments quan era un conegut sobiranista qui es dirigia cap a l'urna, protegida pel venerable Ernest Maragall.
 

Les estelades han tornat al passeig Companys. Foto: Adrià Costa


Els partits sobiranistes hauran de resoldre l'escull de la investidura. Però al passeig Companys, avui no hi havia dubte sobre qui és el president de la Generalitat. El moment més emotiu ha estat quan Carles Puigdemont, absent a la força, ha estat cridat a votar. Tota la gernació ha estat aleshores un sol clam: "President!, president!".   

Arrimadas, la més "esperada"

De tots els dirigents unionistes, la que desperta més animadversió és, sens dubte, Inés Arrimadas. La seva intervenció en contra d'acceptar la delegació de vots dels diputats presos ha estat rebuda per una onada d'indignació i crits de "fora!". La líder taronja anava de blanc, però la seva silueta només aparentment innòcua convidava a l'escomesa cada vegada que apareixia en la pantalla.

"Guapo!"

En els moments finals, ja en la segona votació, part del públic vibrava de manera estentòria a mida que ressonaven els noms en pugna: els "oe!" saludaven el de Roger Torrent, mentre els "uuh!" acompanyaven cada "Espejo-Saavedra". Quan s'ha proclamat el resultat definitiu, amb l'elecció del diputat d'ERC com a president, hi ha hagut festassa al passeig, amb alguns crits de "guapo!" inclosos.    

El dia que els "indepes" van aplaudir Iceta

Avui, els independentistes han aplaudit Miquel Iceta. Ha estat només un instant, però significatiu. S'ha produït en el moment en què el líder socialista ha demanat la paraula per donar suport a la decisió de la mesa d'edat d'admetre el vot delegat dels diputats empresonats. Un dels moments inesperats del dia.

Després, però, s'ha tornat a la "normalitat" i Iceta ha estat xiulat en el moment de dipositar el seu vot. Isabel Ramon i Teresa Esteve, empresàries autònomes, ho explicaven així: "No ens fa res aplaudir un polític unionista si veiem que fa una cosa que està bé".
 

Els llaços grocs han envoltat avui un parc de la Ciutadella tancat per la policia a pany i forrellat.. Foto: Adrià Costa


La Isabel i la Teresa, dones joves, de Barcelona, expliquen que "estem aquí per donar suport a les pels presos creuen que "els dies que venen, més que històrics, seran complicats". Però estan convençudes que el país se'n sortirà. Com la resta de congregats, "hem vingut perquè cal donar suport a les nostres institucions". Avui, després d'uns mesos que han estat viscuts de manera traumàtica per una majoria de la societat catalana, la gent ha sentit que començava a recuperar símbols i institucions que els havien arrabassat.
 

Moltes persones s'han concentrat aquest dimecres al passeig de Lluís Companys convocats per l'ANC. Foto: Adrià Costa

Arxivat a