Escissió a Podem Catalunya: pleguen vuit membres de la direcció seguint els passos de Fachin

Asseguren que deixen el partit pel "tracte dispensat" per Pablo Iglesias al seu ex-secretari general i a l'òrgan de direcció català

Àngels Martínez, fins ara diputada de Catalunya Sí que es Pot, és una de les dirigents que ha plegat
Àngels Martínez, fins ara diputada de Catalunya Sí que es Pot, és una de les dirigents que ha plegat | Adrià Costa
07 de novembre del 2017
Actualitzat a les 9:26h
El ja exsecretari general de Podem Catalunya Albano Dante Fachin no marxa sol del partit. Si bé en l'entrevista que avui publica NacióDigital ja deixa entreveure que es podria produir una escissió, aquest dimarts aquesta possibilitat és ja una realitat: vuit persones del consell ciutadà de Podem, compost per una trentena membres, han anunciat la seva dimissió a través d'un comunicat al qual ha tingut accés aquest diari. Fonts del partit avancen, a més, que no seran els únics. En aquests moments, Fachin ultima una "eina jurídica" per forjar una aliança amb organitzacions com ERC, la CUP o Procés Constituent.

Els dirigents que pleguen són la secretària d'economia i fins ara diputada de Catalunya Sí que es Pot, Àngels Martínez; la secretària de municipalisme, Laura Haba; el responsable de comunicació, Alberto Quiñones; el responsable de sanitat, Paulino Gracia; la la secretària d'organització provincial de Tarragona, Susana Rodríguez; el responsable d'educació, J. Vicent Purñonosa; el responsable de municipalisme, Pablo Daglio; i la membre del consell ciutadà Mireia Palau. 

En un comunicat, asseguren que dimiteixen pel "tracte dispensat" per la direcció estatal de Podem a Fachin, a qui li reconeixen la seva "honestedat, coherència i compromís". Afirmen, a més, que s'han "menystingut" les decisions preses per l'òrgan executiu català i que la consulta imposada per Pablo Iglesias a la militància "no té garanties democràtiques".

Més dimissions en els propers dies

Justament aquest dimarts es faran públics els resultats de la consulta sobre la coalició amb Catalunya en Comú de cara a les eleccions del 21 de desembre, que Fachin no dona per vàlida. Caldrà veure quin abast té a partir d'ara aquesta escissió del partit i si realment és secundada per més càrrecs de la direcció i dirigents territorials.

De fet, l'exsecretari general comptava amb una executiva de fidels després de l'expulsió de Marc Bertomeu, la marxa de Jéssica Albiach i el relegament de dirigents del sector anticapitalista com Joan Giner. Dues de les dirigents amb més sintonia amb Fachin són la secretària d'organització, Ruth Moreta, i la secretària de feminismes i coordinació interna, Noe Bail, que per ara es mantenen a la direcció de Podem Catalunya.