La pugna interna ajorna l'anunci de la llista dels «comuns» per al 21-D

Xavier Domènech ha estat ja ratificat com a cap de llista de l'anunciada coalició amb Podem | La portaveu Elisenda Alamany subratlla que a la candidatura calen "cares noves" referents del territori i de la diversitat del partit | ICV vol que Marta Ribas sigui la portaveu del grup parlamentari, però els "comuns" no ho preveuen

05 de novembre del 2017
Actualitzat el 06 de novembre a les 10:08h

La portaveu de Catalunya en Comú, Elisenda Alamany, en roda de premsa aquest diumenge. Foto: Sara González


Es presenten a les eleccions del 21-D previsiblement en coalició amb Podem Catalunya i Xavier Domènech serà el candidat. Poc més surt oficialment de la reunió que la coordinadora de Catalunya en Comú, el màxim òrgan del partit entre congressos, ha celebrat aquest diumenge per abordar la convocatòria electoral. La previsió inicial era que avui es ratifiqués la composició de la candidatura en coalició amb Podem Catalunya, però la consulta encara en marxa de la formació liderada fins ara per Albano Dante Fachin i les pugnes internes dels diferents partits que formen part de la confluència han obligat a ajornar l'anunci de la llista. 

La portaveu de Catalunya en Comú, Elisenda Alamany, que està previst que sigui la número dos de la llista, ha partit de la base que seria "imprudent encarar amb normalitat" aquestes eleccions convocades per Mariano Rajoy tenint en compte que hi ha presos polítics. A partir d'aquí, ha demanat "respecte" pel debat intern, però ha deixat clar que calen "cares noves i aire fresc" que reflecteixin la diversitat territorial i de l'espai. La previsió inicial era que aquest diumenge la coordinadora ratifiqués la llista i que dissabte que ve, en assemblea, ho fes la militància. Amb tot, el disseny de la candidatura, que es dirà En Comú Podem-Catalunya en Comú, ha ressuscitat les batalles internes entre els partits confluents.

Les reticències de dirigents d'ICV i de Barcelona en Comú

Fonts coneixedores de la situació expliquen que ICV, que fins ara ha tingut el control de Catalunya Sí que es Pot, no ha encaixat bé que el tercer lloc de la llista es reservi per a Podem, tal i com va avançar NacióDigital. Els ecosocialistes volen que Marta Ribas sigui la portaveu del grup parlamentari i, per ara, no es preveu que sigui així. En principi se li reservaria el paper de portaveu adjunta. També des d'un sector de Barcelona en Comú es qüestiona la composició que ha posat sobre la taula Domènech i el seu entorn. El líder dels "comuns" té molt clar, però, que no vol que el futur grup parlamentari sigui una reedició de CSQEP ni pel que fa al control del grup ni pel que fa al projecte que es defensi. 

En les últimes hores el partit ha estat, entre bambolines, un polvorí. Hi ha també qui no està d'acord amb què Elisenda Alamany sigui la número dos i que el número tres pugui recaure en el fins ara diputat Joan Giner. De fet, el líder de Podem, Pablo Iglesias, està batallant per situar en aquest lloc algú de la seva confiança tenint en compte que Giner forma part del sector anticapitalista del partit, que va donar suport a Fachin per ser secretari general.
 

Xavier Domènech, en una imatge d'arxiu Foto: Josep M. Montaner


Procés constituent i República catalana amb lligams amb Espanya

Al marge de com s'acabi configurant la llista, Alamany ha deixat clar que es presenten en solitari i no amb una llista conjunta del sobiranisme que suposaria perpetuar la "despolitització" de l'escenari català. "Catalunya s'ha de moure mes enllà dels simbolismes i dels gestos d'afirmació nacional. Els grans canvis es construeixen", ha assegurat. De fet, ha celebrat que ERC plantegi tornar a defensar el referèndum acordat en aquestes eleccions.

Els "comuns" situaran com una prioritat en el seu programa electoral l'aposta per una agenda constituent que impliqui parlar amb tothom "des de la diversitat i la pluralitat", però un cop hagin passat les eleccions. També abanderaran la República catalana amb lligams amb Espanya que consta en l'ideari fundacional.

Domènech, que ha estat l'arquitecte de la confluència, es posarà al capdavant de la candidatura al Parlament. "Fa un pas endavant que agraïm profundament perquè creiem que representa la transversalitat del nostre espai i del catalanisme polític del país", ha defensat Alamany. Cal, al seu judici, "passar pàgina dels vells blocs" i d'un full de ruta, el dels independentistes, que ha portat "frustració".

El difícil pacte amb el PSC a Barcelona

Sigui com sigui, els "comuns" són conscients que les seves perspectives electorals, a jutjar per les enquestes, no són positives però que, a la vegada, poden tenir la clau de govern. Més encara quan ERC, per boca de Joan Tardà, ha esbossat que el seu programa electoral no renunciarà al referèndum acordat i que no es descarta un govern de la mà dels "comuns". En aquest context, inevitablement entra en joc l'aliança de l'alcaldessa Ada Colau amb el PSC a l'Ajuntament de Barcelona. Que els socialistes hagin avalat l'aplicació del 155, que no s'hagin involucrat en la reclamació de la llibertat dels presos polítics i la seva participació de la mà de C's i PP a les manifestacions unionistes fan que l'aliança trontolli i que les bases de Barcelona en Comú hagin exigit una consulta per decidir sobre la continuïtat del pacte.