Puigdemont reclama a l'Estat un «compromís clar» que respectarà una victòria independentista el 21-D

El president assenyala que a Espanya està en risc l'equanimitat judicial i que només tornarà en cas que vegi garanties d'un judici "just i independent"

Carles Puigdemont, durant la roda de premsa a Brussel·les
Carles Puigdemont, durant la roda de premsa a Brussel·les | NacióDigital
31 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 16:24h
Un dels missatge que ha llançat des de Brussel·les el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, és un clam a Espanya: que "respecti" els resutats que surtin de les eleccions autonòmiques forçades per Mariano Rajoy de cara al 21 de desembre. Puigdemont, que ha comparegut acompanyat de sis membres del seu executiu, ha garantit que l'independentisme farà cas del veredicte de les urnes. "Són un repte que entomem amb totes les forces", ha reivindicat el president en una compareixença amb desenes de periodistes de tots els mitjans establerts a la capital comunitària.

"No ens fan por els reptes democràtics", ha ressaltat Puigdemont, que ha acceptat cinc preguntes abans de marxar cap a un lloc indeterminat acompanyat dels membres del Govern que l'acompanyen. El president, en una part del discurs en català, ha recomanat al poble de Catalunya que es prepari per un "camí llarg", i també li ha reclamat que hi hagi un "reconeixement" per a tots els consellers de l'executiu.

Pel que fa a la seva data de tornada al país, on hi ha la resta de l'executiu, el màxim dirigent català ha apuntat que dependrà del moment en què se li aportin garanties que tindrà un "judici just i independent" davant les querelles que s'han presentat a l'Audiència Nacional per part del fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza. "Ens tracten com terroristes", s'ha queixat el conseller d'Interior, Joaquim Forn, durant la roda de premsa.