Els «comuns», isolats entre la declaració d'independència i el 155

La direcció de Catalunya de Comú va seguir amb "perplexitat" els fets de divendres i reunirà l'executiva aquesta setmana per analitzar l'escenari de xoc de legitimitats | Els "comuns" assumeixen que hi haurà eleccions abans de finals d'any i no han afiançat cap alternativa a Domènech com a candidat

Ada Colau i Xavier Domènech, en una reunió de Catalunya en Comú
Ada Colau i Xavier Domènech, en una reunió de Catalunya en Comú | ACN
29 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 12:32h
Dos missatges a Facebook per sintetitzar la mirada que fan els "comuns" del moment d'incertesa obert a Catalunya. El primer, publicat a les 12:25 hores de divendres, firmat per Xavier Domènech. El segon, signat per Ada Colau, a les 15:27 hores del mateix 27 d'octubre. Encara no s'havia declarat la independència al Parlament; el Senat tampoc havia validat l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, però el xoc de legitimitats s'albirava. "Això no se soluciona amb proclamacions d'independència que no es podran sostenir en el temps i que deixen una part del país fora", escrivia Domènch. "Ens comprometem a treballar per fer fora el 155 de les nostres vides", afegia. Colau també era explícita: "No en el meu nom: ni 155 ni DUI". "Jo tinc clar on estaré: implicada en la construcció de nous escenaris d'autogovern que ens donin més democràcia, i no menys", reblava.

Els "comuns" viuen avui isolats entre la proclamació de la República -a la qual pronostiquen un trajecte limitat- i l'aplicació d'un 155 que esquinça l'autogovern de Catalunya. No han validat la declaració d'independència i, alhora, han censurat el pacte de PP, PSOE i Ciutadans, que inclou una convocatòria forçada d'eleccions per al 21 de desembre. És una evidència que els seus dirigents no han influït en cap dels passos fets a Barcelona i Madrid, tot i que Carles Puigdemont ha escoltat en els darrers dies els missatges de Colau i també del líder de Podem, Pablo Iglesias, amb qui va arribar a intercanviar whatsapps fins dijous, com detallava El Confidencial. Domènech, en canvi, ha parlat poc amb Puigdemont en els darrers mesos. Ha tingut una relació molt més intensa amb la cúpula d'Òmnium i, en concret, amb Jordi Cuixart, ara empresonat a Soto del Real. Domènech es va emocionar en la manifestació multitudinària a Barcelona que en va reclamar l'alliberament.

El nucli més proper a Domènech va assistir divendres amb "perplexitat" als fets de divendres. El coordinador general de Catalunya en Comú va seguir per televisió l'anunci de Mariano Rajoy i té previst liderar una reunió de l'executiva aquesta setmana per analitzar l'escenari de xoc de legitimitats. "L'escenari és confús", admeten a la cúpula de la formació. Domènech es va mostrar crític aquest dissabte amb el discurs televisat de Carles Puigdemont, a qui va retreure que aparegués davant de la ciutadania "per no dir res". "No és allò que necessita el país", va esciure a Twitter sobre el missatge poc concret del president de la Generalitat.

Domènech i la candidatura si hi ha eleccions

Catalunya en Comú no ha encetat el debat sobre un eventual escenari electoral. Al partit assumeixen, això sí, que hi haurà eleccions -ja sigui perquè Rajoy les força des de Madrid o perquè la Generalitat hi pugui respondre amb una convocatòria de comicis constituents-. De moment, però, no han afiançat cap alternativa a Domènech com a candidat. A la formació s'havia donat per fet en els darrers mesos que el coordinador general -que també exerceix de portaveu dels "comuns" al Congrés dels Diputats- seria el cap de llista quan hi haguessin eleccions a Catalunya. De fet, el mateix Domènech entenia que si els comicis eren "aviat", no podria defugir la responsabilitat, encara que hagués promès a la seva companya que no seria candidat a la presidència de la Generalitat, una promesa recollida en un document informal i signat abans de convertir-se en candidat d'En Comú Podem. En aquest sentit, la portaveu del "comuns" Elisenda Alamany ha explicat en una entrevista a Rac1 que Domènech "és la persona que millor representa l'esperit dels 'comuns'". "Però encara hem de prendre una decisió", ha exposat.

La setmana haurà de servir per aclarir escenaris. Rajoy imposa celebrar eleccions catalanes abans de finals d'any, però la Generalitat -de moment- no emet senyals d'acatar la decisió. Consellers i alts càrrecs preveuen assumir les seves funcions amb normalitat dilluns, a l'espera d'esdeveniments. Els "comuns" no mouran fitxa fins que la situació estigui menys emboirada. Altres veus de l'esquerra alternativa, com el secretari general de Podem Catalunya, Albano Dante Fachin, han estat més explícits aquest cap de setmana. Amb un discurs molt crític amb la repressió de l'Estat, Fachin va assegurar aquest dissabte a Catalunya Ràdio que seria una "enorme contradicció dir un milió de vegades 'no' al 155 per després sortir corrents a participar en unes eleccions com si no hagués passat res". 
 

Pablo Iglesias i Xavier Domènech, a l'assemblea d'electes a Saragossa Foto: Dani Gago


Precisament, la relació entre els "comuns" i Podem tornarà a emergir si es concreta l'escenari electoral. La confecció de Catalunya en Comú es va resoldre sense que el partit liderat per Fachin s'hi integrés, tot i que la direcció estatal de Podem preferia participar en la confluència. En el cas que es convoquessin eleccions, el debat reapareixeria. Si no es materialitzés una entesa -ni en el format de coalició-, per qui faria campanya Pablo Iglesias? El líder de Podem sempre ha expressat que la seva "veu" a Catalunya és Domènech, en detriment de Fachin, responsable orgànic del seu propi partit. 

El projecte "constituent", guardat al calaix

Les setmanes d'agitació, culminades divendres amb la proclamació de la República i la resposta immediata del govern espanyol, han obligat els "comuns" a frenar missatges que eren a la cuina del partit. Catalunya en Comú ha debatut en les últimes setmanes documents polítics vinculats a un projecte "constituent" que no troben unanimitat entre les diferents sensibilitats de la confluència. "De moment, ho hem guardat en un calaix", exposen veus de la direcció, a l'espera de trobar el moment oportú, dins i fora del partit.  

Domènech va defensar aquest mateix mes d'octubre una "agenda constituent" per a Catalunya que, sense renunciar als llaços "fraternals" amb l'estat espanyol, permetés avançar cap a un model de país construït a partir de les sinergies amb les forces que reclamen liquidar o repensar l'etapa autonòmica. Tanmateix, consensuar aquesta proposta en un partit tan transversal com Catalunya en Comú implica esquivar dificultats que, ara mateix, són rellevants. Determinats sectors d'ICV i de Barcelona en Comú fan esmenes a un plantejament que entenen que no posaria prou èmfasi en les aliances a escala espanyola.
 

El coordinador general de Catalunya en Comú, Xavier Domènech Foto: ACN