La defensa del Govern considera nul·la la investigació del jutge en la causa contra l'1-O

Denuncia que es tracta d'una "causa general" contra l'independentisme | Els advocats lamenten que se'ls impedeix l'accés al contingut d'un expedient judicial malgrat que el secret de sumari es va aixecar el passat dia 19

Jové i Salvadó, amb Forcadell i Junqueras, després de ser alliberats
Jové i Salvadó, amb Forcadell i Junqueras, després de ser alliberats | Sergi Camara
26 d'octubre del 2017
Actualitzat el 27 d'octubre a les 7:26h
Els advocats que defensen el Govern en la causa judicial oberta contra l'1-O consideren que tota la investigació efectuada pel jutjat número 13 és nul·la”de ple dret. Així ho expliquen fonts de la defensa a NacióDigital després d'haver tingut accés a dos dels volums d'una causa que es va obrir arran de les polèmiques declaracions del jutge i exsenador d'ERC Santi Vidal, però que ha acabat allotjant la querella per desobediència, prevaricació i malversació contra el Govern.

A judici dels advocats, hi ha prou elements que “probablement” suposaran la “nul·litat de tot l'expedient judicial”. El motiu és que es confirma, asseguren, que es tracta d'una “causa general” contra l'independentisme perquè s'investiga de forma “indiscriminada de qualsevol activitat duta a terme” per les persones involucrades en la causa.

Investigació de persones i no de fets delictius

Convertir una investigació en una “causa general” contra una determinada opció política és, recorden els advocats, un fet que està “prohibit” en qualsevol sistema democràtic on hi hagi garanties pels investigats. "L’objecte de la investigació és totalment indeterminat i es produeix una delegació absoluta de la investigació en la Guàrdia Civil sense cap tipus de control judicial per a què investigui persones i no pas fets delictius”, expliquen fonts de la defensa.

Tot i que la causa s'obre a principis d'any després que Vidal assegurés que el Govern havia obtingut les dades del cens de forma “il·legal” i que el jutge posa fi a les investigacions de la Fiscalia, els advocats de l'executiu català consideren que el ministeri fiscal reactiva “un nou procediment paral·lel al judicial” per investigar el referèndum i en fa una “delegació absoluta” a la Guàrdia Civil. Aquest cos policial s'hauria dedicat a investigar “l’independentisme català i no pas els delictes objecte de les querelles inicials”.

Una "custòdia estranya" de la causa

Més enllà de tots els elements que, segons la defensa, poden comportar la nul·litat del cas, els advocats també denuncien que s'està produint una “custòdia estranya” de la causa perquè a la part principal “no consten” les resolucions judicials que autoritzen les escoltes telefòniques. Lamenten també les dificultats que estan tenint per accedir al sumari malgrat que el secret es va aixecar el passat 19 d'octubre. Després de reiterades protestes, han pogut tenir accés a dos volums de forma presencial -asseguren que se'ls ha argumentat que per tenir una còpia del sumari hauran d'esperar deu dies perquè sigui escanejat- i que només en aquests ja queda clar que la investigació és “tècnicament irregular”.
Arxivat a