El xoc institucional perjudicarà més l'economia espanyola que la catalana

La Cambra de Comerç retalla en dues dècimes el creixement previst a Catalunya el 2018, fins al 2,5%, mentre que De Guindos redueix en tres dècimes el del conjunt de l'Estat, fins al 2,3%, i l'Airef diu que podria caure fins a 1,2 punts

Una bandera espanyola i una bandera estelada en una botiga
Una bandera espanyola i una bandera estelada en una botiga | Adrià Costa
24 d'octubre del 2017
Actualitzat el 25 d'octubre a les 18:59h
La incertesa política, el xoc institucional i el seu enquistament per la manca de diàleg per trobar-hi una sortida tenen repercussions econòmiques. Això no ho nega ningú, el debat està en la magnitud i el sentit de l'afectació. Malgrat tot, els primers càlculs que institucions i organitzacions han fet públic de cara al 2018 fan preveure que, en el cas de la pugna entre la Generalitat i l'Estat es mantingui, l'afectació pot ser més negativa a Espanya que a Catalunya.

Així, la Cambra de Comerç de Barcelona ha rebaixat la previsió de creixement del PIB català per al 2018 del 2,7% al 2,5% a causa de la situació "d'incertesa política" actual, segons ha detallat en una roda de premsa aquest dimarts el president de l'entitat, Miquel Valls. Pel que fa al 2017, manté la previsió de creixement interanual de l'economia catalana en un 3,1%, ja que, segons Valls, "l'economia arrossega una forta inèrcia positiva que explica el manteniment de la previsió interanual, però el descens en la taxa intertrimestral pot marcar un punt d'inflexió de cara al futur", ja que passa d'un creixement del 0,8% al tercer trimestre al 0,5% en l'últim.

La desacceleració, però, no només es deuria al moment polític, sinó també a "l'esgotament" dels anomenats vents de cua que han afavorit el creixement en els darrers trimestres -com els tipus de canvi o el preu del petroli-. Com a element positiu, encara queda la política expansiva del Banc Central Europeu, la qual Valls no sap si es mantindrà després de les recents eleccions alemanyes. "La desacceleració de l'economia és anterior a l'1-O i ja es va deixar entreveure en la disminució del consum durant el tercer trimestre", ha afirmat el president de la Cambra. Tanmateix, Valls ha admès que "empresaris del comerç representats a la Cambra han advertit d'una baixada del consum en les darreres setmanes, especialment als eixos comercials més cèntrics de Barcelona". 

Malgrat tot, les previsions per al conjunt de l'Estat són encara pitjors. El govern espanyol va enviar a Brussel·les una rectificació de les previsions macroeconòmiques on ratificava que el creixement d'aquest 2017 acabaria sent d'un 3,1% (com a Catalunya), però que, de cara al 2018, la previsió passaria a ser del 2,3% en lloc del 2,6% inicialment calculat. D'aquesta manera, les actuals previsions de creixement a l'Estat han caigut tres dècimes arran del xoc institucional, però a Catalunya són ara només dues dècimes inferiors a les anteriorment previstes -i la xifra definitiva queda dues dècimes per sobre que a tot l'Estat-, segons la Cambra de Comerç. I això que la previsió a tot l'Estat inclou el creixement català, motiu pel qual, aïllant Catalunya, la desacceleració pot ser major a la resta d'Espanya. De fet, el govern espanyol ja preveu que superarà el sostre de dèficit imposat per al 2018, del 2,2%, assolint un 2,3%, i això que, segons l'actualització d'Eurostat d'aquest dilluns, ja va ser l'estat amb un dèficit públic major el 2016, per damunt de Grècia.
 

Oriol Junqueras i Cristóbal Montoro, en una imatge d'arxiu. Foto: ACN


Un pronòstic prudent

A més, l'Airef considera prudents els càlculs del govern espanyol, ja que, en el seu informe, creu que la situació política pot provocar que el creixement econòmic del 2018 no sigui tres dècimes inferior als càlculs inicials, sinó entre quatre dècimes i 1,2 punts, segons la intensitat del xoc. En el pitjor dels escenaris, l'afectació de la manca de diàleg podria arribar a costar 13.000 milions d'euros menys de creixement. En tot cas, la Cambra de Comerç també admet que, si la situació s'enquista, caldria revisar a la baixa les previsions catalanes.

L'afectació del moment polític en l'economia és un motiu de debat. Així, determinades veus de l'unionisme afirmen que el trasllat de la seu social d'algunes de les principals empreses evidencia una forta descapitalització, mentre que el Govern respon que aquest canvi és merament nominal i sense afectació en la tributació o l'ocupació -a banda que segueixen creant-se moltes més empreses que les que marxen o tanquen-. La repercussió en el turisme és també motiu de polèmica. Així, la patronal Exceltur pronostica una caiguda del 20% en l'activitat turística en els tres mesos posteriors a l'1-O, fins a finals d'any, mentre que el president d'AC Hotels by Marriott, Antonio Catalán, ha xifrat en un 2% l'impacte sobre el turisme a Catalunya en el que queda d'any, i ha assegurat que al turista que visita aquesta destinació "no li importa qui governa, sempre que no hi hagi violència"