El calendari de Puigdemont

El president ha de sincronitzar la mobilització i el ritme institucional i ha decidit explicar-se al Senat abans de declarar la República. Avui també són notícia la Cecot, Jaume Collboni i Barcelona en Comú, el consell d'administració de CaixaBank, el decret de col·lectivitzacions i Josep Irla

24 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 6:10h

El president de la Generalitat fa molts dies que actua amb una extrema prudència en públic. Volia convocar el ple del Parlament, en principi per aixecar la suspensió de la declaració d'independència, el divendres però finalment s'ha decantat per fer-ho dijous. La declararà, segurament el divendres, i, de moment, no preveu convocar eleccions. El pla passa per resistir i que els fets consumats s'obrin camí en el context de l'onada d'indignació que generarà l'aplicació de l'article 155. Abans, Puigdemont vol anar a Madrid a explicar-se davant dels senadors (no sabem encara què votarà José Montilla, que aquesta tarda està convocat al Parlament, que el va designar, per explicar-se). Els plans (i el calendari) del president us els detalla Oriol March en aquesta informació.

Puigdemont, que avui reuneix el seu govern en la que pot ser la darrera reunió d'aquest executiu en el marc legal espanyol, mira de sincronitzar el ritme institucional amb la mobilització intentant improvisar el menys possible. De moment, el 155 ha provocat anuncis de boicot de diferents sectors i els diputats de Junts pel Sí i la CUP pentinaran, avui i demà, el territori de la mà de les entitats per explicar-se. Hauran de fer entendre que això que passa no és normal per més que l'unionisme ho compari, encara que sense base, amb allò que preveu la constitució d'Alemanya. Llegiu-ne aquest reportatge de Pep Martí.

Collboni intenta salvar la tinència d'alcaldia. L'aplicació de l'article 155 posa les coses difícils a tothom. També als "comuns" que, com el PSC, deien allò de "ni DUI ni 155". Amb la suspensió de l'autonomia fent camí, la formació d'Ada Colau es replanteja el seu pacte amb Jaume Collboni a l'ajuntament. Avui el tinent d'alcalde intenta desmarcar-se'n en una entrevista a El Periódico i la coordinadora de Barcelona en Comú ho abordarà. Mentrestant, el PDECat també es prepara per trencar els pactes amb els socialistes a Girona, Sant Cugat o Terrassa. La duresa del 155, que el PSOE ha pactat amb el PP amb l'aval d'Iceta i sense consultar-ho al consell nacional del partit, ha reobert ferides al carrer Nicaragua i hi ha molts moviments. Us els explica en aquesta informacióSara González i en dona la seva opinió a La Veu de NacióArnau Urgell.

Caixa Bank, a Valencia. El principal banc de Catalunya, Caixabank, celebra avui la reunió del seu consell d'administració i presenta resultats trimestrals a la capital del País Valencià, que l'ha rebut amb una satisfacció que explica Jonathan Oca en aquesta informació. És la primera conseqüència visible d'haver deixat Catalunya arran del clima polític i a les facilitats del govern de Rajoy per fer-ho. Les empreses busquen estabilitat i Espanya els la dona perquè, passi el que passi, seguirà formant part de la Unió Europea.  No és, però, un país amb molt bona percepció empresarial. Les connexions polítiques pesen més a Espanya que a Rússia, Marroc o Iran segons un informe del Fòrum Econòmic Mundial que ens explica Roger Tugas. El món econòmic està remogut aquests dies i pressiona Puigdemont perquè reculi. Ahir, però, el president va rebre una alenada de suport a la Nit de l'Empresari de la patronal Cecot, que va tornar a mostrar compromís amb el dret a decidir i les institucions del país.


Vist i llegit

Avui no us recomanaré un article que m'hagi agradat. Us en porto un que m'ha indignat profundament, perquè criminalitza i envaeix la intimitat de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, que fa una setmana que estan empresonats a Soto del Real. Al diari El Mundo, el diumenge els periodistes "d'investigació" Javier Negre i Luis F. Durán signaven una informació amb ànim de revenja i de justificar totes les vexacions que els presidents d'Òmnium i l'ANC pateixen a la presó. Potser us podeu estalviar la peça i veure i escoltar la crítica, encertada, que en feia Empar Moliner a Els Matins per fer-vos-en una idea molt fidedigna.   


 El passadís

Hi ha molta tensió al PSC per més que Miquel Iceta, sempre a punt per sortir al pas de qualsevol inconvenient, faci veure que el partit és una bassa d'oli. Els nervis van fer que aquest cap de setmana a partir del "hem de fer alguna cosa" d'un dels alcaldes que van signar una carta contra l'aplicació del 155 que va arribar a oïdes de la direcció es disparessin els rumors. Diverses persones donaven per fet que es preparava una escissió i un nou partit. Per ara, res.


 L'efemèride

Tal dia com avui de l'any 1936, amb la guerra civil en marxa i el ple fervor revolucionari, el Parlament de Catalunya va aprovar el decret de col·lectivitzacions amb l'objectiu de socialitzar l'economia. El Govern de Companys feia aquesta concessió als sectors socialistes i anarquistes, que van ser claus per sufocar el cop d'estat militar a Catalunya. La Hispano Suiza, Damm o Campsa van quedar sota control i administració dels seus treballadors. Aquí, el tràiler d'un documental sobre el tema.


 L'aniversari

El 24 d'octubre de 1876 naixia a Sant Feliu de Guíxols l'empresari i polític d'ERC Josep Irla i Bosch. Durant la República va ser diputat republicà, conseller i també president del Parlament. L'afusellament de Companys el va convertir, el 1940, en president de la Generalitat, càrrec que va ocupar fins 1954. Quatre anys després va morir a l'exili francès. TV3 va emetre el documental Irla, el president oblidat, que us permetrà saber més sobre ell. La fundació d'ERC duu el seu nom.

Ferran Casas i Manresa
subdirector de NacióDigital

Vols rebre El Despertador de NacióDigital cada matí al teu correu electrònic? 

Fes clic aquí per subscriure't-hi