ERC denuncia que el Senat ha incomplert el propi reglament per activar el procés del 155

Els republicans demanen a la mesa de la cambra alta que iniciï de nou tots els tràmits i que aquest cop s'escolti la junta de portaveus i es debati aquesta qüestió a la comissió general de comunitats autònomes

23 d'octubre del 2017
Actualitzat el 24 d'octubre a les 9:42h

Mirella Cortès, durant una intervenció al Senat. Foto: ERC


Moviment d'última hora d'ERC per mirar d'entorpir la tramitació al Senat de la suspensió de l'autonomia que preveu l'article 155 de la Constitució. El grup republicà a la cambra alta ha registrat aquest dilluns una petició de reconsideració perquè la mesa es faci enrere respecte la decisió presa dissabte per activar el procés que ha de culminar divendres amb la votació en el ple, al·legant que aquest òrgan ha incomplert el propi reglament del Senat.

Així, segons la sol·licitud a la qual ha tingut accés NacióDigital, ERC recorda que el reglament determina que "la junta de portaveus serà escoltada per fixar els criteris que contribueixin a ordenar i facilitar els debats i tasques del Senat", però que, a l'hora de fixar els tràmits per aprovar el 155, la mesa no va demanar l'opinió de la junta de portaveus, motiu pel qual reclama que que es deixi sense efecte la constitució de la comissió i la resta d'acords de dissabte i s'escolti la junta de portaveus abans d'aprovar el nou procediment i calendari.

De la mateixa manera, la petició afegeix que el reglament "presumeix que sigui la comissió general de comunitats autònomes l'òrgan en el que ha de tramitar-se, primerament, la sol·licitud del govern espanyol a fi i efecte que emeti proposta raonada sobre si procedeix, o no, l'aprovació sol·licitada pel govern" i que "només en segon terme preveu la constitució d'una comissió conjunta ad hoc per a la seva tramitació". En canvi, la mesa de la cambra alta va optar directament per la creació d'una comissió especial formada per 27 senadors de la comissió constitucional i de la general de comunitats autònomes.

Tots els senadors designats per parlaments

Finalment, els republicans recorden que el reglament preveu que "tots els senadors designats per les assemblees legislatives de les comunitats autònomes que no siguin membres de la comissió general de les comunitats autònomes seran advertits amb antelació de la celebració de les seves sessions, a les quals podran assistir, així com inscriure's en el registre d'oradors per fer ús de la paraula en tots els seus debats". Per això, s'opti per una nova comissió o no, ERC defensa que s'hauria de mantenir aquesta prerrogativa per als senadors per designació autonòmica.

En tot cas, aquesta formació liderada al Senat per Mirella Cortès reclama a la mesa que es reuneixi per iniciar de nou tots els procediments atenent a aquestes consideracions. A més d'escoltar primer la junta de portaveus, doncs, reclama que l'aplicació del 155 es tramiti per la comissió general de les comunitats autònomes i, per tant, s'avisi a tots els senadors per designació autonòmica amb suficient previsió perquè hi puguin intervenir.

El PDECat també apel·la al reglament del Senat

Per part del PDECat, el senador Josep Lluís Cleries ha presentat una petició de reconsideració en base a l'article 44 del reglament del Senat per demanar una reunió de la Junta de Portaveus abans de l'adopció de l'acord, tal com disposa l'article 44 del reglament del Senat. Així, demana a la Mesa que s'anul·lin un seguit d'acords adoptats en relació a l'aprovació de l'article 155. Tot plegat, però, difícilment prosperarà perquè els partits partidaris d'intervenir el govern català tenen majoria a la cambra alta espanyola. 
 

Josep Lluís Cleries, portaveu del PDECat al Senat Foto: ACN