Les connexions polítiques pesen més per fer negoci a Espanya que a Rússia, Marroc o Iran

L'Informe Global de Competitivitat indica que els directius espanyols creuen que l'Estat afavoreix aquelles empreses millor connectades | La confiança en els polítics és inferior que a Tailàndia, Uganda, el Congo o Turquia

Mariano Rajoy, a San Siro, a la final de la Champion's del 2016, entre el Reial Madrid i l'Atlètic, junt a Felip VI o Florentino Pérez.
Mariano Rajoy, a San Siro, a la final de la Champion's del 2016, entre el Reial Madrid i l'Atlètic, junt a Felip VI o Florentino Pérez. | La Moncloa
23 d'octubre del 2017
Actualitzat el 24 d'octubre a les 14:58h
Les crítiques al que s'ha batejat com el "capitalisme del BOE" (Butlletí Oficial de l'Estat) o a les relacions entre dirigents polítics i econòmics a la tribuna del Santiago Bernabéu són habituals. Ara bé, què hi ha de cert en aquest lloc comú? Segons els mateixos directius espanyols, no es tracta de cap llegenda, sinó tot el contrari. I és que l'Informe Global de Competitivitat 2017-2018, elaborat pel Fòrum Econòmic Mundial a 137 estats as través d'entrevistes a directius de cadascun d'aquests, no deixa massa en massa bona posició l'estat espanyol en aquest camp.

Així, segons les respostes dels empresaris, les connexions polítiques a l'Estat pesen tant a l'hora de fer negocis com a països com Cambodja, Turquia, Burundu, Kuwait, Namíbia o Benin. Tots ells, com Espanya, obtenen un 2,9 sobre 7 de mitjana en la pregunta sobre si "els funcionaris governamentals mostren un favoritisme a les empreses i als particulars ben connectats quan decideixen polítiques i contractes", essent l'1 un fort favoritisme i 7 que no n'hi ha "en absolut".

Així, l'estat espanyol se situa per sota de la mitjana en aquest camp, en el lloc 83 de 137, i, per tant, quedant per sota de Tailàndia, Kazakhstan, Ghana, Rússia, Mali, Botswana, Marroc o Iran. Encapçala el rànquing d'estats on pesa menys el favoritisme Singapur, amb un 5,9, i el segueixen els Emirats Àrabs Units, Nova Zelanda i Finlàndia.

Un altre camp d'aquest estudi on Espanya queda en mala situació és en la confiança amb els respectius polítics. En una mateixa escala d'1 a 7 sobre l'ètica dels representants polítics, els directius espanyols els hi posen un 2,2 de mitjana, situant-se en la posició 104 del rànquing. Confien més en els seus polítics els empresaris de Tailàndia, Uganda, el Congo, Turquia o Rússia.
Arxivat a