Els «comuns» reclamen un nou front constituent per aturar l'ofensiva de l'Estat

El partit de Xavier Domènech proposa a l'independentisme sumar esforços entorn a la Taula per la Democràcia sense convocar eleccions | "El calendari dels 18 mesos ha fracassat. No es tracta de renunciar a la independència, sinó de recalendaritzar-ho tot", diu un dirigent de la direcció

Carles Puigdemont i Oriol Junqueras amb Xavier Domènech i Elisenda Alamany, en una imatge d'arxiu
Carles Puigdemont i Oriol Junqueras amb Xavier Domènech i Elisenda Alamany, en una imatge d'arxiu | ACN
22 d'octubre del 2017
Actualitzat el 23 d'octubre a les 12:21h
En una setmana en què el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha de prendre una decisió que marcarà un punt d'inflexió en la seva trajectòria, els "comuns" proposen encarar una nova etapa en què tot el sobiranisme actuï conjuntament en un front comú per combatre l'onada repressora de l'Estat. Segons expliquen fonts de la direcció de Catalunya en Comú a NacióDigital, es tracta de vehicular la unitat que en les darreres setmanes s'ha vist als carrers dissenyant una estratègia que pivotaria al voltant de la Taula de la Democràcia i que tindria com a objectiu fer pinya per frenar l'aplicació del 155 i, en paral·lel, posar en marxa un procés constituent. Tot això sense que el president convoqui unes eleccions que entenen que, ara per ara, no solucionarien res.

Aquesta proposta implicaria que independentistes i "comuns" i gent provinent de l'òrbita del PSC en desacord amb la direcció del partit, posessin per davant "els mínims comuns denominadors" i treballessin colze a colze per defensar les institucions catalanes i l'autogovern. "Es tracta de dissenyar una acció defensiva per parar el cop del 155 i, per altra banda, una acció ofensiva repensant el full de ruta, que hauria de ser constituent sobre el model de país", explica un dirigent de la direcció de Xavier Domènech. "Cal fer un front democràtic el més ampli possible, un fet que no vol dir que s'estigui defensant un front electoral", afegeix un altre membre de l'executiva.

La Taula de la Democràcia, que agrupa entitats, sindicats com CCOO i UGT, i organitzacions de la societat civil catalana com Òmnium i l'ANC, seria el vector d'aquesta nova etapa. Podem Catalunya, liderat per Albano Dante Fachin, també ha apostat per un camí similar que donaria visibilitat a la "unitat" que es va veure als carrers per defensar les urnes l'1-O, per aturar el país el 3-O o per reivindicar ara la llibertat de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart i rebutjar l'aplicació del 155.

Els "comuns" no aposten, doncs, per una convocatòria electoral i asseguren que, per tant, no pressionaran Puigdemont en aquest sentit. Ara bé, sí posen a sobre de la taula que els independentistes facin un gir en el seu full de ruta perquè es comencin a prendre decisions "des de la majoria del 80%" que aposta pel dret a l'autodeterminació. "El calendari dels 18 mesos ha fracassat. No es tracta de renunciar a la independència, sinó de recalendaritzar-ho tot", consideren. Aquest nou full de ruta constituent hauria de culminar, entenen els "comuns", amb el referèndum acordat que ara no s'ha pogut fer per decidir quina relació té amb l'estat espanyol aquest país dissenyat entre tots. "Sí, potser es trigarà dos anys, però és que ara tampoc s'ha pogut fer i el resultat de  l'1-O és inaplicable", afirmen.
 

El president Puigdemont, Carme Forcadell, Joan Josep Nuet i Xavier Domènech. Foto: Adrià Costa


Una declaració "retòrica" no volaria els ponts

Els de Domènech tampoc avalen que el president aixequi la suspensió de la declaració d'independència, però el fet que finalment ho faci no té per què invalidar, assegura un dirigent dels "comuns", una estratègia conjunta. Tot dependrà del format en què ho faci el president. Entenen que votar l'aixecament de la suspensió sí dinamitaria ponts però que una proclamació "retòrica" per part del president no ho engegaria tot a rodar. "La criticaríem, però no deixaria de ser simbòlica si no es vota res. Entenem que Puigdemont necessita fer-ho per tancar una etapa que ja no funciona", argumenten.

En el discurs que va fer aquest dissabte Puigdemont després que Rajoy fes públiques les mesures per suspendre l'autogovern, els "comuns" detecten que el president va deixar portes obertes perquè no va parlar de la declaració d'independència i es va limitar a anunciar que calia celebrar un ple per determinar una resposta.

Justament per aquesta predisposició dels "comuns" a trobar-se amb l'independentisme en un nou espai conjunt, des de Junts pel Sí es planteja que l'aixecament de la suspensió de la declaració d'independència en el ple d'aquesta setmana se separi del procés constituent, on sí podrien votar a favor alguns dels diputats de Catalunya Sí que es Pot. De fet, el programa electoral de la candidatura que va encapçalar Lluís Rabell en feia una ferma defensa. 

Una "agenda constituent" amb matriu catalana

La proposta de traçar aquest front comú sobiranista amb els independentistes casa amb l'"agenda constituent" que Xavier Domènech va anunciar fa tot just una setmana. Els "comuns" són conscients que a hores d'ara necessiten apostar per solucions que no estiguin supeditades a la correlació de forces que hi hagi al govern espanyol i per això, sense renunciar als llaços "fraternals" amb l'estat espanyol, estan treballant en donar forma a un projecte que posaria "per davant el model de país català" i les sinergies amb els partits que aposten per un procés constituent. Consensuar aquesta proposta en un partit tan transversal no està exempt de dificultats i, de fet, hi ha sectors d'ICV i de Barcelona en Comú que fan esmenes a un plantejament que entenen que no posaria prou èmfasi en les aliances a nivell espanyol.
 

Ada Colau i Xavier Domènech, en l'assemblea fundacional de Catalunya en Comú Foto: ACN