Els treballadors de Catalunya Ràdio no reconeixeran un director imposat per Madrid

TV3, Catalunya Ràdio i l'ACN reivindiquen la seva independència davant les mesures anunciades per Rajoy

21 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 21:50h

Micròfon de Catalunya Ràdio. Foto: Joaquim Albalate


El Consell Professional i el Comitè d'Empresa de Catalunya Ràdio han avisat que "no reconeixeran l'autoritat" d'un nou director de l'emissora fruit de l'aplicació del 155. "Rebutgem la possibilitat que s'assigni la direcció d'aquest mitjà a una persona aliena que no hagi passat el tràmit de ser proposat pel consell de govern" de la CCMA i que "ni tan sols estigui avalat pel Parlament, defensa el comunicat. Els representants dels treballadors rebutgen que el govern espanyol es salti "tots els tràmits democràtics i legals" i ho titllen "impropi d'una democràcia".


Per la seva banda, el Consell Professional de TV3 ha emès un comunicat on rebutja "categòricament" la presa de control dels mitjans de comunicació públics de la Generalitat que consideren que, amb l'aplicació del l'article 155, vol fer el govern espanyol, amb el suport del Partit Popular, el PSOE i Ciutadans. Titllen aquesta mesura d'"atac directe, indigne i impúdic a la llibertat d'expressió, d'informació i de premsa, i a la professionalitat dels seus treballadors".

En el comunicat, el Consell Professional de la televisió pública catalana remarca que "TV3 i Catalunya Ràdio pertanyen a tots els catalans; han contribuït i contribueixen a fer reviure, viure i créixer la llengua i la cultura catalanes, han estat i són elements d'integració i són els mitjans més ben valorats pels ciutadans de Catalunya. En definitiva, són un patrimoni que no permetrem que ens sigui manllevat".

En aquest sentit, rebutja la justificació que donen els promotors de l'aplicació de l'article 155 per prendre el control dels mitjans públics, és a dir, que volen garantir "una informació veraç, objectiva i equilibrada, respectuosa amb el pluralisme polític, social i cultural". Segons el Consell Professional, TV3 ja compleix aquests principis "i els ciutadans així ens ho reconeixen quan busquen informació".

TV3, Catalunya Ràdio i l'Agència Catalana de Notícies (ACN) també han emès aquest dissabte a la tarda un comunicat conjunt en el qual rebutgen "sense matisos" la intervenció que pretén el govern de Mariano Rajoy en base a l'article 155. Els mitjans públics asseguren que d'aquesta manera s'ataca la seva independència, alhora que consideren que és "intolerable" que s'"estableixi un control" per part del govern de l'estat.

En el text es recorda que durant anys s'ha reclamat "la desgovernamentalització dels mitjans" i que s'ha batallat perquè el Parlament "es posés d'acord en la reforma de la Llei regressiva de la CCMA que es va pactar el 2012 entre CiU i PP. En aquest sentit lamenten que la suspensió del Parlament hagi impossibilitat la seva aprovació. Els mitjans també recorden "les cotes lamentables d'intervencionisme" en els mitjans que són controlats pel govern de Madrid i que ha derivat en protestes dels treballadors de RTVE.