Puigdemont equipara Rajoy amb Franco i demana activar el Parlament per declarar la independència

El sobiranisme preveu celebrar el proper ple divendres vinent, coincidint amb la sessió del Senat que validarà l'article 155 de la Constitució i liquidarà l'autonomia

Carles Puigdemont, durant el discurs institucional d'aquest dissabte al Palau de la Generalitat
Carles Puigdemont, durant el discurs institucional d'aquest dissabte al Palau de la Generalitat | Govern
21 d'octubre del 2017
Actualitzat el 22 d'octubre a les 17:11h
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha demanat al Parlament que convoqui una sessió plenària per debatre i "actuar en conseqüència" davant l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, un ple que servirà per aixecar la suspensió de la declaració d'independència. Així ho ha fet en un discurs institucional des de Palau en el qual també s'ha referit als ciutadans de l'Estat, als quals ha advertit d'un "retrocés monumental". Ja en anglès, s'ha dirigit als ciutadans europeus. "Decidir democràticament el futur d'un país no és un crim", ha apuntat el dirigent nacionalista. Ha insistit que Europa hauria de "protegir" els drets dels catalans. El president ha carregat contra Mariano Rajoy i l'ha equiparat amb el dictador Francisco Franco.

"El consell de ministres ha donat un cop de porta que suposa la liquidació de l'autogovern i de la voluntat democràtica dels catalans. El que els catalans vam decidir a les urnes, s'anul·la als despatxos", ha constatat el president. Puigdemont ha considerat que això d'avui està al nivell de Franco davant la "liquidació" de l'autonomia. "Es violenta el Parlament, els drets i les garanties dels diputats que han votat el Govern. L'Estat s'ha convertit il·legítimament en institució a Catalunya", ha indicat.

Segons Puigdemont, Rajoy ha nomenat un "directori" destinat a "suprimir", amb el beneplàcit del rei, les institucions catalanes. "La Generalitat no és una institució que neix amb la Constitució", ha reiterat el president català, que ha recordat el temps d'exili amb Lluís Companys i Josep Tarradellas. El que existeix actualment, ha dit el president, s'ha guanyat "amb la força de la democràcia". "No podem acceptar aquest atac", ha ressaltat el dirigent nacionalista, que ha situat Rajoy "fora de l'estat de dret".

Propers dies

Puigdemont ha recordat la violència contra "ciutadans pacífics" i l'empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, així com també la recollida de firmes del PP contra l'Estatut i la seva posterior retallada al Tribunal Constitucional (TC). "Aquests són els que ens volen governar", ha apuntat el president. "Ens hem de conjurar per defensar les nostres institucions de manera pacífica, carregats de dignitats i de raons". ha dit.

Els càlculs sobiranistes passen per celebrar un ple la setmana vinent, concretament divendres, coincidint amb la celebració d'una sessió monogràfica al Senat per validar l'article 155 de la Constitució. Així ho relaten fonts parlamentàries de Junts pel Sí consultades per NacióDigital. La junta de portaveus es reunirà dilluns per fixar la data del proper ple, en el qual previsiblement es declararà la independència.  

Primera intervenció

Es tracta de la primera declaració institucional de Puigdemont des de la intervenció total de l'autonomia anunciada per Rajoy un cop celebrat el consell de ministres extraordinari d'aquest dissabte. Les mesures anunciades suposen l'Estat vol cessar tot el Govern, treure totes les competències rellevants al Parlament i assumir el control dels Mossos d'Esquadra i els mitjans de comunicació públics. També és la primera vegada que parla des de l'empresonament de Jordi Sànchez i de Jordi Cuixart, presidents de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i d'Òmnium Cultural, respectivament.
 

Discurs institucional de Puigdemont by Oriol on Scribd