Puigdemont consensua amb partits i entitats la resposta a la intervenció total de l'autonomia

El president s'ha reunit amb consellers, formacions independentistes i representants d'ANC i Òmnium durant el matí al Palau de la Generalitat | Se sospesa accelerar la celebració del ple del Parlament destinat a declarar la independència

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a la plaça de Sant Jaume
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a la plaça de Sant Jaume | Adrià Costa
21 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 15:04h
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, prepara una resposta immediata a la intervenció total de l'autonomia que ha anunciat Mariano Rajoy aquest dissabte. Puigdemont farà una declaració institucional a les nou del vespre i abans, a partir de les cinc, assistirà a la manifestació en defensa de l'alliberament de Jordi Sànchez, president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), i de Jordi Cuixart, líder d'Òmnium Cultural. El matí l'ha passat envoltat del vicepresident Oriol Junqueras, de consellers, representants del PDECat i ERC i de l'anomenat estat major del procés, amb els quals ha consensuat els propers passos a seguir. La declaració de la independència podria obrir-se pas ràpid.

Segons fonts consultades per NacióDigital, una de les opcions passa per accelerar el ple del Parlament previst per a finals de setmana vinent. "Podria ser en els propers dies", assegura un dirigent consultat. Segons aquestes mateixes fonts, el sobiranisme va pactar ahir que, en cas d'intervenció dura de l'autonomia -com finalment ha estat-, el termini per celebrar el ple es reduiria al màxim. En aquesta reunió de la cambra catalana, l'independentisme preveu declarar l'estat català com a resposta a la manca de diàleg del govern espanyol i a l'empresonament dels líders del sobiranisme civil.

"L'aplicació del 155 ens ha canviat el guió", destaquen fonts de les entitats. En certa manera, entre l'independentisme qualla la idea que hi ha "arguments" per fer un ple a principis de la setmana vinent. El detall valoratiu de les mesures de Rajoy es concretarà en declaracions públiques abans de la manifestació i, també, en la declaració institucional que farà Puigdemont des del Palau de la Generalitat. Lluís Corominas i Marta Rovira, màxims dirigents de Junts pel Sí, han estat a l'edifici durant el matí, així com també Marta Pascal i David Bonvehí, responsables de la direcció del PDECat.

El president no ha fet cap intervenció pública des de diumenge passat, en l'homenatge a Lluís Companys. Dimecres al vespre, a porta tancada i davant dels consellers nacionals del seu partit, va garantir que aixecaria la suspensió de la independència en cas que Rajoy tanqués la porta al diàleg i impulsés -amb el suport explícit del PSOE i de Ciutadans- l'article 155. Sobre Puigdemont hi pot pesar en els propers dies una querella de la Fiscalia per "rebel·lió" davant del Tribunal Suprem. Es tracta d'un delicte que podria comportar entre 15 i 30 anys de presó.