Rajoy: «Hem arribat a aquesta situació perquè han volgut que arribéssim a aquesta situació»

El president espanyol evita, des de Brussel·les, confirmar que al gener hi haurà convocatòria electoral o que s'intervindrà TV3 com ha dit el PSOE | Serà demà, ha dit, quan s'expliquin les mesures per retornar Catalunya a la "legalitat i a la normalitat"

El president espanyol, Mariano Rajoy, en roda de premsa des de Brussel·les
El president espanyol, Mariano Rajoy, en roda de premsa des de Brussel·les | Europa Press
20 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 19:38h
El president espanyol, Mariano Rajoy, tenia una consigna molt clara a l'hora de justificar des de Brussel·les per què està disposat a prémer el botó nuclear que suposarà la intervenció de l'autonomia de Catalunya: assenyalar el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, com l'únic responsable i argumentar que els mecanismes que activarà són els que aplicaria qualsevol altre país d'Europa que veiés com un dels seus territoris "se salta l'imperi de la llei". "Hem arribat a aquesta situació perquè han volgut que arribéssim a aquesta situació", ha sentenciat. El president ha evitat confirmar el paquet de mesures anunciat pel PSOE per prendre el control de l'autonomia de Catalunya i que passa per convocar unes eleccions i intervenir els Mossos i TV3. 

Rajoy ha insistit que el Govern de la Generalitat no li ha donat "alternativa per a res més". A més de recordar el ple del 6 i 7 de setembre en el qual es van aprovar les lleis del referèndum i de transitorietat i es van "vulnerat els drets de l'oposició", el president espanyol ha enumerat tots els espais de diàleg que, segons ell, ha plantejat a Puigdemont i ell ha declinat. Des de la compareixença al Congrés, a participar en la conferència de presidents o a les reunions per debatre sobre el model de finançament. "Quan no es vol participar en cap fòrum i només se'm planteja que haig de dir que sí a un referèndum sobre la independència, és molt difícil", ha argumentat.

Recuperar "la normalitat"

Després de reunir-se amb el Consell Europeu, Rajoy ha repetit com un mantra que el paquet de mesures que s'anunciaran demà després del consell de ministres extraordinari busquen retornar "a la legalitat" Catalunya i a "recuperar la normalitat democràtica" després que el Govern de Puigdemont hagi vulnerat reiteradament la Constitució i l'Estatut. Ha recordat, en aquest sentit, que fa un mes i mig que el Parlament està "tancat" i que, per tant, els grups de l'oposició "no poden intervenir".

"No pot haver-hi un territori en el qual el seu govern no compleixi la llei", ha dit ras i curt. De fet, en un intent de generar empatia en la resta de països d'Europa ha plantejat si algú pensa que seria "acceptable" que Alsàcia, Lorena o qualsevol regió d'Europa plantegessin la seva independència. "El Govern ho ha fet francament malament", ha diagnosticat. En aquest sentit, ha subratllat les "més de mil empreses" que han marxat de Catalunya. "Quan un s'entrega als radicals i l'obliguen a canviar el candidat a la presidència del Govern, passa el que passa", ha etzibat fent referència a quan la CUP va fer plegar Artur Mas a principis del 2016 i Puigdemont va ser investit president.  

L'acord amb un PSOE que s'ha precipitat

Quines són, però, les mesures concretes que aplicarà el seu govern per retornar Catalunya a l'"estat de dret"? El president espanyol ha evitat avançar-les i, tot i que ha ratificat que té un acord amb els socialistes, ha donat a entendre que la secretària d'Igualtat del PSOE, Carmen Calvo, se n'ha anat de la llengua. La dirigent socialista ha anunciat que l'acord dels socialistes amb els populars inclou convocar unes eleccions que se celebrarien al gener, la intervenció dels Mossos d'Esquadra i el control de TV3. "Però això qui ho ha dit? Jo ni confirmo ni desmenteixo. Totes les mesures que adoptem les anunciarem demà", ha deixat anar el president.

Conscient que la resta de països estaran atents a les mesures que s'utilitzin, Rajoy ha estat curós a l'hora de precisar que el 155 s'aplicarà amb "prudència" i que no implicarà l'ús de la força. Amb tot, preguntat de nou per la violència policial que el passat 1 d'octubre va provocar prop d'un miler de ferits, ha reiterat que els cossos de seguretat de l'Estat tenen "tot el suport" del govern espanyol per a les actuacions que estan duent a terme.