Els «comuns» debatran dimarts el futur del pacte amb el PSC a Barcelona pel suport al 155

Barcelona en Comú convoca una reunió extraordinària de la coordinadora i el grup municipal per plantejar la viabilitat de l'acord amb els socialistes a l'Ajuntament | L'aval del PSC a la intervenció de l'autogovern liderada pel govern del PP fa que Colau atengui la incomoditat de part de les bases

Ada Colau i Jaume Collboni, en un acte recent a l'Ajuntament
Ada Colau i Jaume Collboni, en un acte recent a l'Ajuntament | ACN
19 d'octubre del 2017
Actualitzat el 20 d'octubre a les 9:11h
L'aplicació de l'article 155 de la Constitució -que el govern espanyol iniciarà en el consell de ministres d'aquest dissabte- pot tenir conseqüències més enllà del Palau de la Generalitat. Barcelona en Comú ha convocat una reunió extraordinària de la coordinadora del partit i del grup municipal per obrir el debat sobre el futur del pacte amb el PSC a l'Ajuntament. Tal com ha avançat El Periódico i ha confirmat NacióDigital, el suport socialista al 155 ha incomodat part de les bases dels "comuns", que consideren inacceptable la posició dels seus socis de govern, amb qui ja difereixen en relació al dret a decidir.

En la reunió de dimarts -la coordinadora de Barcelona en Comú s'acostuma a reunir cada dos dilluns- hi serà present l'alcaldessa, Ada Colau, així com altres representants del grup municipal. Està previst que les bases traslladin la incomoditat amb la posició mantinguda pel PSC i la necessitat de prendre mesures al respecte. Tot i que veus coneixedores del debat veuen improbable un "trencament", el debat es focalitzarà en el futur del pacte amb els socialistes. No està previst que dimarts es prengui cap decisió definitiva. De fet, es planteja com un toc d'atenció al PSC.   

La incomoditat amb l'aval d'Iceta als plans del PP

"El PSC no trencarà el pacte", asseguren fonts dels socialistes catalans. De fet, tant Jaume Collboni com el líder del PSC, Miquel Iceta, com el del PSOE, Pedro Sánchez, estan d'acord amb què s'ha de preservar aquesta quota de poder al govern municipal de Barcelona. "Tenim un pacte de ciutat que deixa fora la qüestió nacional, un pacte de Barcelona per a Barcelona", argumenten fonts municipals del partit. Consideren, a més, que trencar aquest pacte de govern seria "volar un dels darrers ponts que queden dempeus" al país. 

El líder del PSC, Miquel Iceta, ha afirmat aquest dijous que l'actitud de la Generalitat "fa inevitable que el govern espanyol apliqui l'article 155 de la Constitució". La posició d'Iceta ha acabat d'incomodar dirigents dels "comuns", que aquest dijous han encaminat la convocatòria de la reunió extraordinària de la coordinadora. Aquesta setmana, Barcelona en Comú i el PSC ja van escenificar distància en la condemna a l'empresonament de Jordi Sànchez (ANC) i Jordi Cuixart (Òmnium). Mentre que Colau va llegir un comunicat -consensuat amb ERC, la CUP i el Grup Demòcrata- en el qual es definia com a "presos polítics" a Sànchez i Cuixart, Collboni se'n va desmarcar i no va subscriure el text.