Macron fa costat a Rajoy mentre Bèlgica i Luxemburg li reclamen que negociï

Angela Merkel dona suport a Madrid, però admet que a la UE hi ha "preocupació" pels esdeveniments | El president espanyol es trobarà avui amb el president francès, el seu principal aliat respecte a Catalunya

Emmanuel Macron i Jean-Claude Juncker a l’entrada del Consell Europeu.
Emmanuel Macron i Jean-Claude Juncker a l’entrada del Consell Europeu. | ACN
19 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 18:56h
Mariano Rajoy assisteix avui a la cimera de caps d'Estat i de govern que ha començat aquesta tarda a Brussel·les i que s'allargarà fins demà al migdia i en la qual la situació a Catalunya serà un dels temes centrals, encara que no ho sigui oficialment. Una reunió que és presidida per Donald Tusk. La cimera té previst tractar els principals temes de l'agenda europea, com la crisi migratòria i les negociacions del Brexit. Però la crisi d'Estat que viu Espanya pel conflicte amb Catalunya estarà damunt la taula. S'ha evidenciat en el moment de l'arribada dels caps de govern a Brussel·les. El president de França, Emmanuel Macron, ha estat el més explícit en el suport a Mariano Rajoy, al dir que la cimera de la UE enviarà "un missatge d'unitat entorn d'Espanya". Aquesta nit, Rajoy mantindrà una reunió bilateral amb Macron, una manera d'escenificar l'aliança entre els dos governs en aquest moment.

Per la seva banda, la cancellera alemanya, Angela Merkel, ha afirmat a la seva arribada al Consell Europeu que "espera" que es trobi una solució negociada per a Catalunya "dins de la Constitució espanyola". "Ho seguim molt de prop i donem suport a la posició del govern espanyol", ha afegit davant les preguntes dels periodistes. Merkel ha reconegut que la situació "naturalment" els "preocupa". Una posició de suport a Madrid, però sense la vehemència francesa.

Però no hi ha unanimitat a Brussel·les. Les diferències són de matís, però són matisos importants. Charles Michel, el primer ministre belga, ha declarat a l'arribar que "l'escalada del conflicte no crec que sigui bona" i "continuo condemnant la violència policcial".  La seva posició està en línia a l'actitud adoptada per Michel arran de l'actuació de les forces de l'ordre l'1-O i de declaracions posteriors.  En una línia similar a la Bèlgica s'ha expressat el primer ministre de Luxemburg, Xavier Bettel, liberal com Michel. Bettel ha dit que s'ha de respectar el marc legal i constitucional espanyol, però que la sortida ha de venir de la negociació i que "la UE no pot ignorar la realitat catalana".
 

La cancellera alemanya, Angela Merkel, al Consell Europeu. Foto: ACN


A les set del vespre, en principi, està prevista una conferència de premsa de Tusk i del president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker. Després, els membres del Consell Europeu celebraran un sopar de treball.

Hi ha una profunda preocupació a la UE sobre la situació creada a Catalunya. Diversos líders europeus han expressat des de l'1-O el seu neguit, mostrant alhora el rebuig a una DUI per part del Govern català i alhora la condemna, amb matisos molt diferents, a la brutalitat policial.  Malgrat la posició oficial de la Unió de suport a Espanya, a Madrid hi ha inquietud per la posició d'una part dels governs europeus, que no entenen l'actitud immobilista del govern del PP.
 
Aquest dijous, el president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, ha expressat el seu suport a Madrid i ha afirmat que Catalunya no trobarà cap suport si proclama unilateralment la seva independència. Tajani, membre del PPE i antic col·laborador de Silvio Berlusconi, manté bons lligams amb l'executiu espanyol i és un dels principals aliats de Madrid en l'actual crisi.