Primer suport multitudinari del carrer a la llibertat de Sànchez i Cuixart

Unes 200.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, han omplert un tram de la Diagonal per exigir que els presidents de l'ANC i Òmnium Cultural surtin de la presó | Alcoberro assegura que estan "disposats a continuar la lluita des de la presó" i Marcel Mauri recorda que ni el franquisme es va atrevir a engarjolar el president d'Òmnium

Concentració en suport a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart
Concentració en suport a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart | Adrià Costa
Roger Tugas / Isaac Meler / Sara González / Oriol March
17 d'octubre del 2017
Actualitzat el 20 d'octubre a les 18:41h
El sobiranisme han tornat a omplir el carrer aquest dimarts. I ho ha fet per demanar la posada en llibertat immediata de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, presidents de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural, empresonats des d'ahir per ordre de l'Audiència Nacional espanyola. El tram de la Diagonal de Barcelona que uneix la Plaça de Francesc Macià amb la confluència del Passeig de Gràcia ja s'ha omplert amb 200.000 persones que lluïen espelmes i silenci perquè els "presos polítics" -Sànchez i Cuixart- deixin d'estar a la presó de Soto del Real acusats d'un presumpte delicte de sedició.
 
Els parlaments s'han fet a prop del monument que hi ha a passeig de Gràcia amb Diagonal i els ha obert el vicepresident de l'ANC, Agustí Alcoberro, que ha transmès "l'escalf i la salutació" de part de Sànchez i Cuixart, els quals asseguren que tenen "la moral elevada" i estan "disposats a continuar la lluita des de la presó". Un termini que, segons ha recordat Alcoberro, es pot allargar fins a quatre anys abans no hi hagi judici. En tot cas, ha apuntat que, malgrat que els presidents de les entitats estan a la presó perquè, segons la interlocutòria de l'Audiència Nacional, podrien reincidir, per bé que ell ha deixat clar que, davant la massiva mobilitzada improvisada, ha quedat clar que la societat reincidirà.

L'actuació de l'alt tribunal és, segons Alcoberro, un "element més de la deriva antidemocràtica a què ha caigut l'estat espanyol" amb la "suspensió de drets com el de manifestació, expressió o associació". Així, ha deixat clar que, per molta gent que l'Estat empresoni, sempre hi haurà "relleus" per aplicar el mandat de l'1-O. "Per cada represaliat, s'aixecaran cinc veus més", ha conclòs.

Més que el franquisme

Així mateix, el portaveu d'Òmnium, Marcel Mauri, ha lamentat que Sànchez i Cuixart "són els dos primers presos polítics" del procés i admès que els independentistes estan "fotuts" però "determinats" a culminar el procés. "Ni el franquisme va gosar tancar el president d'Òmnium a la presó", ha etzibat, i ha asseverat que "avui i sempre que faci falta sortirem al carrer, reclamant llibertat per als Jordis i democràcia, que està en perill a Catalunya, a Espanya i, per tant, a Europa".
 

La plaça del Cinc d'Oros, plena en solidaritat amb Jordi Sànchez i Jordi Cuixart Foto: Adrià Costa


Finalment, l'actiu Sílvia Bel ha llegit el manifest de l'acte, que lamenta que "l'estat espanyol ha tornat a creuar una línia vermella en qualsevol democràcia a l'Europa del segle XXI", ja que s'ha empresonat dos presidents"per manifestar-se pacíficament", un fet que "és un gran error" i "que posa en risc els valors democràtics" de la Constitució. "Quan la democràcia és vulnerada en un país, tot el món ho pateix. Quan algú tolera que vulnerin els drets dels catalans, hi perden tots els ciutadans europeus", segueix i assevera que "l'Estat actua com una dictadura", ja que jutgen i "priven de llibertat" per una manifestació pacífica. "Si empresonen els dos Jordis, ens empresonen a tots", ha afegit.

Voluntat de tensionar

Igualment, segueix que "empresonar representants de la societat civil forma part de l'estratègia de l'Estat per tensionar, crispar i radicalitzar un conflicte polític", amb l'objectiu de "desactivar les entitats sobiranistes" i "així justificar una repressió indiscriminada contra tota la societat civil". "Volen dividir-nos com a poble i trencar la nostra cohesió social. No ho permetrem i no ho aconseguiran", ha afirmat, ja que el català és "un sol poble unit i conjurat per blindar la democràcia i la llibertat". Igualment, destaca que el procés "no va de noms propis", sinó que "neix del poble i així seguirà sent", i reivindica que "el mandat democràtic de l'1 d'octubre és inepel·lable i més vigent que mai". En aquest sentit, ha titllat les mesures preses per l'Audiència Nacional d'"injustes" i "il·legals".

Els principals representants sobiranistes del país estaven convocats, de manera que hi assistit dirigents de partit, diputats i membres del Govern. Hi havia Oriol Junqueras però no Carles Puigdemont, president de la Generalitat, o Ada Colau, alcaldessa de Barcelona. El president ha optat, des de la detenció dels màxims dirigents de l'ANC i Òmnium, per no fer cap intervenció pública més enllà de Twitter. El conseller de la Presidència, Jordi Turull, ha ressaltat en la roda de premsa posterior a la reunió del Govern que busca mantenir un "perfil institucional". Dissabte la ciutadania torna a estar convocada com a senyal de protesta.

Càntics en favor dels empresonats

Alguns dels crits que se sentien a la concentració eren "no esteu sols", "llibertat detinguts" o "presos polítics llibertat" i, en veure l'helicòpter de la policia espanyola, protesten: "Fora les forces d'ocupació". Igualment, a l'inici de la protesta, la coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, ha titllat de "vergonya" l'empresonament de Cuixart i Sànchez i ha apostat per seguir oferint diàleg al govern espanyol malgrat reconèixer que ha quedat "tocat".
 

La plaça del Cinc d'Oros, plena en solidaritat amb Jordi Sànchez i Jordi Cuixart Foto: Adrià Costa


Al seu torn, Marta Rovira, secretària general d'ERC i portaveu parlamentària de Junts pel Sí, ha deixat clar cap a on i per a què cal dialogar: "Nosaltres estenem la mà al diàleg, però patim persecució política. Només ens queda un camí: hem de construir la República catalana lliure i digna". Igualment, Elisenda Alamany, coordinadora de comunicació de Catalunya en Comú ha estès la mà: "Sense llibertat no hi ha diàleg. La sobirania de Catalunya no es toca. Ens trobaran totes les forces sobiranistes defensant l'autogovern".

Concentracions a altres municipis

Altres municipis s'han sumat també a la protesta. Per exemple, unes 5.000 persones han reclamat llibertat des de l'Imperial Tarraco de Tarragona, mentre que unes 3.000 persones s'han concentrat a Manresa. La plaça de l'ajuntament de Ripoll també s'ha omplert, així com la plaça Major de Vic, i a Terrassa ja hi havia 1.500 persones just en l'hora exacta la convocatòria.

A les dotze del migdia ja hi ha hagut mobilitzacions davant dels ajuntaments i dels centres de treball. A la Plaça Sant Jaume de Barcelona hi han coincidit Puigdemont i l'alcaldessa Ada Colau, que ha suspès l'activitat institucional de l'Ajuntament durant tot el dia en solidaritat amb els presos. Colau ha llegit una declaració signada per la majoria de grups municipals -no hi figura el PSC, que govern amb ella- en què s'exigia una "separació de poders real" davant de la judicialització del procés empresa per l'Estat.

L'estratègia post 1-O

Mentrestant, l'independentisme negocia la millor manera de complir amb el mandat de l'1-O i fer front -simultàniament- a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució. Segons Junts pel Sí i la CUP, els dos grups ja estan parlant sobre quina és la via adient per declarar la independència. La proclamació està en suspens des de la setmana passada.
 

Concentració en suport a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart Foto: Adrià Costa

Arxivat a