Concentracions de protesta arreu del país per l'empresonament de Sànchez i Cuixart

El Govern, diverses institucions i llocs de treball aturen l'activitat per censurar la reclusió dels líders de l'ANC i Òmnium | Els sindicats majoritaris no descarten res però criden al "seny" | Aquest vespre s'ha programat una manifestació amb espelmes al centre de Barcelona

Concentració a Vic en suport als detinguts
Concentració a Vic en suport als detinguts | Albert Alemany
17 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 16:48h
Les empreses i comerços han començat a aturar-se aquest dimarts a les 12.00 per protestar per l'empresonament dels presidents de l'ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. És la primera de les reaccions convocades per les entitats sobiranistes com a resposta a la decisió de l'Audiència Nacional, però no l'única del dia. Així, a les 20.00 h també han cridat a fer una concentració amb espelmes a Barcelona per reclamar la llibertat dels presos polítics.

Aquesta aturada ja va ser la primera reacció a les agressions policials que van tenir lloc l'1 d'octubre. L'endemà del referèndum, es van produir concentracions al migdia davant d'ajuntaments, centres de treball i places d'arreu de Catalunya. Una de les més multitudinàries va ser la convocada a la plaça d'Universitat pels estudiants que havien ocupat el rectorat de la UB.

Com en aquella ocasió, diverses institucions s'han sumat a l'acció, com els membres del Govern, que es trobaven reunits en el consell executiu a Palau de la Generalitat precisament per estudiar quina resposta donen a aquests empresonaments. El president, Carles Puigdemont, el vicepresident, Oriol Junqueras, i els consellers han interromput les deliberacions i s'han concentrat a la plaça de Sant Jaume, que ha esdevingut l'epicentre de la protesta, ja que s'ha omplert espontàniament per desenes de ciutadans, que clamaven per la "llibertat dels presos polítics" o contaven "L'Estaca". També hi han sigut presents l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau -que també ha llegit un comunicat de la majoria dels grups-, membres de l'equip de govern municipal com el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, regidors del PDECat, ERC i la CUP o representants de l'ANC, Òmnium i els grans sindicats.

Així, el secretari general d'UGT a Catalunya, Camil Ros, ha defensat que, malgrat els empresonaments, "hi ha d'haver diàleg", ja "caldrà acabar dialogant". Tot i això, també ha avançat que a les 13h es reuneix la Taula per la Democràcia per estudiar quina resposta donar a aquests fets, la qual ha de passar per "mobilitzacions sostingudes, clares i rotundes", sense "descartar res". No ha volgut mullar-se, per tant, en si caldria convocar una vaga general.

CCOO crida al "seny"

Igualment, el secretari general de CCOO a Catalunya, Javier Pacheco, ha carregat contra "deriva autoritària del PP" amb què ha castigar "una expressió cívica i democràtica" com la del 20 de setembre. Així, ha alertat que els populars volen "que la societat de Catalunya fracturi la seva cohesió" i es baralli internament, motiu pel qual ha demanat respondre amb "civisme, pau i saber manifestar-se i no caure en provocacions", a una "reacció amb seny i capacitat d'integrar", més enllà de l'horitzó nacional de cadascú.
 

Concentració a la plaça Sant Jaume de Barcelona Foto: Adrià Costa


Pel que fa a l'acció del vespre, l'ANC i Òmnium han convocat una concentració amb espelmes a l'avinguda de la Diagonal, des de passeig de Gràcia fins a plaça de Francesc Macià. Aquesta mobilització substitueix la inicialment convocada, que eren concentracions silencioses davant de les quatre delegacions i subdelegacions del govern espanyol a Catalunya. Fora de Barcelona, però, algunes entitats i comitès de defensa de la República també han cridat a reaccionar en diverses ciutats i pobles.

De fet, tindran lloc diverses concentracions fins i tot fora de Catalunya. Així, a les 12.30 h n'hi ha una de convocada a la plaça de Luxemburg de Brussel·les, a les 17.00 h una davant la Comissió Europea a Berlín, a les 18.30 una a l'ambaixada espanyola de Budapest, i a les 19.00 h davant l'ambaixada de l'estat espanyol a Londres.
 

Membres del Govern durant la concentració a la plaça de Sant Jaume Foto: Adrià Costa

 

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a plaça de Sant Jaume Foto: Adrià Costa

Concentració a Vic en suport als detinguts. Foto: Albert Alemany

 

Concentració a Sabadell en suport a Sànchez i Cuixart. Foto: Juanma Peláez

 

Concentració a la plaça Major de Vic, aquest dimarts al migdia.


Concentracions al vespre en ciutats europees

Avui també hi haurà manifestacions davant de les ambaixades de diverses ciutats europees en protesta per les detencions dels líders d'Òmnium i de l'ANC.  

Varsòvia, a les 20:00h. Manifestació silenciosa amb espelmes davant de l’ambaixada espanyola i belga.

Perpinyà, a les 19:00h, davant el consolat espanyol a Perpinyà.

Londres, a les 19:00h (horari anglès), davant l’ambaixada espanyola a Londres.
 Edimburg, a les 18:00h, al Royal Mile.
 
Dublín, a les 18:00h, al Casal Català Irlanda, Leinster House.

Viena, a les 20:00h, a la plaça Stephansdom (catedral).
 
Budapest, a les 18:30h, davant ambaixada espanyola.

Milà, a les 18:00h, davant el Consolat espanyol.  
 
Pàdua, a les 18:00h, al centre de la ciutat. 
 
Roma, a les 19h, a l'ambaixada espanyola. 

A continuació, vídeos de NacióDigital de les concentracions arreu del territori