Sànchez i Cuixart, presos polítics a l'estat espanyol: el resum d'aquest dilluns

L'empresonament de Sànchez i Cuixart, les declaracions de Trapero a l'Audiència Nacional, l'intercanvi epistolar de Puigdemont i Rajoy, l'article 155 i els atacs a l'educació catalana, protagonistes de la jornada

16 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 23:30h

Jordi Cuixart i Jordi Sànchez arriben a l'Audiència Nacional espanyola Foto: ACN


Any 2017, Espanya, presos polítics. L'empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart a instàncies de la jutge Carmen Lamela ha provocat una onada de rebuig i de protestes arreu de Catalunya que s'allargaran durant la nit i seguiran els pròxims dies. A les 23h, sense anar més lluny, hi ha convocada una manifestació a la plaça de Sant Jaume de Barcelona. Les cassolades s'han estès per tot el territori i ja s'han convocat aturades per demà a les 12h i concentracions davant les seus de la delegació del govern espanyol a les 19h. L'empresonament reforça el sobiranisme i torna a treure la gent al carrer, a l'espera de la resposta del Govern. 

Pel que fa al major dels Mossos, la jutge ha decidit deixar-lo en llibertat amb mesures cautelars: compareixences quinzenals, la retirada del passaport i estar permanentment localitzat. També en clau judicial, però pel cas del 9-N, l'expresident Artur Mas ha pagat aquest matí 2,2 milions d'euros al Tribunal de Comptes del total de 5,2 milions que ha de dipositar. Mas ha demanat una pròrroga sense terminis per pagar la resta. 

Juntament amb el capítol judicial, la jornada ha estat marcada per l'intercanvi epistolar entre Carles Puigdemont i Mariano Rajoy. El president de la Generalitat ha fet una nova crida al diàleg donant dos mesos a l'Estat per negociar. La resposta que no ha satisfet el govern espanyol, que ha demanat més concreció amb l'amenaça d'aplicar el 155 a partir de dijous (previ Consell de Ministres extraordinari i aprovació per majoria absoluta al Senat). L'objectiu del PP és traslladar tota la responsabilitat de la repressió que pot venir sobre Puigdemont (i el Govern), i Rajoy estudia ja un escenari d'una doble cita electoral, amb eleccions espanyoles i catalanes, si se suspèn l'autogovern català. 

Els atacs contra l'educació a Catalunya han continuat i el president del PP català, Xavier García Albiol, ha anat fins i tot una mica més enllà obrint la porta a il·legalitzar els programes electorals independentistes. Ensenyament ja ha dit que estudiarà querellar-se contra els polítics que injuriïn l'escola catalana. Sota l'ombra del 155, Junts pel Sí i la CUP han acordat no celebrar el ple previst per dimecres, una decisió que no ha agradat a l'oposició. 

Aquí podeu llegir les principals notícies del dia:

Sànchez i Cuixart, empresonats

Trapero surt en llibertat però sense passaport.

Puigdemont dona dos mesos a Rajoy per negociar.

Rajoy avisa Puigdemont que si no rectifica serà l'«únic responsable» del 155.

La temptació de Rajoy: fer coincidir eleccions espanyoles i catalanes si aplica el 155. Anàlisi de Joan Serra Carné.

Per què Albiol no té raó: cinc mostres de l'èxit de l'escola catalana. Anàlisi d'Irene Ramentol.

La notícia més llegida: Antoni Castellà: «Si l'Estat força unes eleccions, l'independentisme s'hauria de plantejar no ser-hi»; entrevista d'Oriol March.