El festival Som Cultura porta a Girona seixanta «experiències culturals genuïnes»

Durant el novembre, la segona edició del certamen arribarà a una quarantena de municipis de la demarcació | Una travessa nocturna pels Pirineus permetrà acostar-se al drama dels refugiats durant la Segona Guerra Mundial o la Guerra Civil

Un grup de visitants, al Museu Dalí
Un grup de visitants, al Museu Dalí | ACN
16 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 17:11h
Som Cultura presentava l'any passat una proposta d'oci que unia cultura i turisme al llarg del mes de novembre, una època "tradicionalment fluixa" pel que fa a aquesta mena d'oferta lúdica. Després de l'experiència inicial, amb 1.800 espectadors i una setantena d'activitats de tota mena, enguany torna del 4 al 26 de novembre la segona edició del certamen, que promet més qualitat i amb una programació que omplirà diversos municipis de la Costa Brava i del Pirineu Oriental d'experiències culturals i patrimonials d'alt valor.
 
Les activitats s'han estructurat en quatre eixos: Som Cultura Familiar (una vintena d'activitats entre el 4 i 5 de novembre), Som Cultura Popular i Som Cultura Activa (una quinzena d'activitats els dies 11, 12, 18 i 19 de novembre), i Som Cultura Patrimonial (25 activitats entre els dies 25 i 26 de novembre). Quatre línies que ofereixen una programació eclèctica i pensada per al gust d'un públic divers, amb una previsió de 2.000 participants al llarg d'una seixantena d'activitats. "Busquem la creació de producte turístic, i més la qualitat que la quantitat", afirma Ramon Ramos, director del Patronat.
 
"Les terres gironines som terra de festivals, sobretot durant els mesos d'estiu". Ho explica Pere Vila, president de la Diputació de Girona, que afegeix que "a la tardor sabem que a les poblacions petites li costa oferir oferta cultural i, de fet, aquí rau l'origen de la iniciativa, nascuda ara fa un any". Vila també ha volgut anunciar les línies mestres de l'edició 2018: "l'any que ve, seguint les pautes que marca el Parlament europeu i que diuen que el 2018 serà any de patrimoni cultural, nosaltres celebrarem l'any de la cultura. Per això, totes les accions tindran una sintonització amb la cultura".
 
Una travessa nocturna que farà el camí dels refugiats
 
La programació del Som Cultura ofereix diverses experiències culturals que es posen en marxa coincidint amb el festival. Una de les activitats que s’estrenen durant l’esdeveniment –i que més expectatives ha generat– és una travessa nocturna pels Pirineus, entre el Ripollès i l’Alt Vallespir, que permet acostar-se al drama que van patir els refugiats que van haver de travessar la frontera durant la Segona Guerra Mundial o la Guerra Civil, tal com ha explicat Carles Treviño, director de Hiking & History. "És una activitat de l'anomenat turisme experiencial. Caminarem creuant la frontera, no només recordant els qui van passar pels passatges, sinó en tots els refugiats que hi ha ara al món".
 

Presentació de Som Cultura amb Pere Vila, president de la Diputació de Girona i del Patronat de Turisme Costa Brava Girona Foto: ACN


A banda d'aquest espectacle de "turisme experiencial", entre les propostes més destacades trobem una ruta en burricleta per conèixer en família el patrimoni del Baix Empordà; una travessa nocturna pels Pirineus per intentar comprendre el drama dels refugiats; una marató de tallers dels museus gironins o visites als principals conjunts monumentals gironins, entre les propostes programades més destacables.
 
Tancaran el Som Cultura dures activitats també inèdites, el dia 25 de novembre a Girona. Al llarg del matí, a la plaça de la Constitució, es podrà participar en diferents tallers oferts pels museus que conformen la Xarxa de Museus de les Comarques de Girona. Al vespre, es clausurarà el festival amb l’activitat Reviu Mozart a la catedral de Girona, amb una visita al recinte i la interpretació del Rèquiem de Mozart a quatre mans. Som Cultura és impulsat pel Club de Cultura i Identitat del Patronat de Turisme Costa Brava Girona.