L'independentisme espera concrecions: el resum d'aquest dimarts

La compareixença de Puigdemont, la reacció de la CUP, i el rebuig de l'oposició i la (nova) negativa del PP a negociar res, protagonistes de la jornada

10 d'octubre del 2017
Actualitzat el 11 d'octubre a les 0:19h

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, repassa la intervenció Foto: Adrià Costa

Avui havia de ser el dia de la declaració d'independència però el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha decidit suspendre-la per fer una nova crida a la mediació. El seu discurs no ha agradat a la CUP, que ha assegurat que la relació amb el president ha quedat "tocada" i li ha donat un termini d'un mes per concretar la declaració. La "suspensió dels efectes de la declaració d'independència" ha generat certa divisió també entre la gent que s'havia concentrat al passeig de Lluís Companys. Malgrat tot, i per tornar a animar l'independentisme, els diputats de JxSí i la CUP han signat conjuntament la declaració d'independència en acabar el ple. 

Amb la compareixença d'avui, però, Puigdemont ha passat la pilota al govern espanyol. La resposta immediata de l'executiu de Mariano Rajoy ha estat reunir-se amb Pedro Sánchez i estar en contacte permanent amb Albert Rivera. El president de Ciutadans, de fet, segueix insistint a Rajoy que apliqui el 155. A Madrid consideren que s'ha proclamat la independència, han titllat el discurs de Puigdemont d'"inadmissible" i han rebutjat (novament) qualsevol tipus de diàleg. Demà al matí, en un consell de ministres extraordinari, decidiran la resposta. 

Aquí teniu les principals notícies del dia: 

Puigdemont suspèn la declaració de la independència per obrir un període de mediació.

Puigdemont tira del seu crèdit i posa la pilota al terrat de Rajoy; anàlisi de Ferran Casas.

Rajoy convoca consell de ministres a les 9 del matí per decidir si aplica l'article 155.​

La CUP considera «tocada» la relació de confiança amb Puigdemont.

«Constituïm la República catalana com a estat independent»: la declaració signada per JxSí i la CUP. 

Òmnium i ANC demanen a Puigdemont que fixi un termini per a la mediació. 

La notícia més llegida: VÍDEO La policia espanyola intenta atropellar independentistes al centre de Barcelona