Onada d'amenaces abans del dia D: el resum d'aquest dilluns

El blindatge del TSJC, Ada Colau, els moviments a Europa, la marxa d'Abertis i el ple de dimarts, protagonistes de la jornada

09 d'octubre del 2017
Actualitzat el 10 d'octubre a les 0:59h

El vicesecretari de comunicació del PP, Pablo Casado Foto: ACN


Nova jornada d'amenaces del govern espanyol. Soraya Sáenz de Santamaría ha brandat de nou l'article 155 en cas de declaració d'independència al ple d'aquest dimarts, i el vicesecretari de Comunicació del PP, Pablo Casado, ha advertit Carles Puigdemont que podria "acabar com Companys" si segueix endavant amb el procés. Amenaces i més amenaces, just el dia abans d'un ple clau i pel qual les entitats sobiranistes ja han convocat la ciutadania per donar-hi suport des del Parc de la Ciutadella. Pel que pugui passar, el TSJC ha decidit "blindar-se" i posar la policia espanyola a "protegir" la seva seu al passeig de Lluís Companys de Barcelona. 

També avui s'ha incrementat la pressió econòmica -Abertis i Colonial han decidit marxar de Catalunya- i hi ha hagut moviment a Europa. La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha trucat Mariano Rajoy per cercar una solució dialogada al conflicte amb Catalunya (sempre respectant "l'ordre constitucional" d'Espanya). D'altra banda, el Consell d'Europa ha demanat a l'Estat que investigui la violència policial de l'1 d'octubre. Una petició que el ministre d'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha dit que no consideraran. Per últim, vuit premis Nobel de la Pau han subscrit una carta demanen mediació per solucionar la qüestió catalana.  

Aquí podeu llegir les notícies més importants del dia: 

El TSJC es blinda amb la policia espanyola per si es declara la independència.

​El PP adverteix Puigdemont que si declara la independència «acabarà com Companys».

Colau, a Puigdemont: «L'1-O no pot ser un aval per declarar la independència».

Puigdemont ultima una declaració d'independència amb un període de mediació.

Abertis i Colonial també traslladen la seu a Madrid.

Merkel truca a Rajoy per buscar «possibles vies» pel «diàleg» a Catalunya

La notícia més llegida del dia: L'hora de Carles Puigdemont

La vigília d'una jornada clau al Parlament, amb una possible declaració d'independència, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont es troba sota una enorme pressió, tant econòmica (amb la marxa d'empreses importants de Catalunya) com política (amb sectors interns del PDECat reclamant una proclamació a terminis). En aquesta crònica, Oriol March repassa com arriba Puigdemont al punt culminant del seu mandat.