La participació definitiva en el referèndum s'enfila fins als 2,28 milions

Un 90% va optar pel "sí", mentre que els partidaris del "no" es van quedar en un 7,83% | El Priorat i la Vall d'Aran, les comarques amb major i menor participació

Una dona votant a l'Escola Industrial.
Una dona votant a l'Escola Industrial. | Juanma Peláez
06 d'octubre del 2017
Actualitzat el 07 d'octubre a la 13:52h
El Govern ha fet públics aquest divendres els resultats del referèndum a través d'un comunicat. La participació total ha estat de 2,28 milions de persones, dels quals un 90% van optar per la independència i un 7,83% es van mobilitzar a favor del "no". El recompte s'ha fet tenint en compte exclusivament les paperetes vàlides, no aquelles que van ser "segrestades" per les accions de la Policia Nacional espanyola i la Guàrdia Civil durant l'accidentada jornada de votacions a Catalunya. La xifra de 2,28 milions és inferior a la del 9-N -2,35- però aquell dia no hi va haver cap repressió policial.

La xifra total de vots a favor de l'estat català va ser de 2.044.038, mentre que el "no" va aconseguir 177.547 sufragis. El vot en blanc va obtenir un percentatge proper al 2% i un total de 44.193 partidaris. El percentatge total de participació, si es té en compte el cens -5,3 milions de persones-, va ser del 43%.

"Ateses la configuració de cens universal i la mobilització de votants des de col·legis electorals tancats cap a altres punts de votació, alguns municipis presenten més votants que persones en el cens", puntualitza l'executiu en el document. La comarca on es va votar més -percentualment- va ser el Priorat, amb un 85,42% de participació, mentre que a la Vall d'Aran no es va arribar ni tan sols al 25%. Al Tarragonès no es va arribar al 30%, cosa que sí que va passar al Barcelonès i al Baix Llobregat.

Amb la proclamació oficial dels resultats, el Parlament ja pot encetar el compte enrere per a la declaració de la independència, segons el que disposa la llei del referèndum. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, té intenció de comparèixer dimarts vinent a partir de les sis de la tarda per explicar els propers passos. De fet, Puigdemont ja afina la declaració de la independència.
 

Resultats definitius del referèndum by naciodigital on Scribd