referèndum

La CUP reclama que el ple declari ja la independència i que la mediació arribi més endavant

El diputat Carles Riera defensa que el poble "ja ha exercit l'autodeterminació" i afirma que Catalunya ha de seure a la taula de diàleg com un actor sobirà més

Afirma que els anticapitalistes ja estan negociant amb el Govern el text de la declaració i que ningú els ha proposat una independència en diferit

| 06/10/2017 a les 15:32h
Arxivat a: Política, CUP, referèndum, procés català, Carles Riera

El ple de dimarts ha de declarar la independència sense dilacions i, en tot cas, ja arribarà més tard la recerca d'alguna intermediació amb altres actors. Aquest és el missatge que ha subratllat el diputat dels anticapitalistes Carles Riera just abans de les reunions de la mesa del Parlament i la junta de portaveus que fixarà la data i l'ordre del dia d'aquest ple. "És el moment inajornable i ineludible d'exercir l'autodeterminació", ha deixat clar Riera, des de la cambra catalana.

De fet, el diputat ha assegurat que "el poble ja ha exercit" l'autodeterminació i, "per fidelitat i lleialtat al poble", el Parlament ha de ratificar la votació de l'1-O. Així, ha etzibat que la resposta de la cambra "no pot ser altra que la declaració d'independència", més enllà del que diguin els tribunals espanyols, tal com preveu la declaració de ruptura del 9 de novembre de 2015 i la llei del referèndum. El full de ruta de la CUP, per tant, passa perquè el "Parlament ja sobirà declari la independència i la mobilització popular la ratifiqui i la defensi".

D'aquesta manera, ha rebutjat que s'aprovi una mena de proclamació de la independència en diferit, tal com proposen alguns sectors de l'independentisme i el Govern, sinó que reclama que és "el moment clau per exercir l'autodeterminació" i que s'apliqui escrupolosament allò que preveu la llei del referèndum i, per tant, que ja s'apliqui la llei de transitorietat en lloc de la legalitat espanyola i es "doni peu i llum verda al procés constituent". Un procés que ha de ser "ampli, participatiu i democràtic procés constituent que inclogui tothom, tant a independentistes com a independentistes" i, per tant, ha enviat una "especial invitació a l'espai dels "comuns"" per "decidir el país que volem constituir en la nova Constitució republicana".

La intermediació arribarà més endavant

Així, ha defensat que caldrà "mediació i diàleg", "en qualsevol fase del conflicte i a nivell multilateral", però aquesta intermediació ha d'implicar "reconeixement de l'existència d'un conflicte polític, reconeixement de les dues parts i que Catalunya és un subjecte polític amb dret a l'autodeterminació". Per tant, Catalunya ha de "seure a la taula com a subjecte polític i amb l'inherent dret a l'autodeterminació" i, per tant, "un cop aprovada la declaració d'independència".

Pel que fa a l'article del conseller d'Empresa, Santi Vila, que reclama deixar més marge per al diàleg, Riera ha replicat que "de temps per a la reflexió, el diàleg i la mediació no ens en faltarà, el necessitarem", però aquest "s'obre en el moment en què les institucions apliquen el mandat popular". Així, ha apostat per una "ratificació de l'acta de sobirania" exercida l'1-O, per bé que no ha tancat la porta a alguna altra fórmula com la que plantegen altres actors del sobiranisme: "No ho tenim sobre la taula, ho valoraríem".

Ningú ha proposat dilatar el procés

En tot cas, Riera ha deixat clar "ningú" no ha proposat a la CUP alguna altra proposta que no passi per la declaració de la independència, ni s'ha suggerit proclamar-la en diferit o de forma aigualida. Així, malgrat que ha reconegut que els anticapitalistes haurien volgut celebrar el ple sobre els resultats de l'1-O durant aquesta setmana i veuen tard que es faci el dia 10, ha mostrat confiança amb el Govern i en Carles Puigdemont conforme l'ajornament no es deu a cap maniobra dilacionista i que aplicaran el mandat acordat. "Allò important és que el ple se celebri i sigui solemne", ha destacat.

De la mateixa manera, no s'ha mullat sobre si la declaració s'ha de votar o no pels diputats i ha reconegut que no té "una proposta tancada sobre com es formalitzarà", sinó que "hi ha diverses formes possibles sobre la taula" i "la millor serà la que es pugui consensuar". En tot cas, ha admès també que la CUP ja està treballant sobre la declaració d'independència que s'ha d'efectuar dimarts, per bé que ha apuntat que, encara que llavors es ratifiqui el resultat de l'1-O, caldrà "un temps per fer efectiva la construcció del nou estat, no és immediat". I en aquest període, que els anticapitalistes voldrien "el més ràpid possible", caldria veure en quin moment la Generalitat prendria el control de les infraestructures, per exemple. Riera, però, no ha volgut donar més concrecions, ja que "els terminis que no es poden preveure" i dependran de molts actors implicats, així com requeriran de "molts més moments de mobilització ciutadana".

Canvi de seu del Banc Sabadell

En relació al canvi de seu d'entitats com Banc Sabadell, Riera ha admès que les empreses poden prendre lliurement aquestes mesures, així com "la ciutadania i les institucions tenen tota la llibertat per redefinir les seves relacions amb les empreses" i, per tant, "hi haurà de llibertat i sobirania per tots cantons", insinuant que hi podran haver-hi clients individuals i institucionals que retirin els comptes d'aquestes entitats. "Al nostre país, tant la ciutadania com les institucions, sabran trobar les millors decisions per no tenir cap problema en cas que empreses decideixin canviar les seves seus", ha insistit. Sí que ha criticat obertament, però, el decret del govern espanyol per facilitar aquests canvis de seus i ha volgut "denunciar que, dins l'acció punitiva i repressiva, no en té prou amb perseguir les institucions i els seus representants polítics o en reprimir la ciutadania, sinó que també vol promoure que algunes empreses puguin abandonar el país".

Finalment, el diputat de la CUP ha mostrat tot "el suport i solidaritat amb Jordi Cuixart, Jordi Sànchez i Josep Lluís Trapero", que aquest divendres han declarat a l'Audiència Nacional, i ha assegurat que els anticapitalistes estaran "sempre al seu costat quan es tracta de defensar les llibertats d'aquest poble".

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te membre de SocNació per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Dema mateix instaurem la Republica Catalana
Anònim, 06/10/2017 a les 15:51
+8
-2
No retraseu mes l,independencia ,ara es l,hora, no veieu que l,estat central actua amb prepotencia i contundencia,fen retirar las seus de las principals empresas, atacan amb las sevas policias represivas antidemocraticas a la poblacio catalana inofensiva, actuan desproporcionalment, que esperem, mes patiment .?, Dema mateix instaurem per la nostre democracia i seguritat la Republica Catalana ja
Demà no, aquesta nit
Anònim, 06/10/2017 a les 17:37
+0
-1
Tot el món mirant i nosaltres sense fer res. Independència i d'ací no es mou ni una empresa. Al primer que òbriga la boca, casserolada i inscrit al registre oficial de feixistes català. Perquè tothom sàpiga amb qui se la juga.
Després de l'actuació policial assassina espanyola amb 1 hospitalitzat, el referèndum totalment irregular i el dret inexistent d'autodeterminació, només falta la DUI. És el punt últim del procés, la glòria eterna.
A l'endemà invaïm les infraestructures bàsiques i quan la Guàrdia Civil o l'exercit ens unfle a galtades és cabdal tenir-ho tot ben grabat, que la resta de països estaran desitjosos de mediar. Movilització, però sempre els xiquets i jubilats al capdavant, que així les imatges són més impactants.
No podran consentir la invasió d'una històrica nació com la catalana per un país feixista com Espanya. És important que hi haja algun mort perquè si no, la comunitat internacional no respondrà.
Movilització!

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Pedro Sánchez i Miquel Iceta a l'executiva del PSC | ACN
Sara González | 5 comentaris
01/01/1970
Un sector del partit, entre ells l'alcaldessa Núria Parlon, lliura un pols a la direcció d'Iceta perquè no doni suport a la suspensió de l'autogovern de Catalunya | El primer secretari confia que un gest de Puigdemont d'última hora eviti les mesures dràstiques anunciades per Rajoy
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el procés d'independència i l'aplicació de l'article 155
 13:48 VÍDEO Les dones de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart expliquen com estan vivint l'empresonament de les seves parelles, i lamenten que encara no els hagin pogut veure en persona a Soto del Real. 
 13:08 El vicesecretari de Política Social i Sectorial del PP, Javier Maroto, ha retret al lehendakari, Iñigo Urkullu, el suport mostrat al Govern, "que està donant un cop a la democràcia", i ha lamentat que posi "en risc l'estabilitat del País Basc". Maroto li ha reclamat que "torni a la responsabilitat" i no es deixi contagiar per "aires de ruptura". Maroto ha participat aquest diumenge en un acte de partit al Kursaal de San Sebastian.
 12:38 El portaveu del Govern, Jordi Turull, afirma que les eleccions «ara mateix no estan sobre la taula», i diu que cal defensar "a ultrança" les institucions i culminar el mandat de l'1 d'octubre.
 12:13 La defensa de Cuixart aporta proves de la seva acció «pacífica» i de mediació policial. El recurs presentat per l'advocada Montserrat Roig també recull que no hi ha risc de fuga, com en el cas del major dels Mossos, José Luis Trapero.
 12:13 El coronel de la Guàrdia Civil Manuel Sánchez Corbí relaciona la «kale borroka» de l'època d'ETA amb la situació de Catalunya.
 12:08 El ministre Alfonso Dastís, sobre les càrregues policials: "Moltes de les imatges són falses".
 En una entrevista en un programa de la BBC també assegura que l'ús de la força va ser "provocat".
 11:49 COMUNICAT NacióDigital rebutja l'aplicació de l'article 155 contra els mitjans públics catalans. "Considerem que és del tot inadmissible, que atempta contra la llibertat de premsa i d’informació".
 11:38 L'exministra del PSOE María Antonia Trujillo fomenta amb un tuit el boicot a les empreses catalanes. Un fet que genera una allau de reaccions a la xarxa. 
 11:36 Viatge a les entranyes dels «comuns»: el naixement de Catalunya en Comú pren forma de llibre. Els periodistes de NacióDigital Joan Serra Carné i Sara González relaten en "El part dels comuns" (Edicions Saldonar) la gestació de la formació liderada per Xavier Domènech a través d'una dotzena de testimonis.
 11:15 L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, demana per carta a la Federació Espanyola de Municipis i Províncies que es posin en marxa mecanismes perquè els municipis puguin participar en una reforma constitucional.
 11:08 L'aplicació del 155 posa de nou en risc la cohesió del PSC, per Sara González. Un sector del partit, entre ells l'alcaldessa Núria Parlon, lliura un pols a la direcció d'Iceta perquè no doni suport a la suspensió de l'autogovern de Catalunya. El primer secretari confia que un gest de Puigdemont d'última hora eviti les mesures dràstiques anunciades per Rajoy.
 10:37 Els Castellers de Berga alcen pilars per reclamar la llibertat de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, a la diada que aquest dissabte van realitzar a la capital del Berguedà. 
 10:25 Ciutadans critica el discurs de Carles Puigdemont i assegura que el president de Catalunya "ja no té res a oferir". El partit d'Albert Ribera demana "recuperar l'autonomia, l'estabilitat i la convivència" i reclama "un nou Govern" que "pugui ser un interlocutor vàlid amb el conjunt d'Espanya". 
 09:59 Creen la figura del «piolín» caganer. L'empresa ja va posar a la venda caganers sobre el referèndum i la llibertat d'expressió.
 10:05 

Les Marxes de la Dignitat han convocat una concentració aquest diumenge, a partir de les 19 hores, a la Puerta del Sol de Madrid per exigir la llibertat "immediata i sense càrrecs" dels presidents de l'ANC, Jordi Sànchez, i Òmnium Cultural, Jordi Cuixart. La plataforma, que va organitzar multitudinàries mobilitzacions per demanar "pa, sostre i feina" per als més desfavorits, veu algunes semblances amb la seves reivindicacions: "Aquesta bàrbara repressió desfermada sobre un poble que només pretenia votar és la mateixa que es va exercir sobre les Marxes de la Dignitat al març de 2014".

 09:58 VÍDEO Pau Casals, a l'ONU: «I'm a catalan». El violoncelista va morir el 22 d'octubre de 1973, avui fa 44 anys. El recordem amb el seu emotiu discurs a l'ONU, més actual que mai.
 09:10 
 08:59 La ruptura de Colau amb el PSC pel 155: una amenaça difícil de fer efectiva, per Jordi Bes. L'alcaldessa de Barcelona pressiona els socialistes per evitar que avalin la suspensió de l'autonomia, però un trencament del pacte de govern faria encara més ingovernable l'Ajuntament. L'oposició no està disposada a facilitar-li la gestió, i Colau s'abocaria a arribar al 2019 sense haver acordat ni un dels quatre pressupostos del mandat.
 08:08 L'unionisme carrega contra el Barça. Albiol i Girauta critiquen a Twitter el suport del president blaugrana, Josep M. Bartomeu, a les institucions catalanes després de l'activació de l'article 155.
 07:41 L'alcalde de Lleida i president del PSC, Àngel Ros, ha demanat al president de a Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, que convoqui eleccions la propera setmana, informa Àlvar Llobet. En un missatge a les xarxes socials, el paer en cap ha indicat que aquesta decisió seria la millor manera de respectar les institucions d'autogovern.
 07:34 La resposta dels Mossos al govern espanyol per l'activació de l'article 155
 07:20 PORTADES La premsa espanyola aplaudeix el 115 que «rescatarà» Catalunya. Recull de les portades dels diaris de paper catalans i espanyols.
 07:03 El Secretari d'Organització del PSC de Manresa, Xavier Vera, plega pel suport del PSOE al 155.
 23:13 El líder d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Alfred Bosch, considera que "el PSC no pot estar ni un minut més al govern de la capital de Catalunya", i demana que Colau reuneixi els grups contraris al 155 per trobar una sortida democràtica davant "el cop contra les institucions catalanes".
 23:06 Convergència Democràtica Aranesa alerta que el 155 paralitzarà «de facto» el govern aranès. El partit mostra el "total rebuig i condemna a la interpretació de la democràcia en aquests termes totalitaris".
 22:36 Catalá insta Puigdemont a actuar amb «responsabilitat» i avisa que la justícia és «eficaç». El ministre de Justícia critica Carme Forcadell per apuntar que l'aplicació del 155 sigui un "cop d'estat".
 22:30 Societat Civil Catalana (SCC) veu "positiva" la decisió del govern espanyol de recórrer a l'article 155 i reclama que s'apliquin "el més aviat possible les mesures per tornar a la normalitat institucional". L'entitat defensa que l'aplicació del 155 "garanteix l'autogovern de Catalunya i fa una crida a la convivència i la concòrdia".
 22:24 Un noi i una noia han estat detinguts a Barcelona per intentar agredir un agent de la Policia Nacional espanyola davant la delegació del govern espanyol. Els fets han passat minuts després de finalitzar-se la concentració en suport a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.
 22:20 El líder del PP català, Xavier García Albiol, acusa Carme Forcadell d'"apallissar" més de la meitat dels catalans pel tracte a l'oposició. També titlla de "provocació" que Puigdemont parli de vulneració de l'estat de dret per l'activació de l'article 155.
 22:09 DOCUMENT Puigdemont equipara Rajoy amb Franco i demana activar el Parlament per declarar la independència. Llegeix el discurs íntegre del president de la Generalitat.
 21:54 El fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, veu "lògic" que una querella per rebel·lió contra Carles Puigdemont suposi "mesures cautelars severes".
 21:52 ÀUDIO Saül Gordillo, director de Catalunya Ràdio: «Seguirem treballant amb el mateix compromís i rigor».
 21:46 El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, considera que l'activació de l'article 155 suposa "un veritable cop d'estat contra un Govern i un Parlament legítims" que sempre han actuat a partir del principi democràtic i "emparats pel mandat popular" del 27-S i de l'1-O. "Ens pertoca defensar la democràcia i la República", ha defensat en declaracions a TV3.
 21:40 JxSí i la CUP pacten celebrar divendres el ple del Parlament que respondrà al 155 i que pot declarar la independència.
 21:35 Milers de lleidatans també surten al carrer en contra de la suspensió de l'autonomia catalana; per Àlvar Llobet.
 21:33 Milers de persones tornen a omplir el Mercadal de Reus per exigir l'alliberament dels "presos polítics"; explica Jonathan Oca.
 21:13 El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, equipara Rajoy amb Franco i demana activar el Parlament per declarar la independència; per Oriol March.
 21:11 L'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, dimiteix de la direcció del PSOE després de l'aplicació de l'article 155; informa Sara González.
 21:09 Carles Puigdemont acaba el seu discurs amb un "visca Catalunya".
 21:07 
 21:06 Carles Puigdemont anuncia que demanarà un ple del Parlament "per debatre i decidir sobre l'intent de liquidar l'autogovern i la democràcia" de Catalunya.
 21:06 Carles Puigdemont: "Les institucions catalanes i el poble de Catalunya no podem acceptar aquest atac".
 21:03 Carles Puigdemont critica que el govern espanyol "s'ha proclamat de manera il·legítima el responsable de la voluntat dels catalans".
 21:02 Carles Puigdemont considera l'aplicació de l'article 155 com "la liquidació de l'augotogovern i la voluntat democràtica dels catalans".
 21:01 El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, critica que totes les propostes de diàleg al govern espanyol han tingut la mateixa resposta: "O el silenci o la repressió".
 20:41 Unes 500 persones són a la plaça Sant Jaume de Barcelona a l'espera de la declaració institucional de Carles Puigdemont, que es veurà a través de TV3.
 20:35 Rajoy agreuja el conflicte amb el 155, destaca la premsa internacional. Els mitjans d'arreu del món també es fan ressò de la resposta ciutadana en forma de manifestació a Barcelona.
 20:31 L'expresident del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero afirma que el Govern encara pot "rectificar" com a "acte polític intel·ligent" i convocar eleccions.
 20:06 El primer tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, titlla de "penós" veure el socialista Pedro Sánchez amb Mariano Rajoy i Albert Rivera pel seu suport a l'article 155. "Si s'ha oblidat de les seves bases, cap canvi democràtic serà amb ell, sinó a pesar seu", defensa.
 
 19:58 Carme Forcadell es compromet a defensar la sobirania del Parlament: «No farem cap pas enrere». La presidenta de la cambra catalana compareix amb els representants sobiranistes de la mesa i acusa el president espanyol de completar "un cop d'estat de facto". "Ens comprometem avui, en l'atac més greu a les institucions catalanes, a defensar la sobirania del Parlament de Catalunya", afirma Forcadell.
Entrades anteriors »
01/01/1970
"Considerem que és del tot inadmissible, que atempta contra la llibertat de premsa i d’informació"
Cal Drapaire | Adrià Costa
Dani Cortijo | 4 comentaris
01/01/1970
Allò que pot semblar contradictori és el nom: “Cal drapaire” o “Les cases del drapaire” per a una obra de dimensions en aquell moment faraòniques, i no, no ve de cap broma ni joc de paraules
01/01/1970
Recull d'imatges d'Adrià Costa
La junta de portaveus, en una reunió recent al Parlament. | ACN
Roger Tugas | 5 comentaris
01/01/1970
JxSí i la CUP registren un text on s'exigeix aturar també el procés contra Trapero i "que s'aturi la repressió i la vulneració de drets i llibertats fonamentals que estan portant a terme les institucions de l'estat espanyol"
Un dels balls de la Fira de la Transhumància, a Santa Margarida i els Monjos. | Aj.Santa Margarida i els Monjos
Esteve Plantada
01/01/1970
NacióDigital recomana la Fira de la Transhumància, el Festival Protesta, la Festa del Modernisme de la Colònia Güell, el Filmets de Badalona, i l'UtopiaMarkets Il·lustració