Referèndum

Colau reclama a Europa una plataforma de diàleg per «rebaixar l'escalada de tensió»

L'alcaldessa creu que aquest instrument serviria per preparar el terreny de cara a trobar una solució dialogada a més llarg termini

També demana no precipitar-se després del trasllat de la seu social del Sabadell a Alacant: "Demanaria a tothom prudència"

Colau convoca els cònsols europeus a Barcelona per buscar una mediació després de l'1-O

, Barcelona | 05/10/2017 a les 19:00h
Especial: Barcelona
Arxivat a: Política, Ada Colau, referèndum, europeus, cònsuls, mediació, Ajuntament de Barcelona, Europa

Ada Colau en la reunió amb els cònsols europeus. Foto: ACN


L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha reclamat aquest dijous la creació d'una plataforma de diàleg multinivell, una task force, sota ampara de la Comissió Europea per "baixar l'escalada de tensió" entre l'Estat espanyol i Catalunya, i facilitar el diàleg. Colau considera que la mediació hauria de ser el pas següent un cop s'hagi iniciat el diàleg, si bé ara no és possible perquè cal que la demanin voluntàriament les dues parts i el govern espanyol s'hi nega per ara.

Colau ha cridat el govern espanyol i l'Estat a fer el màxim esforç per generar "un clima de diàleg i recuperar la normalitat institucional". L'alcaldessa considera que, per fer-ho, és necessari que es reverteixi "la situació de semiintervenció" de la Generalitat, es paralitzi l'escalada de judicialització, es descarti l'aplicació de l'article 155 de la Constitució –la suspensió de l'autonomia- i la retirada del reforç de la policia espanyola. A més, rebutja que el Govern faci una declaració unilateral d'independència (DUI).

Ha explicat que està intentant parlar amb tothom. En el cas del delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, l'última vegada va ser a primera hora de la tarda de l'1-O, quan li va demanar posar fi a les càrregues policials. Segons l'alcaldessa, Millo li va "minimitzar" els efectes de l'actuació policial. També ve parlant amb Puigdemont, al qual els darrers dies també ve demanant-li públicament que no faci una DUI.

​L'alcaldessa també s'ha referit a la decisió del Banc Sabadell de traslladar la seu social des de Barcelona a Alacant, cosa que veu com "un símptoma més" de l'escalada de tensió, i ha reclamat: "Demanaria a tothom prudència, que no ens precipitem, que no acabem fomentant aquest ambient de tensió". Pel que fa a la suspensió del TC del ple del Parlament del dilluns, considera que és una altra situació d'anormalitat. "No és normal que ens estiguem plantejant que es puguin suspendre sessions parlamentàries", ha defensat.

Reunió amb cònsols i institucions europees

Ho ha expressat després de reunir-se durant una hora amb una vintena de cònsols de països europeus a Barcelona per buscar una mediació de les institucions comunitàries a la qüestió catalana. A la trobada, que s'ha fet a l'Ajuntament, també hi han participat el director de la Representació de la Comissió Europea a la capital catalana, Ferran Tarradellas, i la cap de l'Oficina del Parlament Europeu a la ciutat, Maite Calvo.

Colau considera que cal fer "el màxim possible" per intentar ajudar a generar escenaris de resolució del conflicte, i ha traslladat als cònsols i representants de les institucions europees que "Europa algun paper hauria d'assumir". El responsable de la Comissió Europea a Barcelona ha mantingut la mateixa postura que la CE, segons l'alcaldessa, i ha traslladat que no poden opinar "sobre situacions internes dels estats" i ha descartat fer una mediació estricta, però ha recollit la proposta de la plataforma de diàleg multinivell.

En tot cas, Colau considera que la Comissió "podria tenir la força i l'autoritat" que ajudés els dos governs a començar a entendre's. Aquesta institució no ha tingut mai una iniciativa de task force com la que planteja l'alcaldessa, però sí que ha exercit papers de conciliació en conflictes oberts en el cas del Tirol, Irlanda del Nord, Xipre i Gibraltar. En aquest darrer cas, per exemple, per disputes frontereres amb Espanya.

Els moviments de Colau davant l'1-O

La reunió amb els cònsols és el primer moviment de l'alcaldessa després de la votació de diumenge i la posterior vaga general convocada pel sobiranisme. A l'Ajuntament emmarquen aquesta iniciativa com a una "una acció més" de les que ha emprès l'alcaldia per "trobar sortides negociades" al moment polític que viu Catalunya. Colau ja va enviar una carta als alcaldes de 27 capitals del continent per demanar a la Comissió Europea que obri "un espai de mediació" entre l'Estat i la Generalitat. Li han contestat de Dublín i Amsterdam.

A més, en els darrers dies l'alcaldessa ha denunciat la repressió policial per impedir la consulta de l'1 d'octubre, s'ha sumat a les mobilitzacions contra la intervenció violenta de l'Estat i s'ha mostrat molt crítica amb el missatge de Felip VI, que ha acusat el Govern de situar-se "al marge de la democràcia". Colau també ha cridat els espanyols a defensar la democràcia. "Si justifiquem la vulneració de drets estem perduts", ha asseverat.

 
 

Els cònsols europeus en la reunió amb Ada Colau. Foto: ACN

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te membre de SocNació per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

La Pirómana bombera
el que tu vulguis, 05/10/2017 a les 20:07
+1
-0
Ara es quan vols rebaixar la tensiò? Piromana mès que piromana. Per agafar quatre vots independentistes perderàs un sac de vots d´esquerra.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
El passeig de Gràcia ple per denunciar el 155 | Adrià Costa
01/01/1970
Unes 450.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, planten cara a la repressió de l'Estat i exigeixen l'alliberament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart | Carles Puigdemont i el Govern en ple han encapçalat la massiva marxa al passeig de Gràcia
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el procés d'independència i l'aplicació de l'article 155
 19:21 Guardiola, sobre el 155: «És un dia molt trist per a la democràcia». L'entrenador del Manchester City critica la decisió del govern espanyol i demana que no hi hagi "violència": "L'únic que volíem fer era votar"
 19:04 Col·lectius d'advocats recullen firmes per denunciar que s'ha empresonat Cuixart i Sànchez fent un "ús ideològic del dret". 
 19:04 Parlon, Ballart i Mayoral demanen al PSC que es demarqui del PSOE pel 155. Els alcaldes socialistes s'oposen de manera "radical" a la decisió de Madrid i insten el Govern a no fer cap acció unilateral que agreugi les dificultats d'entesa.
 18:51 VÍDEO Les llàgrimes de Xavier Domènech a la manifestació per la llibertat de Cuixart i Sànchez. El líder d'En Comú Podem s'emociona al final de la manifestació.
 18:50 ACTUALITZACIÓ «Som milions, som les nostres institucions»: clam massiu per la llibertat i contra el 155. Unes 450.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, planten cara a la repressió de l'Estat i exigeixen l'alliberament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. 
 18:43 Ada Colau reclama al líder del PSOE, Pedro Sánchez, que no doni suport a l'aplicació de l'article 155 i que junts facin "un front comú" en defensa dels drets i les llibertats.
 18:36 Unes 450.000 persones participen a la manifestació per demanar la llibertat de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, segons la Guàrdia Urbana de Barcelona.
 
 18:35 Ada Colau redobla la pressió sobre els socialistes, ja que veu "incomprensible" el seu suport a l'article 155.
 18:33 
 18:33 VÍDEOS «Què volen aquesta gent»: el record més emocionant per a Sànchez i Cuixart. Maria del Mar Bonet emociona la manifestació amb "Què volen aquesta gent".
 18:29 Acaba l'acte per demanar l'alliberament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart amb Els Segadors.
 
 18:29 El coordinador general de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, s'emociona amb la cançó de Què volen aquesta gent?.
 18:25 La cantant Maria del Mar Bonet interpreta la cançó Què volen aquesta gent?.
 18:22 
 18:19 Les entitats sobiranistes anuncien que es continuaran mobilitzant al carrer.
 18:14 Xiulada monumental quan es pronuncia el nom del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, en la lectura del manifest.
 18:13 
 18:10 Acaben els parlaments dels portaveus de l'ANC i Òmnium. Comença la lectura del manifest.
 18:10 Agustí Alcoberro: "Aquesta escala repressiva de l'estat espanyol ha fet un nou pas aplicant la versió inventada del 155. Es volen carregar el sistema d'autogovern i liquidar Catalunya com a nació. Això no passarà. Ho impedirem".
 18:08 Agustí Alcoberro: "Volen escapçar les entitats i atemorir tota la gent que lluita per la República catalana. No aconseguiran escapçar el nostre moviment".
 18:07 
 18:03 El vicepresident de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Agustí Alcoberro, defensa que "a la presó hi ha dos homes plens de raó". Alcoberro afegeix: "Són presos polítics".
 18:03 El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, parla per telèfon al mig de la manifestació.
 18:00 Marcel Mauri: "No passaran". Els manifestants reprodueixen el crit del portaveu d'Òmnium.
 18:00 
 17:59 Marcel Mauri: "Amb repressió i violència no podreu aconseguir res. Som un poble de pau. Ja n'hi ha prou".
 17:58 "Tres partits que a les últimes eleccions varen sumar zero senadors a Catalunya proposaran al Senat destituir el govern votat pels catalans", destaca Albert Royo, secretari general del Diplocat.
 17:59 Marcel Mauri: "Les institucions d'aquest país som nosaltres. Ningú ens ho pot prendre".
 17:58 
 17:57 Marcel Mauri: "No estem sols". Milers de ciutadans repeteixen el crit del portaveu d'Òmnium.
 17:56 El portaveu d'Òmnium, Marcel Mauri, afirma: "Sànchez i Cuixart són dos presos polítics a qui no perdonen haver defensat la independència des del carrer".
 17:56 El Grup Barnils "condemna rotundament" la intervenció dels mitjans públics.
 17:55 Comença la lectura del manifest de la manifestació per demanar l'alliberament de Sànchez i Cuixart.
 17:53 A l'escenari es llegeixen escrits enviats per Sànchez i Cuixart des de la presó. "Estem bé, estem forts. No afluixeu, a favor del diàleg i la independència", ha escrit Sànchez.
 
 17:49 
 17:42 
 17:36 
 17:36 Les entitats de la Taula per la Democràcia despleguen una pancarta a l'escenari amb el lema "Llibertat Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. En defensa dels drets i les llibertats".
 17:34 
 17:29 
 17:27 García Albiol celebra l'aplicació de l'article 155. "És la millor garantia per tornar a trobar la normalitat en l'autogovern de Catalunya", assegura el líder popular.
 17:23 
 17:22 
 17:22 
 17:16 
 17:10 
 17:08 Puigdemont “clarificarà els tempos” del procés en la declaració institucional prevista per aquest vespre a les 21.00, segons ha pogut saber NacióDigital.
 17:07 
 17:02 Anonymous bombardeja webs de l'Estat durant 24 hores en defensa de Catalunya. Els hacktivistes expliquen a NacióDigital l'estratègia de la campanya #opCatalunya. Les pàgines de la Guàrdia Civil, el Tribunal Constitucional, la del PP, la de la Fundació Francisco Franco i la de Banca March han estan tombades durant hores.
 17:01 
Entrades anteriors »
01/01/1970
Serà precisament el Senat el que aprovi divendres la suspensió de l'autonomia de Catalunya
La junta de portaveus, en una reunió recent al Parlament. | ACN
Roger Tugas | 5 comentaris
01/01/1970
JxSí i la CUP registren un text on s'exigeix aturar també el procés contra Trapero i "que s'aturi la repressió i la vulneració de drets i llibertats fonamentals que estan portant a terme les institucions de l'estat espanyol"
Un dels balls de la Fira de la Transhumància, a Santa Margarida i els Monjos. | Aj.Santa Margarida i els Monjos
Esteve Plantada
01/01/1970
NacióDigital recomana la Fira de la Transhumància, el Festival Protesta, la Festa del Modernisme de la Colònia Güell, el Filmets de Badalona, i l'UtopiaMarkets Il·lustració
El programa «Filiprim» | TV3
Toni Vall | 2 comentaris
01/01/1970
«Pel que pugui ser, com que m'acompanya una bona memòria televisiva, em ve de gust fer-li un homenatge a aquella que coneixem com La Nostra»
El catedràtic de dret constitucional, Xavier Arbós, en una imatge d'arxiu | ACN
Pep Martí | 18 comentaris
01/01/1970
El catedràtic de Dret Constitucional de la UB respon als interrogants que genera una mesura que "pot incrementar la tensió i no hi ha cap garantia que les seves instruccions es compleixin"