Escoles plenes de dia i de nit per garantir l'1-O

Tot i la presència dels Mossos, col·legis de tot el país s'omplen d'activitats lúdiques per evitar que es precintin els centres de votació

Mobilització a una escola de Sants per garantir el referèndum
Mobilització a una escola de Sants per garantir el referèndum | Martí Albesa
29 de setembre del 2017
Actualitzat el 30 de setembre a les 18:25h
Xocolatades, activitats esportives, nits del pijama o vídeo fòrum. Tot i la presència dels Mossos, centenars d'escoles s'han començat a omplir aquesta tarda d'activitats lúdiques per a famílies, alumnes i professorat, que s'allargaran fins al diumenge. L'objectiu? Garantir que no es precintin els punts de votació del referèndum. L'ANC i Òmnium han celebrat la iniciativa i han fet una crida a custodiar els col·legis electorals. Escoles de Barcelona, Terrassa, Vic, Olot i Solsona, entre d'altres, han programat activitats per amenitzar les dues nits que hi passaran.


A Barcelona, desenes de persones han aconseguit entrar a l’escola Collaso i Gil del barri del Raval, tot i la tímida resistència que han oposat els Mossos d’Esquadra. L’actuació de la policia catalana no ha impedit que una quarantena de persones ocupessin el col·legi, que diumenge serà un centre de votació per a milers de barcelonins, però sí que ha fet que algunes persones que pensaven fer nit es quedessin fora. Més tard, s'ha fet una cadena humana per abastir-los de menjar. Els manifestants han aconseguit entrar també al recinte del col·legi.
 

Cadena humana a l'escola Collaso i Gil del Raval. Foto: NacióDigital


A l'escola de Cal Maiol de Sants, desenes de persones s'han aplegat un cop ha acabat la jornada lectiva. L'antiga escola Perú és un dels múltiples centres de Catalunya on s'estan organitzant activitats per mantenir l'edifici obert fins al diumenge. La directora de l'escola, Nanda Botinas, explica que són activitats per "defensar la democràcia i el dret a votar", i no de cap partit polític. I, si es precinta el centre? "Hi ha pla B i pla C. Fins aquí puc dir", ha afirmat Botinas en assemblea.
 

Mobilització a una escola de Sants per garantir el referèndum Foto: Martí Albesa


A Manresa, una cinquantena de familiars i alumnes de l'escola la Font, que aquest divendres a la tarda han entrat al centre amb la voluntat de quedar-s'hi fins al diumenge, estaven pendents de ser desallotjats pels Mossos d'Esquadra, segons els ha advertit el director de l'escola, Lluís Cano. Cano, que va ser cap de llista d'ICV en les passades eleccions municipals, els ha advertit que havien d'abandonar el recinte.

A Terrassa, una desena de pares s'ha concentrat davant del col·legi La Roda. "Volem defensar un espai que és dels veïns, no ens el poden tancar sense motiu, i passarem la nit d'avui i la de demà fent bivac", ha explicat un membre de l'AMPA de l'escola. Hi entraran a les 18h, quan acabin les activitats extraescolars, i començaran a acampar al pati. Els pares han estat convocats per les xarxes socials.
 

Famílies es mobilitzen a l'escola Lanaspa Giralt de Terrassa. Foto: Sergi Ambudio


Al col·legi Lanaspa Giralt de Terrassa, una vintena de pares i mares s'han preparat per acampar. Faran àpats "d'intercanvi", on cadascú portarà un plat de casa per compartir entre tots. A l'escola Salarich de Vic s'ha viscut una escena similar. Una quarantena de persones s'ha concentrat a l'escola per preparar activitats i torns en una assemblea oberta.


 

Mobilització a una escola de Vic. Foto: Albert Alemany

 

Mobilització a una escola de Vic Foto: Albert Alemany


La policia dificulta la mobilització a alguns centres

A Manresa, el director de l'escola La Font, Lluís Cano, ha trucat els Mossos d'Esquadra per evitar que una cinquantena de persones hi entressin. Els familiars i alumnes de l'escola pretenien fer nit a l'escola i quedar-s'hi fins diumenge per garantir el referèndum i evitar el precinte del centre per part de la policia. Cano, que va ser cap de llista d'ICV a les últimes eleccions municipals, els ha advertit que havien d'abandonar el recinte perquè el centre havia de tancar.

A Sabadell, la directora del col·legi Can Llong de Sabadell ha suspès totes les activitats extraescolars del centre. La finalitat era impedir que pares i veïns poguessin desenvolupar el programa d’activitats planificat per aquest de setmana.

A Olot, un grup estudiants ha decidit en assemblea convertir l'IES La Garrotxa, al carretera de Ridaura, en el centre logístic i de vigilància electoral de la ciutat. A primera hora de la tarda s'havia previst ocupar el claustre de l'Escola d'Art, però no ha estat possible fer-ho, ja que el director del centre –que l'ha tancat a les tres de la tarda– els ha assegurat que "els municipals obririen a les quatre, cosa que no ha succeït”, segons han informat els representants sindicals. Tanmateix, al voltant de les cinc han obert la porta les dones de la neteja i, tot i l'intent que els estudiants han fet d'entrar-hi, finalment n'han desistit per no "implicar-les", segons han manifestat.  

A Berga, els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Civil s'han personat a l'Institut Guillem de Berguedà. L'ANC ha alertat de la situació a través de les xarxes i ha demanat a tothom s'hi acosti per evitar el desallotjament. A Tarragona, una vintena de persones s'han concentrat a les portes de l'IES Antoni Martí i Franquès per evitar que la policia precintés el centre. A l'escola Mas Boadella de Sabadell, les persones que volien fer nit al centre s'han trobat amb la porta tancada, però encara continuen intentant entrar-hi.
Arxivat a