El Govern busca dotar de garanties el referèndum fins a l'últim moment

Junqueras, Turull i Romeva expliquen aquest divendres els detalls tècnics de la votació, que ha patit un nou contratemps amb la confiscació de més paperetes i sobres | Interior es compromet a no actuar als col·legis electorals en cas que estigui en risc la "convivència"

28 de setembre del 2017
Actualitzat el 29 de setembre a la 13:38h
Directors d'escoles i instituts entregant simbòlicament claus a Carles Puigdemont
Directors d'escoles i instituts entregant simbòlicament claus a Carles Puigdemont | Govern

Directors d'escoles i instituts entregant simbòlicament claus a Carles Puigdemont. Foto: Govern


Oriol Junqueras, Jordi Turull i Raül Romeva estrenaran aquest divendres a les dotze del migdia el centre internacional de premsa que ha organitzat Mediapro a Barcelona. Ho faran amb una roda de premsa destinada a explicar el dispositiu tècnic del referèndum i, segons diverses fonts consultades per NacióDigital, és possible que ensenyin una urna de les que es faran servir diumenge per votar. "Ja som a la recta final i no han detingut ningú més", resumeixen al Palau de la Generalitat. "Hem aconseguit arribar fins aquí", sosté un alt dirigent sobiranista consultat.

L'estratègia del Govern en aquestes últimes hores cap a l'1-O té tres vies: dotar de "garanties" la votació, denunciar la repressió de l'Estat i evitar a qualsevol preu que hi hagi aldarulls que enterboleixin la jornada. A banda de les explicacions de Junqueras, Turull i Romeva, a la tarda també parlarà el conseller de Justícia, Carles Mundó, que s'encarregarà del missatge sobre la suposada legalitat de les accions contra el referèndum.

Les rodes de premsa d'aquest divendres explicaran tots els números de l'operatiu -nombre de col·legis electorals confirmats, horari d'obertura dels locals, dispositiu de seguretat, compareixences públiques previstes per informar del desenvolupament de la jornada- i insistiran en les traves que posa l'Estat a l'hora de poder votar. La previsió, segons diverses fonts consultades, és que a l'àrea metropolitana és on hi hagi més "problemes" davant l'ordre de precintar els col·legis electorals que han rebut totes les forces de seguretat -Mossos d'Esquadra, Guàrdia Civil i policia nacional espanyola- per part del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).
 

Carles Puigdemont saluda Diego Pérez de los Cobos abans de la junta de seguretat Foto: ACN


El missatge, en aquest sentit, és que els Mossos no actuaran allà on estigui en perill la "convivència". Fa mesos que al departament d'Interior dissenyen una estratègia per a l'1-O, tot i que el desplegament inèdit de cossos estatals i el comandament de Diego Pérez de los Cobos han complicat molt la situació. La idea de l'equip del conseller Joaquim Forn és acostar-se als col·legis, observar que hi ha molta gent i constatar que no es pot actuar "sense alterar l'ordre públic". "El dubte és què farà la Guàrdia Civil i la policia nacional espanyola", sostenen fonts governamentals. El que queda clar és que no serà com el 9-N, quan ningú va donar l'ordre explícita de retirar urnes o precintar col·legis. Aquell cop, però, encara hi havia ponts de diàleg amb Madrid.

En la junta de seguretat d'aquest dijous s'ha constatat la distància entre els posicionaments de la Moncloa i de la Generalitat. José Antonio Nieto, secretari d'estat de Seguretat, ha demanat a Puigdemont que abandonés el referèndum apel·lant a la "convivència pacífica", però el president li ha respost amb una negativa. Forn ha aprofitat, davant Diego Pérez de los Cobos, coronel de la Guàrdia Civil, per reivindicar les competències dels Mossos. A la sortida de la cita, el conseller ha insistit que correspon al cos policial català dissenyar el dispositiu de seguretat. No s'han posat d'acord. El Govern insistirà aquests dies en el fet que no es podrà votar "com sempre" precisament perquè la intervenció policial i judicial de l'Estat ho impedeix.

Plans "A, B, C i D"

El dispositiu del referèndum segueix rebent cops -fa només unes hores s'han confiscat milions de paperetes i de sobres a Igualada-, però l'executiu català insisteix que hi ha "plans A, B, C i D" per a cada circumstància. "A cada por, tres esperances", resumia aquesta tarda Carles Puigdemont en un acte a Palau amb la comunitat educativa que s'ha mobilitzat per obrir els col·legis electorals amb normalitat. Alguns dels impulsors del manifest "Obrim les escoles", reunit al Pati dels Tarongers, han fet una entrega simbòlica de claus al president. Ell els ha volgut calmar: "Tota la responsabilitat de l'1-O és del Govern". L'executiu seguirà la jornada de diumenge a Palau i, si tot va bé, Puigdemont parlarà al vespre. Al matí, això sí, té intenció de votar a Girona.

L'espera una agenda intensa, que inclou rebre divendres al migdia una delegació dels eurodiputats que se sumen als observadors internacionals en la tasca de supervisar la votació. Els contactes amb la premsa estrangera són constants, pensant especialment en el dia 2 d'octubre. El conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Participació, Raül Romeva, s'ha desplaçat a Brussel·les per atendre els periodistes establerts a la capital europea, i ha aprofitat per recordar-los que la independència es proclamarà 48 hores després d'una hipotètica victòria del "sí" al referèndum. La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, també ha aprofitat la visita aquesta setmana a la capital comunitària per transmetre el missatge del sobiranisme a diversos mitjans internacionals.

Romeva recorda a Brussel·les que la independència es proclamarà dos dies després de la victòria del "sí" en el referèndum, en cas que es produeixi

Un dels problemes que planen sobre el dispositiu, en tot cas, és que no es pugui votar a tot arreu, perquè això complicaria el recompte. I això, al seu torn, faria més complicat aplicar el resultat. El calendari establert indica que dimecres arrenca un ple del Parlament incert i que hauria de recollir el clam de l'1-O, sigui quin sigui. Aquests dies, entre bambolines, partits i entitats ja dissenyen quines accions s'han de dur a terme en tots els escenaris, i una de les opcions que hi ha obertes és la d'una vaga general. La Taula per la Democràcia va dir dijous que no descarta "cap tipus de mobilització". Els estudiants ja han començat assajar manifestacions en les últimes hores.

L'independentisme, de moment, sí que sortirà al carrer divendres al vespre per tancar la campanya electoral. Serà en un gran acte a l'Avinguda Maria Cristina de Barcelona, espai habitual dels partidaris del "sí" a l'hora de fer demostracions de força. El guió previst és similar al de l'obertura de campanya, a Tarragona: hi intervindran els presidents de les entitats, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, acompanyats de dirigents del PDECat, ERC, la CUP, MES i Demòcrates de Catalunya. Oriol Junqueras i Carles Puigdemont tancaran l'acte. L'objectiu: aïllar el màxim d'incògnites de l'1-O. I fer que la mobilització s'apropi als 3 milions de persones de cara a diumenge.
 

Raül Romeva s'adreça als mitjans internacionals Foto: ACN

Arxivat a