Albiol: «Va ser un error el traspàs de l'educació a les comunitats autònomes»

Segons el president del Partit Popular català, l'1-O és "el major desafiament a Espanya com a nació dels darrers 150 anys" | Diu que Josep Lluís Trapero "actua més com a polític que com a policia"

28 de setembre del 2017
Actualitzat a les 14:36h

Xavier García Albiol al Fòrum Europa. Foto: Europa Press


"Estem vivint a Catalunya la pitjor crisi institucional des del 23-F", ha començat assegurant Xavier García Albiol, president del PP català aquest matí al Fòrum Europa. El que està passant a Catalunya, segons ell, no té res a veure amb reivindicacions econòmiques o d'infraesturctures. "Estem parlant de legitimitat, de si l'Estat com estructura administrativa i Espanya com a nació tenen legitimitat a Catalunya". "No m'agrada perdre'm en guarniments semàntics", ha advertit. "Se m'entén tot". I és cert.

El que suposa l'1-O, "és el major desafiament a Espanya com a nació dels darrers 150 anys", ha proclamat Albiol. D'on ve això? Un dels majors errors comesos en la Transició, ha sostingut Albiol, va ser "el traspàs de l'educació a les comunitats autònomes",  ha concretat que això s'ha vist a Catalunya. A partir d'això, ha dit, es va produir un adoctrinament i una perversió de tota la societat, també una perversió moral. Més endavant, preguntat sobre la possible recuperació de competències per part de l'Estat, ha evitat posicionar-se clarament, pe`ro ha dit: "S'ha de replantejar tot". 

Per ell, la societat catalana té corrompuda l'escala de valors. Una societat que ataca, segons ell, una figura com Joan Manel Serrat i aplaudeix "un exterrorista com Otegi". Ha dibuixat un país en una deriva bolvariana en què "no reconec molts diputats del PDECat". El lideratge polític a Catalunya està format per un seguit d'entitats que no es conformaran, segons el cap dels populars catalans, amb un bon acord fiscal. L'objectiu és substituir la democràcia representativa i substituir-la per l'algarada de carrer.

A una pregunta dels assistents, Albiol ha criticat el major Trapero, de qui ha dit que "és més polític que policia" i ha titllant de "preocupant" la seva actitud. Sobre el posicionament de sectors de l'Església catalana, Albiol ha opinat que "no m'estranya que sigui a Catalunya on la gent se sent més allunyada de l'Església". Ha criticat l'abat de Montserrat per "enviar-me una carta com a senador demanant-me a mi i al PP suport econòmic al monestir i després es pronuncia en contra de la unitat d'Espanya". "No m'estranya que a Catalunya sigui la part d'Espanya la gent se separa més de l'Església", ha dit.

Resposta "enèrgica"

El president dels populars catalans ha assegurat rotundament que "aquest referèndum no es farà". La resposta de l'Estat serà "proporcional, però enèrgica", ha avisat. "Pot haver urnes a un casal de jubilats, a una seu d'ERC o d'ômnium, però un referèndum en escoles amb aparença de normalitat, no".

Ha reclamat altre cop la convocatòria d'unes eleccions autonòmiques, que tindrien un caràcter excepcional. Albiol s'ha mostrat favorable a una reforma constitucional, que inclogués la revisió del títol VIII i la delimitació de les competències de les comunitats autònomes. Però la reforma s'hauria de fer sabent amb quin horitzó final es duria a terme.