28 de setembre: Mossos amunt i avall

La junta de seguretat es reuneix avui però la gent ja s'empesca vies per poder obrir el diumenge els col·legis i votar al marge del que diu la justícia. Caldrà plantar cara al carrer per assegurar l'1-O. També són notícia Forcadell, Romeva, els efectes del "montorazo", les disfresses de Piolín, el Museu Dalí i Miquel Valls

28 de setembre del 2017
Actualitzat a les 6:58h

Mentre la gent ja se les comença a empescar per obrir els instituts el diumenge sense posar en risc els funcionaris (avui Carles Puigdemont rebrà els impulsors de la iniciativa), els Mossos segueixen al punt de mira. Aquests dies han hagut de repartir una nota de la Fiscalia amenaçant els directors de les escoles de les conseqüències si cedeixen les claus. El cos policial ha respost que prohibir votar pot portar problemes i, per ara, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha decidit prendre el control, apartar la Fiscalia de la seguretat de l'1-O i ordenar que les escoles no obrin. Ho explica Isaac Meler.

Però la pedra de toc aquest migdia serà a la reunió de la junta de seguretat de Catalunya, que després de set anys de bloqueig es va reunir de nou, i de forma satisfactòria, fa uns mesos, i que ho tornarà a fer convocada pel president i amb l'assistència del ministeri. Veurem què dona de sí, perquè és evident que l'Estat vol que els Mossos siguin la punta de llança contra el referèndum i la Generalitat intenta, sense forçar més del necessari la situació, que prevalgui el dret de vot per més que això impliqui denúncies per sedició com la que ja instrueix l'Audiència Nacional a Madrid.

Però, què caldrà fer l'1-O? Ser ben aviat (o ja el dia abans) als col·legis electorals i fer el que calgui perquè es voti dins i no fora. L'ANC ho va explicar ahir als seus associats en aquest document. En tot cas, llegiu el que deia el magistrat emèrit del Suprem, José Antonio Martín Pallín, en aquesta entrevista de Pep Martí. És evident que l'Estat s'extralimita aquests dies.

Interès per Europa. El procés genera interès arreu del món, i singularment a Europa. En aquesta entrevista de Joan Serra Carné ho explica la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que aquesta setmana ha recollit un premi a Brussel·les. Precisament avui, el conseller d'Exteriors, Raül Romeva, que fa uns dies es va haver d'encarar a París amb un representant de l'ambaixada espanyola a la capital francesa, es troba amb corresponsals estrangers. Ahir al vespre mig centenar ja havien confirmat l'assistència a la delegació del govern a Brussel·les.

"Ens han segrestat". El pols amb l'Estat ha provocat la intervenció de les finances del Govern. I això castiga els independentistes, però també els que no ho són. Jordi Bes ha parlat per fer aquest reportatge amb alguns dels afectats per la intervenció de Montoro, des d'investigadors a pagesos o beneficiaris de la renda bàsica. "Ens han segrestat", diuen. El govern del PP vol enfonsar el vaixell de la Generalitat i tant li fa que a bord hi vagin també ciutadans que se senten espanyols.


Vist i llegit

L'escriptor barceloní Eduardo Mendoza escrivia ahir a El País "El descarrilament del procés", un article en què criticava tant el nacionalisme català com la resposta que li està donant l'Estat i el seu aparell judicial i policial. "L'opinió pública és massa important per deixar-la en exclusiva en mans dels mitjans. I això va també pel diari on apareix aquest article. Enmig de la voràgine, algú s'ha d'aturar i posar-se a pensar una mica més a fons", acabava el text. 


 El passadís

Al carrer Diputació de Barcelona, a tocar del Passeig de Gràcia, un empresari parlava dimarts per telèfon amb un proveïdor. Desesperat, li deia que a la botiga havien acabat les disfresses de Piolín, el pollet de la Warner que decora un dels vaixells policials del Port de Barcelona, i que amb urgència n'hi havien de servir més. La disfressa ha fet furor aquests dies i diumenge és possible que més d'un i de dos ciutadans es presentin així a votar. Per cert, que ahir vam saber el perquè de les lones tapant els dibuixos i també de la seva retirada. Ho podeu llegir aquí.


 L'efemèride

Tal dia com avui de l'any 1974 s'inaugurava a Figueres, a l'Alt Empordà, el Teatre Museu Dalí. Després del del Futbol Club Barcelona és el més visitat del nostre país i s'hi poden veure les obres més importants del pintor surrealista, que darrerament ha tornat a estar d'actualitat per una falsa reclamació de paternitat que va obligar a exhumar-ne el cadàver. El museu es va construir sobre l'antic teatre de la ciutat, que van complementar edificacions com la torre Galatea amb els ous o els maniquís de la façana. Aquí podeu fer una visita virtual al museu.


 L'aniversari

El 28 de setembre de l'any 1943 naixia a Barcelona l'empresari i economista Miquel Valls, etern president de la Cambra de Comerç de la capital catalana, que presideix des de l'any 2002. Va arribar a la presidència de l'entitat després d'anys d'implicació que havien fet que, per exemple, ocupés llocs de responsabilitat al patronat de la Fira de Barcelona. Valls és empresari del sector metal·lúrgic i va presidir l'empresa Fichet. En el món econòmic, i en relació al procés, la Cambra manté una posició molt més moderada que la patronal Foment del Treball. L'entitat defensa la tercera via. En aquest reportatge ho explicàvem.

Ferran Casas i Manresa
subdirector de NacióDigital

Vols rebre El Despertador de NacióDigital cada matí al teu correu electrònic? 

Fes clic aquí per subscriure't-hi