La comunitat educativa es mobilitza per obrir les escoles l'1-O

El portaveu de Som Escola, Josep Maria Cervelló, deixa en mans de l'equip de cada centre si es fan tancades o activitats dins dels col·legis | "Obrir les escoles és la lliçó més gran de democràcia que es pot donar", assegura

27 de setembre del 2017
Actualitzat a les 17:58h

El portaveu de Som Escola, Josep Maria Cervelló


La comunitat educativa es rebel·la contra el precintat d'escoles ordenat per la Fiscalia i es mobilitza per obrir els centres el pròxim diumenge. El portaveu de Som Escola, Josep Maria Cervelló, ha fet una crida als docents perquè no es quedin "impassibles" i siguin "partícips" de la defensa dels drets i de la democràcia. "Obrir les escoles és la lliçó més gran de democràcia que es pot donar", ha assegurat.

La iniciativa Escoles Obertes, que ha plasmat els seus objectius en un manifest, preveu que l'1-O els docents s'impliquin per obrir els centres. "Hem de ser molts", ha afirmat Cervelló. Ara bé, tenint en compte que l'ordre del ministeri públic és que els Mossos precintin els col·legis abans del dia 30, Cervelló ha deixat en mans de cada comunitat educativa l'opció d'organitzar tancades o activitats dins dels centres. "La imatge d'un centre educatiu precintat és terrible", ha subratllat.

El portaveu de Som Escola ha argumentat que diumenge l'únic que faran és "ser coherents" amb el que fa el professorat de dilluns a divendres. "Donarem una lliçó de democràcia i de dignitat", ha sentenciat. El manifest presentat assegura que les escoles són "els pilars bàsics de la democràcia" i que l'ordre de precintar centres és "contrària al model educatiu" que defensen. Defensen que cal obrir els centres i "treballar per la diversitat, la inclusió, la llibertat, la tolerància, el respecte i la democràcia" i que per això es comprometen a "fer possible" que diumenge la jornada es desenvolupi "amb tota normalitat" i els ciutadans puguin votar.

Adoctrinament, no; asèptiques, tampoc

Cervelló no s'ha estat de llançar un missatge al president espanyol, Mariano Rajoy, a qui ha recordat que "no s'adoctrinen" nens a les escoles catalanes. En tot cas, ha dit, sí s'adoctrinaven nens a l'escola franquista. "Val a dir, però, que en la nostra base fundacional no es contempla que l'escola sigui asèptica a allò que passa", ha argumentat. També ha volgut deixar clar que en cap cas s'està fent una crida a "fer un tap" a les escoles amb els nens, sinó que el missatge va adreçat a mobilitzar persones amb dret a vot el pròxim diumenge.

La iniciativa Escoles Obertes se suma a la vaga universitària i d'instituts convocada fins diumenge. Els estudiants han aturat les classes i han organitzat aquests dies manifestacions, actes polítics i activitats en defensa del referèndum de l'1 d'octubre.