27 de setembre: Rajoy no se'n surt... i Junqueras ho aprofita

Trump va fer campanya pel "no" però va recordar que els catalans volen votar i va evitar referir-se a possibles reconeixements. El Govern veu amb més optimisme l'escena internacional. També són notícia els Mossos i la Fiscalia, la vaga als instituts, la pressió als bisbes, el 27-S i Joan Pera

27 de setembre del 2017

Mariano Rajoy era ahir a la Casa Blanca. El president espanyol buscava un pronunciament rotund de Donald Trump contra la independència, però també que quedés clar que la primera potència mundial està clarament al costat de la legalitat espanyola -i per tant en contra de l'1-O- i que si el resultant del referèndum era un "sí" a la independència, el nou estat no seria reconegut en cap cas (allò de "vagar per l'espai" sense reconeixement de José Manuel García Margallo). Rajoy va marxar amb un pam de nas, tal com relata Pep Martí. Trump va fer campanya pel "no" (vol que un país "bonic" com Espanya segueixi "unit") però també va dir que "ningú sap" si els catalans podrem votar i que, malgrat que el president Rajoy "diu que no" passarà, hi ha "molta gent que s'oposa" a la prohibició. Va constatar, per tant, el que ja sabíem i que importa un rave al president espanyol, al PSOE i a C's: que una àmplia majoria (el 82% segons la darrera enquesta d'El País) vol decidir.

Us deia ahir que un personatge com Trump podia, a diferència d'Obama, que fa dos anys no va decebre la diplomàcia espanyola, sortir amb un ciri trencat. Ho va fer, i la seva tebior sobre el procés i el seu desenllaç coincideix amb la pressió de la premsa internacional per, com a mínim, una solució dialogada. Ahir mateix, a Brussel·les, els periodistes van pressionar de valent al portaveu de la Comissió Europea per la suspensió de l'estat de dret que s'està produint aquests dies.

Carme Forcadell era ahir a la capital comunitària i es va preguntar com podia passar desapercebut el que passa a Catalunya. En va fer aquesta crònica Joan Serra Carné. Però el cas és que l'ambigüitat de Juncker en les seves darreres aparicions preocupa a Madrid. Intentaran forçar alguna reacció contundent abans de diumenge. A Oriol Junqueras, vicepresident del Govern, no li passa per alt tot plegat. Ahir a la tarda el vaig entrevistar amb Roger Tugas i repassa les garanties de l'1-O, els suports internacionals en comparació amb altres casos similars i la resposta de l'Estat. Espero que la trobeu interessant. També ho és l'article al nostre diari del conseller de Territori, Josep Rull, que desplega les seves raons pel "sí".

Evitar un referèndum "desarticulat". I a casa ahir seguien les ordres de la Fiscalia (que depèn directament del govern espanyol de Rajoy) als Mossos. Ara els demanen que, a més d'identificar els responsables de cada centre de votació, els precintin i el cos policial, que avui es reuneix de nou amb el coronel De los Cobos, s'hi nega tal com ens explicaIsaac Meler. Rajoy va dir a Washington que no hi ha urnes, ni paperetes, ni meses, ni Sindicatura Electoral per menystenir-lo. Que només espera soroll i "aldarull". És curiós. El referèndum està "desarticulat" però ell actua com si no ho estigués. L'enviament de les notificacions als membres de mesa segur que els ha posat en alerta.

Els estudiants prenen la iniciativa. Avui i dijous hi ha vaga als instituts catalans i demà i divendres a les universitats convocada pel Sindicat d'Estudiats dels Països Catalans. Els estudiants volen allargar la protesta fins l'1 d'octubre per no sortir dels col·legis i impedir que els precintin amb l'argument que hi ha persones dins. A la tarda, a la plaça de la Universitat, s'espera un míting multitudinari amb Junqueras, Jordi Cuixart i Jordi Turull entre d'altres.


Vist i llegit

Nova incorporació al planter de columnistes del diari Ara. Josep Cuní, a qui 8tv va rescindir el contracte el passat febrer i que també s'ha incorporat a les pàgines d'opinió d'El País, va debutar ahir al diari propietat de l'empresari Ferran Rodés. En el seu article "Veritats" marcava distàncies amb el sobiranisme i el govern del PP: "Així, per exemple, els uns ens volen fer creure que el govern espanyol actua com el turc i els altres que el govern català és sediciós. Sisplau!", s'exclamava el periodista.


 El passadís

La reunió de la permanent de la Conferència Episcopal (CEE), que se celebra des d'ahir a Madrid i acaba aquesta tarda, estudia fer públic un comunicat en què expressi el posicionament de l'Església espanyola davant l'1-O. Que els bisbes estan pressionats per tots costats és un fet que demostra el col·lapse de les darreres hores a la centraleta de la CEE. A la seu del carrer Añastro s'han rebut trucades de tot arreu demanant que els bisbes diguin alguna cosa: en favor del procés, en contra o fent una crida a la convivència. En alguns sectors eclesials, la imatge de grups de gent victorejant els policies destinats a Catalunya ha generat neguit.


 L'efemèride

Tal dia com avui de l'any 2015 se celebraven eleccions al Parlament de Catalunya. L'independentisme els va donar un aire plebiscitari que l'unionisme va acabar acceptant durant una campanya excepcional que va desembocar en la participació més alta en uns comicis a la cambra catalana. Les forces del "sí" (Junts pel Sí i la CUP) van obtenir més del 47% dels vots mentre que CSQEP, que en campanya es va negar a posicionar-se, es va quedar amb el 9%. L'unionisme (C's, PSC i PP) va arribar al 38%. El paper clau de la CUP va apartar Artur Mas de la presidència, que va recaure en el també convergent Carles Puigdemont, i de la DUI es va passar al referèndum de l'1-O per donar al "sí" un plus de legitimitat. En el debat públic el resultat i la seva operativitat encara és discutit a dia d'avui. Aquí el vídeo de campanya de la coalició vencedora.


 L'aniversari

El 27 de setembre de l'any 1948 va nàixer a Mataró l'actor de cinema i teatre Joan Pera, un dels més populars de l'escena catalana. Ha excel·lit en el gènere de la comèdia i participat en telesèries d'èxit, com el Doctor Caparrós amb Joan Capri, i durant anys va tenir en cartell al Teatre Borràs La extraña pareja amb Paco Morán. Pera també ha fet doblatge: el seu personatge més popular és Woody Allen, que li va donar un paper d'extra en una de les seves pel·lícules. Aquí podeu recuperar una de les seves actuacions de La extraña pareja.

Ferran Casas i Manresa
subdirector de NacióDigital

Vols rebre El Despertador de NacióDigital cada matí al teu correu electrònic? 

Fes clic aquí per subscriure't-hi