El referèndum que també li convé a Espanya

Antoni Comín, Jaume Asens, Eulàlia Reguant i Jordi Cuixart reivindiquen a Nou Barris el referèndum com a motor d'un procés constituent a l'estat espanyol | Centenars de veïns de l'antic feu socialista es rebel·len a favor del dret a decidir en un acte d'Òmnium els cartells del qual havia estat requisats per la Guàrdia Civil

Jaume Asens, Eulàlia Reguant, Jordi Cuixart i el conseller Antoni Comín, a l'acte d'Òmnium a Nou Barris
Jaume Asens, Eulàlia Reguant, Jordi Cuixart i el conseller Antoni Comín, a l'acte d'Òmnium a Nou Barris | Sara González
19 de setembre del 2017
Actualitzat el 20 de setembre a les 7:07h
Nou Barris, antic feu socialista. La Guàrdia Civil va requisar els cartells de l'acte amb el lema Democràcia. Però arribada l'hora, es desborda l'assistència. Per parlar d'allò que per la via judicial i policial el govern espanyol intenta evitar: el referèndum de l'1 d'octubre. A l'escenari, representants dels diferents accents del sobiranisme: el conseller Antoni Comín, el quart tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Asens; la diputada de la CUP Eulàlia Reguant; i el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, amfitrió de l'acte. Objectiu: cridar a la rebel·lia per votar l'1-O i fer-ho reivindicant que aquest referèndum també convé a la societat espanyola per poder impulsar el seu propi procés constituent i alliberar-se d'un "estat autoritari".

Asens l'ha definit com a "palanca"; Comín com a "detonant", Reguant s'ha referit a la "solidaritat" rebuda per part d'altres pobles de l'estat espanyol i Cuixart ha recordat Candel, Machado i Lorca. La república catalana que ha d'emanar de l'1-O, ha dit el conseller, acabarà donant impuls a la república espanyola. "Ho fem per Espanya, per l'Espanya que estimem", ha assegurat deixant-se la veu davant dels centenars de persones que han envaït la marquesina de la Via Júlia. Que la societat espanyola no senti aliè ni vegi com a hostil el procés d'emancipació català, sinó que sigui un estímul, és l'objectiu dels sobiranistes que tanquen files amb l'1-O. 

El grau de comunió del sobiranisme català feia temps que no era tan elevat. Com també feia temps que no hi havia tant agermanament d'una part de l'esquerra espanyola amb el procés català. El nivell de "repressió" impulsat pel govern del PP ha fet d'argamassa. Per això a Nou Barris s'ha pogut veure Comín donant "gràcies" a Pablo Iglesias i un rebuig unànime a l'actitud que està tenint el PSC. Per això s'ha lloat que altres ciutats com Madrid se la juguin amb actes a favor del dret a decidir mentre s'ha acusat Miquel Iceta d'estar "amagant-se darrere dels esdeveniments" pel pacte de Pedro Sánchez amb Mariano Rajoy per frenar l'1-O.

La sorollosa absència del PSC

Uns socialistes que ja fa anys que perden pistonada a un barri tradicionalment obrer com Nou Barris -i també a la resta de Catalunya- han estat el principal blanc de les crítiques dels sobiranistes. Els participants de l'acte han manifestat que totes les postures són legítimes davant del referèndum unilateral, però no que un partit que sempre s'ha reivindicat com a catalanista no condemni l'"estat d'excepcionalitat" a la qual s'està sotmetent Catalunya amb atacs directes a la llibertat d'expressió.

"Si els socialistes formen part del problema, si donen un xec en blanc al PP, no formaran part de la solució", ha advertit Asens. Un cop més, Comín també ha carregat contra el seu expartit, aquell pel qual un dia va ser diputat de la mà de Pasqual Maragall: "El PSC està sent còmplices de la repressió". El president d'Òmnium ha fet notar, a més, l'arbitrarietat pel fet que els actes a favor de la participació al referèndum estiguin sent perseguits per la policia mentre que la campanya que crida a l'abstenció liderada pel PSC es pot fer amb normalitat.

"Defensar les urnes". "Conquerir els drets". "A votar amb un somriure i un clavell". "El referèndum és de totes". Són ben coneguts els diferents matisos entre anticapitalistes, "comuns" i independentistes, però aquests dies qualsevol d'aquestes proclames pot estar en la boca de qualsevol d'ells. Estan d'acord amb què Catalunya està preparada per "trencar el pany" del règim del 78 i exercir la sobirania. "Si no tenim por, ells no tenen poder", ha cridat Cuixart. I convençuts que el Tribunal Constitucional no els podrà aturar, la gent, de forma espontània, crida a l'uníson que votarà. Malgrat tot. 
 
Arxivat a