Junqueras: «Qui crida a no votar facilita les polítiques al PP en tots els àmbits»

El vicepresident català insta a triar "o el PP i totes les polítiques de limitació de llibertats, repressió i prohibició, o la llibertat, la democràcia, el poble, la gent" | Reyes arrenca els aplaudiments del públic quan assegura: "Jo també sóc espanyol, però he decidit deixar de ser gilipolles"

Oriol Junqueras, en el míting a El Prat.
Oriol Junqueras, en el míting a El Prat. | ERC
19 de setembre del 2017
Actualitzat a les 20:57h
L'estratègia d'ERC de contraposar la participació al referèndum amb un aval a les polítiques de Mariano Rajoy es va fent més nítida dia a dia, especialment a partir del moment en què s'accentua la repressió de l'Estat per frenar la votació i sobretot en aquells feus dels "comuns" més dubitatius en si participar o no. És el cas d'El Prat de Llobregat, històric feu d'ICV on l'ajuntament no vol col·laborar amb el referèndum. "Qui crida a no votar li fa fàcils les polítiques al PP en tots els àmbits", ha asseverat el vicepresident català i president d'ERC, Oriol Junqueras, en el míting d'aquest dimarts a la ciutat del Baix Llobregat, davant unes 600 persones.

Així, el líder republicà ha insistit que "tots els que criden a no votar estan aplanant el camí a aquell que ens vol impedir votar" i, per això, ha asseverat que "en un plat de la balança hi ha la democràcia, amb tots aquells que fem tot el que pertoca perquè tothom pugui votar, aquells que treballen perquè l'economia millori, les nostres polítiques socials", mentre que, "a l'altre, hi són els que suspenen lleis i fan tot allò possible perquè no puguem votar". Així, ha conclòs que la tria és entre Rajoy o l'1-O: "O el PP i totes les polítiques de limitació de llibertats, repressió i prohibició, o la llibertat, la democràcia, el poble, la gent, vosaltres".

I és que, segons Junqueras, arran de les actuacions de l'Estat dels darrers dies, "allò que està en joc no és només la independència o la República catalana, és molt més profund, és la mateixa democràcia, és l'exercici del dret a vot". D'aquesta manera, ha cridat a "exercir els drets" que "posen en risc quan entren en mitjans, escorcollen empreses, violen el correu postal o impedeixen el dret a reunió".

Els "xoriços' i la manca de policies

Al seu torn, el diputat de Junts pel Sí i exlíder de Súmate, Eduardo Reyes, ha defensat els seus orígens andalusos i la diversitat d'identitats a Catalunya. Però, en parlar d'un conegut seu que li diu que no pot ser independentista perquè és d'Espanya, Reyes ha estat contundent: "Jo també sóc espanyol, però he decidit deixar de ser gilipolles". Una asseveració que ha arrencant els aplaudiments dels assistents, per bé que també ha pronosticat que els catalans "votaran, encara que sigui contra vent i marea" i que "el dia 3, Catalunya serà un estat independent, lliure i amb tots els drets". Per últim, ha lamentat que l'Estat estigui destinant efectius dels cossos de seguretat a trobar i requisar material del referèndum: "Espero que els xoriços no se n'aprofitin de la manca de policies, que estan buscant paperetes i estan deixant-los molt lliures. Només fan que requisar-nos escombres, cubells i cola. No sé on els vendran".
 

Eduardo Reyes, en el míting d'ERC a El Prat. Foto: ERC


Igualment, el diputat d'ERC Gerard Gómez del Moral ha ironitzat que "als que dèiem que cap persona és il·legal ens diuen que som il·legals per voler votar" i ha lamentat que ara hagin trigat pocs dies a citar els alcaldes que han donat suport al referèndum i, per contra, "quinze anys han trigat a citar Blesa, Rato i els de la Gürtel". Així mateix, en un missatge als "comuns", ha confessat que a ell li "agradava quan el cel es prenia per assalts, no per consensos", motiu pel qual ha defensat que "els drets es guanyen exercint-los".

Finalment, la diputada d'ERC Teresa Vallverdú ha pronosticat que l'1-O es votarà "en massa" i es mostrarà "el rebuig als escorcolls a empreses, les prohibicions d'actes, el tancament de webs...". Igualment, ha declarat que els diputats estan "cansats d'aprovar lleis amb majories molt àmplies al Parlament per la gent que pateix i que després es tombin al Tribunal Constitucional".
 

El diputat d'ERC Gerard Gómez del Moral, en el míting a El Prat. Foto: ERC