Funcionaris de l'Ajuntament reclamen a Colau un suport «incondicional» a l'1-O

Treballadors públics del consistori impulsen un manifest per reclamar a l'alcaldessa que participi en l'operatiu del referèndum

Ada Colau es dirigeix als alcaldes de l'1-O aquest dissabte
Ada Colau es dirigeix als alcaldes de l'1-O aquest dissabte | Adrià Costa
19 de setembre del 2017
Actualitzat el 20 de setembre a les 12:05h
"Li fem saber que els sotasignants estem a la seva disposició, a la de la ciutat i a la del país, per fer possible que la jornada de l'1 d'octubre sigui una jornada de mobilització cívica, democràtica, massiva, en la que els ciutadans de Catalunya -i, per tant, els de Barcelona- puguem decidir el nostre futur polític". Amb aquestes paraules acaba el manifest que un col·lectiu de funcionaris de l'Ajuntament de Barcelona en què demanen a l'alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, que s'impliqui de manera "incondicional" en el plantejament de referèndum que prepara el Govern.

El text, disponible en aquest web, critica Colau per haver dit que no volia posar en risc la institució ni els treballadors públics. "No entenem que hagi emprat la protecció a la institució municipal i als treballadors d'aquest ajuntament com a motiu principal per no posar-se, de forma incondicional, al costat de la Generalitat", assenyala el document. "A nosaltres ningú ens ha consultat si, en exercici de la nostra llibertat i responsabilitat, volíem col·laborar per fer possible el referèndum del proper primer d'octubre", destaquen els promotors, vinculats a l'Assemblea Nacional Catalana (ANC).

De moment, la Generalitat i l'Ajuntament han arribat a un acord per tal que l'1-O es pugui votar amb normalitat. Segons va explicar Colau, "es podrà participar sense posar en risc la institució ni els servidors públics". El consistori, en tot cas, no va aclarir si es podrien fer servir locals municipals, i el Govern tampoc ha fet públics els termes del pacte. L'alcaldessa va rebre la setmana passada els batlles d'arreu del país -712- que han estat citats per la Fiscalia en relació a la seva participació en el referèndum.

La trajectòria de l'alcaldessa

"No haguéssim entès que un partit que, amb vostè al capdavant, va guanyar les eleccions municipals per la seva trajectòria activista en favor d'aquells a qui se'ls vulneren drets fonamentals com el dret a l'habitatge, a favor de donar el protagonisme i veu al poble, a favor de la mobilització ciutadana com una forma d’empoderament col·lectiu, negui ara als seus ciutadans el dret a la lliure expressió", raona el manifest, recordant el paper de Colau com a activista de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca.

Segons els promotors, "no es tracta de fomentar cap opció en concret [independència sí o no] sinó de no coartar el dret fonamental de les persones a expressar-se lliurement".  Un dret que, en paraules dels signants, "qualsevol demòcrata ha de preservar, defensar i posar en valor". "Es tracta, simplement, d'exercir un dret democràtic bàsic", assenyalen els funcionaris que han impulsat el text.