El Govern no fa cas del Suprem i dona per aturada la intervenció de la caixa

Junqueras insisteix que l'admissió a tràmit deixa en suspens les mesures de control d'Hisenda, però el Tribunal rebat que s'obre un termini d'al·legacions fins a la decisió final

Oriol Junqueras, amb Jordi Turull, aquest dimarts
Oriol Junqueras, amb Jordi Turull, aquest dimarts | Govern
19 de setembre del 2017
Actualitzat a les 20:53h
L'últim consell de ministres va servir perquè l'Estat intervingués la caixa de la Generalitat per impedir el finançament del referèndum. Una mesura de control que el Govern ha respost amb un recurs al Tribunal Suprem, com ja va fer l'anterior vegada -a finals de juliol- que l'executiu de Mariano Rajoy va collar la tresoreria de la Generalitat. El vicepresident Oriol Junqueras ha comparegut aquest dimarts en la roda de premsa posterior al consell executiu per explicar que el Suprem ha admès a tràmit el recurs i que, per tant, sempre segons la seva visió, la mesura "queda suspesa". "Els irresponsables volen controlar els responsables", ha insistit.

No ho veu de la mateixa manera el Tribunal, que assegura que la intervenció dels comptes del Govern no ha quedat en suspens malgrat l'admissió del recurs
Fonts del tribunal consultades per l'ACN asseguren que ara s’obre un termini de deu dies perquè les parts presentin al·legacions, i després els magistrats decidiran sobre la petició de suspensió. El vicepresident, però, recalca que la "jurisprudència" empara l'executiu a l'hora de veure anul·lada la directriu d'Hisenda.

Assistència a les entitats bancàries

Segons Junqueras, la llei d'estabilitat pressupostària -en la qual es basava Cristóbal Montoro per intervenir la Generalitat- no és el marc legal adequat per la mesura de la Moncloa. "No es tracta d'una qüestió d'estabilitat pressupostària ni d'eficiència, qui actua de forma responsable i eficient és el Govern de Catalunya. Si no, que preguntin a qualsevol proveïdor", ha apuntat el vicepresident.

"Els recursos els tenim, complirem anb les nostres obligacions. No només disposem dels recursos per fer front a les nostres obligacions, i les afrontarem per totes les vies, sinó que prestarem tota l'assistència i assessorament que pertoqui a qualsevol tercer que es veiés afectat per una actuació poc responsable de l'Estat", ha ressaltat Junqueras, que ha garantit que les nòmines arribaran amb "normalitat" als funcionaris.

85% de reducció del dèficit

Cap llei, diu el vicepresident, "pot intentar impedir que la Generalitat funcioni amb normalitat". "S'ha fet una actuació exemplar, hem reduït el 85% del dèficit de totes les administracions de l'Estat!", ha exclamat el líder d'ERC, que ha reclamat a la Moncloa que no doni "lliçons" sobre tresoreria. La idea de Madrid, sosté Junqueras, és "castigar" la ciutadania catalana amb motiu del referèndum.

La Generalitat es dirigirà a les entitats financers per la via administartiva i per la via notarial per tal que tot segueixi "funcionant amb normalitat". Segons Junqueras, el Govern no ha rebut cap instrucció d'Hisenda, i ha apuntat que queden suspeses les ordres que ha dirigit Montoro a les entitats financeres. "Anem sobrats d'arguments", ha apuntat.