Puigdemont i Colau fan costat als alcaldes investigats per l'1-O

El president de la Generalitat i l'alcaldessa de Barcelona reben aquest dissabte els batlles perseguits per la Fiscalia a l'Ajuntament i a Palau | El sobiranisme busca la màxima unitat després que l'Estat hagi posat el món local en el punt de mira i hagi intervingut les finances catalanes

Alcaldes compromesos amb el referèndum
Alcaldes compromesos amb el referèndum | AMI
16 de setembre del 2017
Actualitzat a les 8:52h
Els 712 alcaldes investigats per la Fiscalia arran de la seva implicació en el referèndum de l'1-O estan citats aquest dissabte a la Plaça Sant Jaume de Barcelona. Els esperen dos actes amb gran càrrega simbòlica: primer seran rebuts per l'alcaldessa de la capital catalana, Ada Colau, i després travessaran la plaça per anar fins a Palau, on els acollirà Carles Puigdemont. Una seqüència pràcticament calcada a la del 4 d'octubre del 2014, quan faltava un mes pel 9-N i quan els alcaldes van entregar les mocions aprovades a favor del dret a decidir a cada ajuntament. El context, tres anys després, és radicalment diferent: l'Estat, aquesta vegada, actua de manera implacable per evitar que l'1 d'octubre hi hagi urnes, paperetes i col·legis electorals oberts.

L'acte de suport al 75% dels batlles del país arriba només un dia després que el govern espanyol adoptés noves -i encara més draconianes- mesures de control de les despeses de la Generalitat. Mariano Rajoy, ahir a la tarda, va voler deixar clar que no cal "subestimar" la "força" de la democràcia espanyola, i també va advertir que el sobiranisme acabarà "obligant" l'Estat a arribar "allà on no vol arribar". Una advertència en tota regla que va fer que Puigdemont, des d'un míting a Badalona, li respongués que s'estava arribant a un "estat d'excepció encobert". Es referia no només a les mesures adoptades pel ministeri d'Hisenda, sinó també al fet que la Guàrdia Civil requisés 100.000 cartells del referèndum. Una actuació àmpliament celebrada per Rajoy, que va ser a Barcelona per presidir una junta directiva extraordinària del PP a Catalunya.

Aquest dissabte és el segon dia de la campanya de l'1-O, que va arrencar dijous a Tarragona en un acte que va congregar prop de 8.000 persones. Poques hores abans, Colau va fer públic que la Generalitat i l'Ajuntament havien arribat a un acord per tal que es pogués votar amb normalitat a Barcelona, tot i que no van oferir gaire detalls sobre la qüestió. La presència de l'alcaldessa de la capital catalana aquest dissabte no és casual: malgrat que el seu discurs sobre l'1-O no és entusiasta i insisteix que cal protegir "funcionaris i institucions", el seu partit, Catalunya en Comú cridarà a la participació l'1-O. L'escenari repressiu de l'Estat deixa poques alternatives.

Mentrestant, el Govern segueix decidit -almenys de moment- a tirar endavant el referèndum tot i les suspensions i amenaces de l'executiu estatal. El missatge que envien aquests dies Puigdemont i el vicepresident Oriol Junqueras és que hi haurà referèndum i que es votarà amb normalitat. Els alcaldes hi juguen un paper rellevant i és per això que la Fiscalia els investiga. També hi ha una querella contra Neus Lloveras, presidenta de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), i Miquel Buch, president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM). Avui seran dos dels protagonistes de la jornada, amb alt valor simbòlic per al sobiranisme.