Junqueras acusa Rajoy de liquidar «tots els principis de la democràcia» per frenar l'1-O

El vicepresident català assegura que "la més gran de les mocions de censura que es pot fer al govern del PP és participar al referèndum d'autodeterminació de Catalunya"

Carles Mundó, Oriol Junqueras, Msrta Rovira, Alfred Bosch i Marta Vilalta, a l'acte d'ERC a Poblenou.
Carles Mundó, Oriol Junqueras, Msrta Rovira, Alfred Bosch i Marta Vilalta, a l'acte d'ERC a Poblenou. | ERC
15 de setembre del 2017
Actualitzat el 16 de setembre a les 20:19h
ERC ha situat el referèndum com un debat entre partidaris i detractors del govern de Mariano Rajoy. I de les pràctiques que està impulsant els darrers dies per frenar la votació. I és que el vicepresident català i president dels republicans, Oriol Junqueras, ha carregat aquest dijous en un acte a Poblenou contra l'actuació de les institucions de l'Estat perquè, "amb l'excusa de Catalunya, el referèndum i la democràcia, està liquidant tots els principis fonamentals de la democràcia arreu de l'Estat", en referència a la prohibició d'actes sobre l'1-O en diverses ciutats espanyoles, l'entrada de la Guàrdia Civil en impremtes i mitjans de comunicació com NacióDigital o prohibint actes de campanya.

Pel que fa l'anunci del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, conforme el seu govern intervindria directament la caixa de la Generalitat, Junqueras l'ha acusat d'aplicar una via "de manera encoberta de liquidar les institucions del país, d'aplicar l'article 155, dissenyat precisament per liquidar l'estat de les autonomies". "El repte ja no és entre els que volem canviar les coses a millor i els immobilistes, sinó entre els que volem canviar les coses a millor i els que volen tirar enrere i tirar a terra tot el que s'ha construït els darrers anys", ha asseverat.

Per tot això, ha opinat que "tots els demòcrates haurien de sentir-se interpel·lats" davant d'aquest "intent de liquidar no només les institucions catalanes, sinó totes les llibertats fonamentals". Unes mesures que, especialment pel que fa a la intervenció de les finances, "el que estaran fent és posar en risc el bon funcionament de la nostra economia, de la nostra indústria, els nostres sectors productius, els nostres treballadors, les nostres empreses". I encara ha insistit en alertar que el que "està en risc són tots els fonaments" de la "vida econòmica, institucional, social i cívica".
 

Oriol Junqueras, en el míting d'ERC a Poblenou. Foto: ERC


D'aquesta manera, ha asseverat que, de cara a l'1-O, "no hi ha en joc la República o la independència", sinó que "el govern espanyol, amb la seva actitud, està plantejant un debat entre el referèndum i la continuïtat del govern del PP i Mariano Rajoy i la marxa enrere en tots els drets socials, nacionals i polítics a Catalunya i Espanya". "La més gran de les mocions de censura que es pot fer al govern del PP és participar al referèndum d'autodeterminació de Catalunya", ha subratllat Junqueras, que també ha acusat "tots aquells que criden a no votar al referèndum", en relació al PSC, de ser "els aliats, còmplices i col·laboradors del govern del PP".

En una línia similar, el vicepresident català ha tingut un missatge pels ciutadans de l'Estat, ja que ha assegurat que el referèndum és també una "oportunitat per Espanya i els ciutadans espanyols, perquè allò que posa en risc no és només la continuïtat de les institucions catalanes, és l'essència de la democràcia", ja que el seu objectiu és "erosionar els fonaments de l'estat del benestar i els fonaments de la nostra economia".
 

El conseller de Justícia, Carles Mundó, en el míting d'ERC a Poblenou. Foto: ERC


Al seu torn, el conseller de Justícia, Carles Mundó, ha començat enviant un missatge a la Fiscalia: "Estem fent un acte polític i, per tant, exercim el dret fonamental a la reunió, a l'expressió i al pluralisme polític!". S'ha preguntat "qui té por a les urnes" i ha lamentat que els governants espanyols "allò que no guanyen a les urnes ho volen guanyar als tribunal i les clavegueres", i ha criticat que Mariano Rajoy, "per aturar el referèndum, està posant en risc la democràcia". De fet, ha pronosticat que als espanyols "els caurà la cara de vergonya" quan mirin d'aquí a 50 anys tot el que s'ha fet per intentar frenar l'1-O.

Una oportunitat per als joves

Així mateix, la directora general de Joventut, Marta Vilalta, s'ha mostrat convençuda que res podrà aturar el referèndum: "Com no van poder aturar el debat parlamentari de la llei del referèndum o l'inici de la campanya electoral, tampoc no podran aturar el referèndum!". Així, ha assegurat que el compromís de les institucions s'ha evidenciat "i la feina s'ha fet" i "ja no res no pot fallar", i ha afegit que l'1-O s'obrirà "una etapa d'oportunitats", sobretot per als joves, "amb un gest tan revolucionari com posar una papereta en una urna".

Finalment, el líder d'ERC a l'ajuntament de Barcelona, Alfred Bosch, ha celebrat que l'acord entre el consistori i la Generalitat per posar urnes per al referèndum li "fa pensar que Barcelona liderarà l'exercici democràtic de l'1-O com a capital que som". "No volem els que fan servir els sobres per la corrupció, volem els que els usen per posar-hi paperetes i votar!", ha ironitzat, i ha etzibat que el dia 1 d'octubre es votarà "o Mariano Rajoy o República catalana".