El Govern acusa Montoro d'aplicar l'article 155 «per la porta del darrere»

Pere Aragonès denuncia que la intervenció de la caixa de la Generalitat no té empara legal i anuncia que portarà la mesura a les institucions europees

15 de setembre del 2017
Actualitzat el 17 de setembre a les 7:53h

Pere Aragonès, secretari d'Economia de la Generalitat, en una imatge d'arxiu. Foto: ACN

Una aplicació de l'article 155 de la Constitució "per la porta del darrere" i sense empara legal. Així ha definit el secretari d'Economia de la Generalitat, Pere Aragonès, la intervenció directa de la caixa de l'executiu català que ha acordat aquest divendres el consell de ministres. "La Generalitat seguirà fent front als pagaments", ha replicat Aragonès a la mesura, així com ha assegurat que també pagarà les nòmines, malgrat que el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha informat que, a partir del dilluns, el govern espanyol es faria càrrec d'aquestes transferències, que s'haurien de limitar als serveis essencials (nòmines, sanitat, educació i serveis socials).

Sigui com sigui, el secretari d'Economia ha denunciat, a l'espera d'analitzar la concreció de la mesura, que el seu anunci no "fa referència a cap llei" i, per tant, "s'estan saltant la seva llei per aturar el referèndum", ja que no la llei orgànica de finançament de les comunitats autònomes ni la llei d'estabilitat preveuen aquest tipus d'actuacions. Per tant, ha asseverat que la Generalitat es defensarà "després de denunciar la profunda irresponsabilitat de les paraules de Montoro i del que s'ha anunciat".

Així, ha criticat que "s'està usant la llei d'estabilitat pressupostària en frau de llei per aplicar l'article 155 [que regula la suspensió de l'autonomia] per la porta del darrere". Per això, ha acusat el govern espanyol d'estar "disposat a carregar-se l'estat de dret per aturar el referèndum". En aquest sentit, ha subratllat que "fins i tot s'enviaran ordres a entitats bancàries perquè no cursin transferències de la Generalitat, i això només ho pot fer un jutge".

On queda la seguretat?

De fet, ha assenyalat que, més enllà del que l'Estat considera serveis essencials, la Generalitat també gestiona polítiques de seguretat a través dels Mossos d'Esquadra en un moment en què "estem en nivell 4 d'alerta antiterrorista", així com també té competències en justícia i presons i ha de fer manteniment de les infraestructures. Per tant, Aragonès ha acusat Montoro de "posar en risc el funcionament normal de l'economia i els serveis públics" en un moment en que Catalunya contribueix a millorar la situació del conjunt de l'Estat i va ser responsable "de la reducció del dèficit més important el 2016".

Per tot això, Aragonès ha avançat que l'executiu català presentarà "batalla" amb tots els recursos que té a l'abast i esgotaran "tots els recursos en l'àmbit jurídic, no només a l'estat espanyol", insinuant que s'arribarà a Europa. De fet, també comunicaran a "les institucions europees que s'està usant un principi establert en els tractats d'estabilitat que han motivat que l'Estat hagi estat rescatat per anar contra la democràcia". Finalment, també ha garantit que "es faran tots els pagaments als servidors públics i als serveis que depenen de la Generalitat", ja que l'estat de tresoreria de l'executiu ho permet.

A l'espera dels detalls

En tot cas, no ha volgut avançar si el president català, Carles Puigdemont, dictarà l'ordre de no disposició de nous recursos en les 48 hores amb què Montoro ha ordenat que ho faci. "Un cop sapiguem els detalls, actuarem de forma responsable", s'ha limitat a exposar Aragonès, que també ha explicat que "els diferents escenaris estaven previstos" i, per tant, no es frenarà el referèndum amb mesures com aquesta: "Estem intensament compromesos en donar la veu al poble de Catalunya i en garantir els serveis públics".

Montoro ha anunciat que des de dilluns es farà càrrec directament dels pagaments de la Generalitat efectuats amb els recursos provinents del model de finançament, els quals s'haurien de limitar tan sols als serveis considerats essencials, mentre que l'executiu català haurà de justificar cadascun dels euros que gasti amb els ingressos que obtingui amb els impostos propis i cedits que recapta l'Agència Tributària de Catalunya. Segons ha justificat el ministre, això no vulneraria les competències catalanes, sinó que només s'evitaria que es gastessin recursos en mesures "il·legals".