Iceta es burla de Maza per parlar d'«abduccions independentistes»

El líder socialista insta al Govern que si realment vol negociar un referèndum amb l’Estat renunciï a l’1-O | Assegura estar tranquil amb el pacte de govern a Barcelona perquè l’alcaldessa, Ada Colau, no incorrerà en cap il·legalitat

Miquel Iceta, aquest divendres a Sabadell
Miquel Iceta, aquest divendres a Sabadell | Albert Segura
15 de setembre del 2017
Actualitzat a les 15:08h
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, s’ha mostrat irònic davant les paraules del fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, que aquest matí ha assegurat que a Catalunya hi ha milers de ciutadans abduïts per l’independentisme. Iceta ho ha dit a Sabadell, on ha visitat l’institut Agustí Serra, al nord de la ciutat, i des d’on ha instat la Generalitat a renunciar a l’1-O si realment vol negociar un referèndum legal amb l’Estat.

En declaracions a la Cope, Maza ha acusat el Govern de Puigdemont d'"enganyar els catalans". "Encara que els diguin que el referèndum està emparat en la legalitat internacional és mentida", ha assegurat. Maza també ha dit que veu "milers" catalans "abduïts" perquè "els estan convencent que no es preocupin, que tot és legal". 

Aquestes paraules han despertat l’enginy d’Iceta, que s’ha remès a una de les seves aficions per respondre i ridiculitzar les paraules del Fiscal General de l’Estat. “Sóc seguidor d’Expediente X, i l’abducció només és un fenomen que es produeix quan un ésser extraterrestre segresta una persona, em sembla un escàs domini del llenguatge”, ha valorat.

És per això que ha demanat respecte per als catalans que opten per l’independència com una opció més, tot plegat per garantir la cohesió social.

Renunciar a l'1-O per negociar

Iceta també ha instat el Govern de la Generalitat a renunciar a l’1-O si realment vol negociar amb l’Estat la convocatòria d’un referèndum pactat. “Si es vol tenir credibilitat, tindria més possibilitats de servir d’inici d’una negociació si renunciés a fer una il·legalitat com una casa de pagès”, ha apuntat, tot retraient que es mantinguin els actes per fer el referèndum a la vegada que es demana mà estesa.

El primer secretari socialista també s’ha referit al pacte de govern que el PSC té amb la Barcelona en Comú d’Ada Colau, confiat en què l’alcaldessa no cometrà cap il·legalitat de cara a l'1-O. “Estem tranquils perquè l’alcaldessa i el govern de la ciutat han dit que es mantindran en la legalitat i perquè el secretari municipal ha fet un informe on dir que no hi pot haver una cooperació institucional en la celebració d’un referèndum il·legal”, ha explicat als mitjans de comunicació presents. Per tot plegat, no veu perillar l’aliança que tenen a plaça Sant Jaume.

Identificacions de campanya

Iceta també s’ha pronunciat sobre les identificacions i el material confiscat en el marc de les actuacions que han fet algunes policies locals del país aquesta passada matinada en el marc de l’inici de la campanya electoral, considerant que els partits han de poder explicar la seva posició política “emparats en la llibertat d’expressió”.