Els «comuns» votaran i cridaran a la participació a l'1-O

Les bases avalen amb un 59% de suport la implicació de Catalunya en Comú en el referèndum | No participaran de la campanya oficial però les seves cares més visibles incentivaran la mobilització

La coordinadora de Comunicació de Catalunya en Comú, Elisenda Alamany
La coordinadora de Comunicació de Catalunya en Comú, Elisenda Alamany
15 de setembre del 2017
Actualitzat a les 14:08h
Els "comuns" sí que aniran a votar al referèndum que el Govern ha convocat per a l'1 d'octubre. Així ho han decidit les bases de Catalunya en Comú a la consulta interna per determinar quin paper havia de jugar el partit davant d'una convocatòria considerada il·legal per part de l'Estat espanyol. El resultat ha estat contundent: 2.053 han defensat que cal participar-hi (el 59%) mentre que 1.404 s'han posicionat en contra (41%). "El posicionament és contundent, no ens doblegarem davant l'estratègia de la por que impulsa el govern espanyol cap a Catalunya", ha manifestat la coordinadora de Comunicació del partit, Elisenda Alamany.

A més d'anar a votar, els "comuns" també faran una crida a la participació al que ells segueixen considerant una "mobilització". Alamany ha concretat que no participaran de la campanya oficial impulsada pels partits independentistes, però ha avançat que les cares més visibles de Catalunya en Comú es posaran al capdavant de la crida a la mobilització. A partir d'ara hauran de concretar si organitzen actes i el format de la seva implicació. S'adreçaran, han precisat, "al 80%" dels catalans que reivindiquen el dret a decidir sense apostar ni pel sí ni pel no per respecte a la "transversalitat" de la formació. A l'hora, però, respectaran aquells que no se sentin interpel·lats per una votació vinculada a un full de ruta que no comparteixen.

No quedar-se al marge

Just el dia després que s'hagi anunciat l'acord entre l'alcaldessa Ada Colau i el Govern de la Generalitat per garantir punts de votació a Barcelona, els "comuns" han subscrit que no es poden quedar al marge d'una convocatòria com aquesta en un moment en què el govern espanyol està desplegant tota la seva artilleria judicial contra Catalunya. De fet, si a la reunió de la coordinadora del passat 8 de juliol existien dubtes sobre si el partit s'havia d'implicar en una convocatòria que forma part del full de ruta dels independentistes, la resposta de l'Estat ha servit per decantar la balança. 

Cert és que els "comuns" consideren que aquest no és el referèndum "amb garanties" que ells reivindiquen com a desllorigador per resoldre el conflicte entre Catalunya i Espanya, però entenen que l'immobilisme del PP i la impossibilitat immediata d'un canvi de correlació de forces a l'estat espanyol els obliga a fugir de l'equidistància en un moment d'alta polarització. 

Alamany no s'ha estat de donar un toc d'alerta als socialistes: "S'equivoquen, hauran de prendre partit davant l'agressió flagrant a les institucions catalanes. El PSC porta molt de temps callat i no s'ho pot permetre més davant l'atac al dret a decidir". I és que els de Miquel Iceta estan avalant les actuacions del govern espanyol per frenar l'1-O i consideren lògic que 712 alcaldes siguin investigats si amenacen d'incomplir la llei.

El vot de Domènech i Colau

Que els "comuns" apostin per participar al referèndum de l'1 d'octubre suposa que aquell sector majoritàriament vinculat a ICV que considerava que en cap cas s'havia de flirtejar amb el full de ruta independentista no ha estat capaç d'imposar-se. El posicionament adoptat per Catalunya en Comú implica que probablement Xavier Domènech i Ada Colau aniran a votar a l'1-O. De fet, tots dos ja van dir des de principis de juliol que estaven "predisposats" a participar-hi.