El sobiranisme es conjura per votar davant l'ofensiva repressora de l'Estat

Puigdemont i Junqueras garanteixen que hi haurà urnes i paperetes i criden la ciutadania a "posar llum en la foscor" que representen les institucions espanyoles | Els partits exhibeixen unitat i les entitats constaten que el món cada vegada presta més atenció al cas català

Acte d'inici de campanya del «sí» al referèndum
Acte d'inici de campanya del «sí» al referèndum | Júlia Abelló
14 de setembre del 2017
Actualitzat el 15 de setembre a les 7:10h
Tècnicament, l'acte d'inici de la campanya pel "sí" en el referèndum de l'1-O era "il·legal". La suspensió de tots els preparatius per part del Tribunal Constitucional (TC) fa que tot allò que faci olor a urnes, paperetes i crides a la participació sigui sospitós de delicte, però el sobiranisme -almenys de moment- pretén respondre-hi amb un somriure i amb esperit de determinació.

Les entitats civils i tot l'espectre independentista representat en el Parlament ha volgut enviar un missatge aquest dijous al vespre des de Tarragona: el referèndum es farà, l'Estat -"autoritari i demofòbic"- no el podrà aturar i les querelles de la Fiscalia no serviran per frenar els preparatius. El president Carles Puigdemont i el vicepresident Oriol Junqueras han estat els encarregats de transmetre que hi haurà urnes, que hi haurà paperetes i que la ciutadania té una oportunitat d'or el proper 1-O per posar "llum en la foscor" que representa el govern espanyol.
 

Carles Puigdemont, a l'acte de Tarragona. Foto: Júlia Abelló


Els dos màxims representants del país han volgut tranquil·litzar la ciutadania davant l'ofensiva de l'Estat, i han deixat clar que hi haurà "urnes i paperetes". "Algú creu realment que no votarem?", ha preguntat Puigdemont referint-se a les institucions de l'Estat, amb Mariano Rajoy al capdavant. "Quina mena de gent es pensen que som?", s'ha interroga. De fet, el president ha repassat tots i cadascun dels pronòstics que ha fet el govern espanyol sobre el fracàs del procés -des dels pressupostos de la Generalitat fins a l'aprovació de les lleis de desconnexió que van permetre signar el decret de convocatòria-, i ha donat per fet que la Generalitat se'n sortirà. En els propers dies, això sí, caldrà detallar més els preparatius de l'1-O. 

Puigdemont i Junqueras es refereixen a les paraules de Juncker i insisteixen que els catalans tenen a les seves mans el futur del país

"Arribem amb més força del que alguns voldrien", ha apuntat abans el vicepresident Oriol Junqueras. El màxim dirigent d'ERC ha destacat que la Generalitat ha acomplert el compromís de convertir la majoria social en majoria a les institucions i fer un referèndum: "A fe de déu que ho hem complert!". A més, ha destacat que la victòria pel fet d'anar "omplint carrers i places, també les urnes". H posat en valor que, malgrat les querelles de la Fiscalia contra els alcaldes, ara ja n'hi ha més de 750 de compromesos amb el referèndum, així com el fet que, malgrat que es van demanar 5.000 voluntaris per organitzar-lo, s'han ofert 47.000 persones.
 
Puigdemont i Junqueras han al·ludit a les declaracions que han fet els últims dies el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, i una portaveu del departament d'Estat dels Estats Units sobre el cas català. "No tot està fet, però tot el que queda per fer depèn de nosaltres i que sortim a votar massivament l'1-O!", ha insistit Junqueras. No serà fins al dia 2 -o abans, en funció d'on arribin els tentacles de l'Estat per impedir la votació- que se sàpiga l'acollida internacional al pols entre Catalunya i l'Estat.

Unitat de les entitats

Jordi Sànchez, Jordi Cuixart i Neus Lloveras, sobre la qual pesa a partir d'avui una querella de la Fiscalia, han volgut deixar clar que la causa del sobiranisme és la "causa de la democràcia". Els màxims dirigents de l'ANC, Òmnium Cultural i AMI han insistit que l'Estat vol "segrestar" les urnes, i han apuntat que cada vegada més mostren el perfil "autoritari i demofòbic" que, segons ells, caracteritza les institucions espanyoles. "El PP ens porta a un estat d'excepció. Només nosaltres, el poble, podrem mantenir la democràcia", ha apuntat Cuixart, que ha ressaltat que votar "no és cap delicte". "Els seus tribunals ja fa temps que han renunciat a defensar els interessos dels catalans", ha indicat. "Algú creu a aquestes alçades que no votarem? El que estem fent la revolució de les urnes contra un cop d'estat de la por", ha assegurat Cuixart.

Les entitats carreguen contra les accions "autoritàries" i "demofòbiques" de l'Estat per aturar el referèndum

"Em vaig quedar molt curta quan parlava de retorn al franquisme, quan vaig intervenir per la Diada. El que està passant ho supera tot", ha assegurat Neus Lloveras, presidenta de l'AMI, que s'ha presentat com a "querellada". "Continuarem lluitant perquè la gent del nostre país pugui expressar-se lliurement a les urnes. Ho farem i votarem", ha assenyalat Lloveras, diputada de Junts pel Sí i alcaldessa de Vilanova i la Geltrú. La dirigent sobiranista ha volgut destacar la pluralitat de les cinc formacions que han compartit escenari, i ha dirigit un missatge a l'Estat: "Hem trobat totes les portes tancades. No volem més amenaces, volem la nostra llibertat". "Tenim la capacitat de canviar el rumb de la història", ha indicat l'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú.
 

Assistents a l'acte d'inici de campanya del «sí» al referèndum. Foto: Júlia Abelló


Exhibició de transversalitat

Unes 6.000 persones omplien el Tàrraco Arena des de les vuit del vespre i tenien ganes d'escoltar els protagonistes de la jornada. Els encarregats d'obrir foc han estat representants del PDECat, ERC, la CUP, Moviment d'Esquerres (MES) i Demòcrates de Catalunya. "No valen les amenaces ni tenir por", ha assenyalat Marta Pascal, coordinadora general del PDECat, que s'ha atrevit amb uns versos de La gallineta de Lluís Llach. "Estem reconsiderats, determinats i ferms", ha insistit Marta Rovira, secretària general d'ERC. Quim Arrufat, portaveu del secretariat nacional de la CUP, ha proclamat que a partir de l'octubre es tiraria a terra "tot el tancat", i ha saludat els "insubmisos" presents a l'antiga plaça de toros. Antoni Castellà, de Demòcrates, ha cridat a acabar amb el "neofranquisme" del PP, i Magda Casamitjana, de MES, ha marcat perfil socialista davant la posició del seu antic partit, el PSC, que juga contra l'1-O.

Els crits a favor de la dimissió de l'alcalde de Tarragona marquen diversos moments de l'inici de la campanya unitària

L'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, és un dels batlles socialistes que s'han negat a cedir espais. Potser per això el públic assistent tenia ganes de fer-li saber que no estava d'acord amb aquesta decisió. "Ballesteros, dimissió", s'ha escoltat fins a cinc vegades, fins i tot abans que arrenqués el míting. Un rebuig que ha contrastat amb la bona acollida que ha rebut entre els assistents l'acord entre la Generalitat i Barcelona per tal que es pugui votar "amb normalitat" en el referèndum. Les converses, avançades ja el cap de setmana per NacióDigital, han arribat a bon port. L'ofensiva repressora de l'Estat impedeix a Ada Colau desmarcar-se del tot de la consulta.

La campanya institucional del referèndum ja està en marxa de manera oficial, i s'està desenvolupant en un context complicat per les mesures preventives de l'Estat. El proper gran acte unitari arribarà aquest dissabte, a la Plaça de Sant Jaume de Barcelona, en una demostració de suport de dirigida als alcaldes -712- encausats per fer costat al referèndum. Serà, de nou, un gest de desobediència pacífica -més d'autoafirmació que de resposta- envers l'ofensiva repressora de l'Estat.

A continuació, el vídeo complet de l'acte.