​Què passaria si l'1-O tallen la llum i l'internet als col·legis electorals?

"No hi ha base legal per demanar a una companyia elèctrica el tall de subministrament pels quals una administració està pagant", assenyala el president de Drets arran de la informació d'"El Mundo"

14 de setembre del 2017
Actualitzat el 15 de setembre a les 12:54h
Un col·legi electoral
Un col·legi electoral | Adrià Costa
Impedir l'apertura dels col·legis electorals, evitar la constitució de les meses electorals i la col·locació de les urnes, aconseguir que les paperetes no arribin a les cases i, en última instància, prendre una mesura encara més dràstica: tallar la llum i l'internet dels col·legis electorals. Segons El Mundo, el govern espanyol assegura que els jutges poden ordenar a les companyies elèctriques d'electricitat i internet dels col·legis l'1-O. El diari detalla un seguit de mesures que Madrid planteja per "curtcircuitar" el referèndum.

El president de Drets, l'advocat Sergi Blàzquez, assegura que "no hi ha base legal per demanar a una companyia elèctrica el tall de subministrament pels quals una administració, sigui l'ajuntament o la Generalitat, està pagant". Blàzquez defensa que s'estaria "infringint un contracte" i que el tall de subministre només estaria justificat per situacions d'emergència, com un incendi.

L'advocat creu si el jutge volgués prendre aquesta mesura hauria de "justificar i motivar" la decisió davant de les companyies elèctriques, i que, encara que ho fes, hi cabria recurs. "Ho veig molt complicat i crec que s'emmarca més en una trama de la por i del caos que en una mesura que es pogués aplicar realment", creu Blázquez.
 

Electors a l'Escola Industrial, aquest migdia Foto: Adrià Costa


El president de Drets adverteix que el tall de subministrament als edificis podria causar danys i perjudicis a tercer, i als col·legis tindria com a conseqüència "deixar a les fosques i sense comunicacions a persones que seran allà treballant". "Està molt agafat amb pinces", resumeix Blàzquez.

Segons l'advocat Josep Jover, l'estratègia de boicotejar l'1-O tallant la llum i l'internet és "absurda" perquè no aturaria la votació. "Sembla que estem en una fase de veure qui diu l'animalada més grossa", assegura l'advocat. Si l'estratègia implica deixar "tot el país" sense llum i connexió a internet aquell dia, Jover alerta dels riscos que poden patir les empreses o els centres hospitalaris l'1-O: ascensors, desfibril·ladors i sistemes de comunicació es podrien veure afectats.
Arxivat a