Castelldefels, Corbera i altres municipis del PSC al Baix Llobregat cediran locals per a l'1-O

Regidors republicans a l'equip de govern assumirien la responsabilitat de l'acció, a través de diverses fórmules | El Govern ja té el mapa d'espais per votar, col·labori o no l'ajuntament, i hi haurà tantes meses a la comarca com en unes eleccions qualssevol

El ple de Castelldefels, votant l'adhesió a l'AMI, el juliol del 2015.
El ple de Castelldefels, votant l'adhesió a l'AMI, el juliol del 2015. | ACN
12 de setembre del 2017
Actualitzat a les 21:41h
A tots els municipis del Baix Llobregat es podrà votar l'1-O. Així ho asseguren fonts d'ERC, que expliquen que el Govern ja té previstos els espais on se situaran les urnes i que, malgrat que municipis com Cornellà de Llobregat ja han declinat cedir espais i que això hagi contribuït a trencar acords de govern com el d'Esplugues de Llobregat, l'executiu ha previst alternatives i en aquells municipis on PSC i republicans governin conjuntament, el consistori sí que hi col·laborarà. Entre les ciutats afectades n'hi ha de rellevants, com Castelldefels, per bé que s'han buscat diverses fórmules per evitar que els dirigents socialistes -que ja desobeiran les consignes de la seva direcció de partit- en puguin sortir perjudicats judicialment.

D'aquesta manera, la intenció és que els regidors d'ERC assumeixin les possibles conseqüències penals de la cessió dels espais i, per tant, de la desobediència a la suspensió del Tribunal Constitucional a la convocatòria del referèndum i la llei que l'empara. Les dues principals vies passen per nomenar alcalde accidental algun dels edils republicans de l'equip de govern durant les setmanes dels preparatius i organització de l'1-O o per emetre un decret d'alcaldia que cedeixi a aquest regidor les competències per cedir locals. Això permetria oferir-los al Govern i, a la vegada, preservar els acords locals i no implicar activament els alcaldes del PSC.

Depenent de la idiosincràsia i els acords presos en cada ajuntament, aquestes fórmules s'aplicarien a Castelldefels (on governen PSC, ERC i llistes vinculades a Podem i a ICV), Sant Just Desvern (PSC, ERC i una llista vinculada a ICV), Abrera (PSC, ERC i CiU) i Corbera de Llobregat (PSC i ERC), però els republicans també han pactat cedir espais a Santa Coloma de Cervelló (on governen amb una candidatura vinculada a ICV) i en els municipis de la comarca on ostenten l'alcaldia, Sant Vicenç dels Horts (governen amb Podem) i Sant Esteve Sesrovires (governen amb PSC i una llista vinculada a ICV). S'oferiran locals als municipis on governa CDC amb el suport d'ERC, Martorell i El Papiol (on el PSC també està a l'equip de govern).

ERC confia que, si Colau decideix finalment que Barcelona col·labori amb l'1-O, ajuntaments d'ICV com El Prat o Sant Feliu també ho facin

Fora d'aquest acord queden ciutats importants de la comarca com Cornellà, Gavà, Viladecans, Esplugues, Sant Joan Despí o Sant Boi de Llobregat, en mans socialistes i que previsiblement acataran les instruccions de la direcció del partit i no col·laboraran amb el Govern. Pel que fa El Prat de Llobregat i Sant Feliu de Llobregat, amb alcaldia d'ICV, els republicans confien que acabin per cedir espais, en especial si l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, troba alguna fórmula perquè la capital catalana -i referent de l'espai dels "comuns"- faciliti l'1-O.

De fet, alguns moviments com el manifest dels alcaldes, exalcaldes, regidors i exregidors del PSC i ICV de la comarca favorables al referèndum intenten pressionar aquests partits perquè també hi col·laborin i, a més, encara s'està coent un altre manifest que es presentarà properament avalat per sindicalistes del Baix Llobregat propers als socialistes i ecosocialistes que també fan costat a l'1-O, amb el mateix objectiu.

Un manifest de sindicalistes del Baix Llobregat propers a PSC i ICV pressionarà aviat aquests partits perquè cedeixin espais pel referèndum

Malgrat tot, encara que no cedissin, els republicans asseguren que el Govern ja té un mapa per garantir que hi hagi locals a tots els municipis: "Hi haurà col·legis electorals a tot arreu". De fet, en aquells casos que l'ajuntament no permeti usar escoles públiques que habitualment són seus electorals, l'executiu ha buscat espais alternatius que, a ser possible, no estiguin a més de 50 o 100 metres de distància del punt habitual. Així, les mateixes fonts destaquen que, al Baix Llobregat, "hi haurà el mateix número de meses electorals que en qualsevol altra elecció". La prioritat ha estat trobar espais municipals i, si no, substituir-los per d'altres propietat de la Generalitat -com ho podrien ser centres d'atenció primària-. Només en escassos casos s'ha optat per locals privats, com els de sindicats que s'han ofert a cedir-los.
 

Càrrecs i ex càrrecs públics locals del Baix Llobregat que han firmat el manifest pro referèndum. Foto: Roger Tugas