Rajoy acusa Puigdemont d'«amenaçar» els alcaldes per organitzar el referèndum

Soraya Sáenz de Santamaría assegura que l'independentisme pretén imposar una "tirania" a Catalunya El PSOE ofereix el seu suport incondicional al president espanyol davant del "sobiranisme extremista"

12 de setembre del 2017
Actualitzat a les 18:08h

Mariano Rajoy, en sessió de control al Senat aquest dimarts Foto: @marianorajoy


Sessió de control tensa al Senat. El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha acusat Carles Puigdemont d'"amenaçar" els alcaldes de Catalunya per tal de celebrar el referèndum de l'1-O. Rajoy, en concret, ha citat unes paraules del president català en què demanava a la ciutadania que "mirés als ulls" dels seus batlles per saber si la ciutadania podria votar en la consulta vinculant. La vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría ha elevat el to i ha acusat els independentistes de promoure una "tirania".

Rajoy ha acusat l'independentisme d'acabar "amb els drets de tothom", començant pels diputats de l'oposició al Parlament, i ha negat ser el "culpable de tot" després d'una dura intervenció de Josep Lluís Cleries, senador del PDECat, que ha dit que l'1-O se "segaran cadenes" amb les urnes. Cleries ha assenyalat que el PP no defensa un estat  de dret, sinó un estat "extremadament de dretes".

"No puc compartir els seus arguments, no té raó", li ha respost Rajoy, que ha recomanat autocrítica al sobiranisme i molt concretament a l'antiga Convergència. El president espanyol ha indicat que l'Estat ha aconseguit que Catalunya "no fes fallida" a través del pagament dels venciments de deute i el dèficit. També ha aprofitat per recordar que CiU, que va trencar el juny del 2015, va aprovar dos pressupostos consecutius amb el PP i que, amb el pas del procés, va anar perdent suports a les urnes.

En aquest sentit, Rajoy ha rememorat que els nacionalistes tenien 62 escons l'any 2010 i ara han cedit el "control" a la CUP. Tampoc s'ha estat de qualificar com a "pantomima" el 9-N del 2014 i ha tret ferro al resultat de les eleccions plebiscitàries del 2015. Arran de tot això, segons el president espanyol, s'ha seguit endavant amb el camí independentista. I és en aquest marc on s'ha "vulnerat" la Constitució i l'Estatut amb l'aprovació de les lleis de desconnexió

Sáenz de Santamaría, visiblement crispada, ha acusat el Parlament de ser una cambra "antidemocràtica". "Nosaltres protegim els ciutadans davant la seva tirania. Volen imposar la independència en contra de la democràcia i a costa dels drets dels catalans", ha insistit la vicepresidenta espanyola. "Espero que aprenguin que no es pot anar contra la llei. Pensen que estan per sobre del bé i del mal", ha manifestat.

El PSOE fa de crossa

Andrés Gil, senador del PSOE, ha fet una intervenció molt dura contra el procés i ha garantit al president espanyol que li faran costat en la defensa de l'estat de dret. "Som un partit d'Estat", ha ressaltat Gil, que ha culpat exclusivament els sobiranistes "extremistes" de les possibles conseqüències que es derivin del camí cap al referèndum. El senador ha defensat la comissió sobre la modernització de l'estat de les autonomies proposada per Pedro Sánchez i ha demanat diàleg a Rajoy.

"S'estan posant en joc valors bàsics del nostre sistema de convivència", ha assegurat el dirigent del PP. "Existeix un atac als drets fonamentals", ha insistit a l'hora de repassar com es van fer curts els tràmits parlamentaris per aprovar la desconnexió. Rajoy, per descomptat, ha agraït el suport incondicional del PSOE davant dels "plantejaments totalitaris" que impulsen -segons ell- la Generalitat i el Parlament.