La Catalunya interior es buida per mostrar la força de l'independentisme

"Potser necessitem l'autorització del Rajoy per sortir", bromegen des d'un dels autocars sortit de Berga

Un dels busos que ha sortit de Berga cap a Barcelona.
Un dels busos que ha sortit de Berga cap a Barcelona. | Aida Morales
11 de setembre del 2017
Actualitzat el 12 de setembre a les 11:39h
Autobús número 6. Més de 50 persones, i desenes d'estelades i marxandatge independentista. Ambient concentrat, però intens. Un comboi dels vint que han sortit cap a la manifestació de Barcelona de la comarca del Berguedà, ja famosa per ser "símbol de l'independentisme radical" i, recentment, també de la desobediència. Berga és una ciutat que fa poble, humil i riallera, tot i que també orgullosa de ser combativa i de pertànyer a la Catalunya "profunda". 

Josep Maria Clarà és el responsable de l'autobús de l'ANC. Està jubilat, té 72 anys i, malgrat que és originari del Moianès, se sent berguedà fins a la medul·la, així com també independentista. De veu rasposa, no té pèls a la llengua i li agraden les bromes, una combinació perfecte perquè sovint es trobi enmig d'aquelles situacions més curioses. 
 

Una munió de gent esperant el bus a Berga. Foto: Aida Morales


"Potser necessitem l'autorització del Rajoy per sortir", bromegen, abans d'engegar, alguns berguedans asseguts a primera fila. "Ja dic jo que sempre ens posem al que puja últim", contesten, i "quan no són els valencians, són els del país", etziben. Aplaudiments. Puja una última persona, ja tenim l'autobús totalment ple. Berga es buida i la carretera s'omple de grans combois provinents d'Andorra, que es dirigeixen, amb prou temps per passar el dia, cap a la capital de Catalunya.

Poc a poc, l'autocar comença a veure's una mica més decorat. Ja pengen les primeres estelades. Les samarretes fluorescents destaquen, i també es recorden les últimes Diades a través de comentaris i complements. La cadena humana, la via catalana i la diada descentralitzada que l'any passat va portar el protagonisme a Berga. I com no podia ser d'altra manera, "bueno, pues vale, pues adiós". Selfies, estelades i cançons. 
 

Berguedans baixant cap a Barcelona amb bus. Foto: Aida Morales


La "xispa del cava" 

"Volem que vingui la Guàrdia Civil" i "spanish tropical". L'ambient s'anima quan el bus avança cap a Montserrat. La Moreneta i el Virolai amb vistes a la muntanya, i comencen a debatre quines cançons poden ser les millors. "Ens falta la xispa del cava; amb el cava faríem el cançoner sencer", s'enriolen un grup de berguedans que habitualment fan cançons de taberna a La Bodega. Comencen i s'animen. 


A Berga, continuen amb les bromes, són "petits però folloneros", recorden. Fent memòria, expliquen, van ser uns dels primers en treure la fotografia del Rei, declarar-lo persona non grata, i negar-se a treure l'estelada del balcó fins a les últimes conseqüències: "Som els folloneros de Catalunya". 

Poca estona després, l'autobús s'atura. Barcelona viu aglomeracions i costa entrar a la capital. Els combois hauran d'aparcar lluny, considerablement lluny del punt de trobada, el 101 de muntanya. Cada illa de l'Eixample mesura 113 metres, ja ho tenen calculat, i també es pot agafar el metro, línia vermella o verda. Cap problema, comarques continuaran fent camí. L'autobús s'atura a prop de Marina. Es tanca el parèntesis temporal i tothom torna a omplir el carrer. L'emoció es trasllada. Nervis a flor de pell. 
 

El bus número 6 de Berga, a punt per sortir cap a Barcelona. Foto: Aida Morales

Arxivat a